Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Κλείνει η συμφωνία με νέα μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ

Υπάρχουν οι βάσεις για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει οριστεί, έως το Πάσχα και με κεντρικό ορόσημο το Eurogroup της 22ας Απριλίου, εκτιμά η κυβέρνηση.



Ξεκαθαρίζει πως ο «λογαριασμός» των περίπου 5,4 δισ. ευρώ ή 3% του ΑΕΠ θα προέλθει από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση (1%), τις αλλαγές στη φορολόγηση (1%) και το υπόλοιπο 1% από «άλλα μέτρα που πρακτικά θα αποτελούν έμμεση φορολόγηση». Αφήνει δε ανοικτό «παράθυρο» να είναι δυνατή η μη εφαραμογή όλων των μέτρων που θα νομοθετηθούν εάν, μεσοπρόθεσμα, η πορεία των εσόδων αποδειχθεί, τελικά, καλύτερη από ό,τι είχε προβλεφθεί. Παράλληλα, «υπόσχεται» εξόφληση των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες της τάξης των 7 δισ. ευρώ, ει δυνατόν φέτος, και σταδιακή, άρση των capital controls.

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε χθες η προτροπή υψηλόβαθμου στελέχους του ΔΝΤ να υπάρξει χαλάρωση της λιτότητας, βραχυπρόθεσμα, στην Ελλάδα εξαιτίας του προσφυγικού αλλά και ελάφρυνση του χρέους, αν και τάχθηκε υπέρ της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των μεταρρυθμίσεων.
Κλείνει η συμφωνία με νέα μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ

Χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε πως εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση των μέτρων της τάξης του 3% του ΑΕΠ, ποσοστό αισθητά χαμηλότερο από τις απαιτήσεις που είχε εγείρει το ΔΝΤ. Υποστήριξε πως στόχος είναι να μην πληγεί η μικρομεσαία τάξη και επ' αυτού γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση όσον αφορά στο εναπομείναν 1% του ΑΕΠ μέτρων που πρέπει να «κλειδώσουν».

«Ποτέ δεν πιστέψαμε ότι η συνεχής αύξηση της φορολογίας και μάλιστα με εξαντλημένη τη φοροδοτική ικανότητα του μεγαλύτερου μέρους των Ελλήνων πολιτών, μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακό μέτρο», είπε. Πρόσθεσε, όμως, πως η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη από τη συμφωνία του καλοκαιριού να αντιμετωπίσει με αυτόν τον τρόπο το θέμα, επικεντρώνοντας παράλληλα στο να μην πληγούν τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα, αλλά το βάρος να επωμιστούν οι πλουσιότεροι και εκείνοι που αντέχουν περισσότερο.

Παραδέχθηκε πως στα «κόκκινα» δάνεια υπάρχει διάσταση ακόμη και οι συζητήσεις θα ενταθούν, ενώ έκανε λόγο για αμοιβαίες υποχωρήσεις τονίζοντας όμως πως έχει σημασία ποιες θα είναι αυτές και κατά πόσο θα πλήττουν μικρομεσαίους και χαμηλότερα στρώματα.

Νομοθέτηση
Σχετικά με το εάν η κυβέρνηση έχει απορρίψει την τμηματική αξιολόγηση δήλωσε πως εάν υποθετικά, με την επιστροφή των Θεσμών, μπορεί η κυβέρνηση να νομοθετήσει φορολογικό και το ασφαλιστικό, δεν θα υπήρχε κάτι απαγορευτικό. «Θα προχωρούσαμε στη νομοθέτηση του φορολογικού - ασφαλιστικού: Χωρίς να αποκόπτεται και να το κάνουμε κομμάτι της αξιολόγησης, την οποία εμείς αντιμετωπίζουμε ενιαία και θέλουμε να ολοκληρωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο, όπως έχει οριστεί, είναι πριν από το δικό μας Πάσχα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Παράθυρο» χαλάρωσης
Το μεγάλο στοίχημα το 2018, εφόσον θα είναι καλύτερη η πορεία των εσόδων, είναι αρκετά από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που θα νομοθετηθούν, στη βάση της συμφωνίας του Αυγούστου, να μην υλοποιηθούν, υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει σχετική πρόβλεψη στην επικείμενη συμφωνία. Ο ίδιος:

1. Εκτίμησε πως το 2016 θα είναι έτος καμπής, αναφέροντας πως μετά την ολοκλήρωση θα ξεκινήσει η σταδιακή άρση των capital controls, ενώ εκτίμησε πως από το καλοκαίρι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη.

2. H συμφωνία προβλέπει ότι 7 δισ. ευρώ θα δοθούν φέτος για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν δημιουργηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια. Εκτίμησε δε ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ένα σημαντικό ποσό θα δοθεί εφάπαξ για πληρωμή μέρους αυτών των οφειλών, με στόχο να εξοφληθεί το ποσό ει δυνατόν φέτος.

3. Στα στοιχεία που θα δημοσιοποιήσει αύριο η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα περιλαμβάνεται εκτίμηση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 θα είναι στο 0,2% του ΑΕΠ ή 880 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου για έλλειμμα 0,25% που έθετε ο προϋπολογισμός, εξέλιξη ενθαρρυντική στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τα νέα μέτρα, η οποία ενισχύεται και από τα ενθαρρυντικά στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τον Ιανουάριο. «Η εξέλιξη αυτή, οφείλεται στην αποτελεσματική εφαρμογή μέτρων που ψηφίστηκαν τον Αύγουστο, και αν συνεχιστεί, θα μας επιτρέψει μεσοπρόθεσμα να λάβουμε ενδεχομένως λιγότερα μέτρα για το 2017 και το 2018», τόνισε.

4. Για πρώτη φορά η εκτίμηση για το δημοσιονομικό κενό στη διαπραγμάτευση στηρίζεται στις εκτιμήσεις της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών αρχών και όχι στο ΔΝΤ, που είχε έως τώρα τον πρώτο λόγο.

5. Ευρωπαϊκοί θεσμοί και κυβέρνηση συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι το εκτιμώμενο δημοσιονομικό κενό έως το τέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος το 2019, θα κινηθεί στο 3% του ΑΕΠ, εκ των οποίων το 1% θα εξοικονομηθεί από τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, και το 2% από την αύξηση των εσόδων που θα προέλθουν από την επίτευξη συμφωνίας με τον ΟΠΑΠ, τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ, την πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής.

6. Σημαντική μεταρρύθμιση για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού θα αποτελέσει η φορολογική μεταρρύθμιση που υποστήριξε ότι θα ελαφρύνει σημαντικά από τα φορολογικά βάρη τη μεσαία τάξη.

7. «Αν η πορεία των εσόδων είναι καλύτερη από εκείνη που έχει προβλεφθεί, τότε αρκετά από τα μέτρα προσαρμογής θα νομοθετηθούν, αλλά δεν θα υλοποιηθούν», ανέφερε.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com