Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Συμφωνούν οι δανειστές με μέτρα 5,5 δισ. για να κλείσει η συμφωνία

Μέτρα 3% του ΑΕΠ κι όχι 4,5% όπως απαιτεί το ΔΝΤ, πρέπει να λάβει η Ελλάδα προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.



Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή, οι δανειστές έχουν αποδεχθεί το πιο ευνοϊκό σενάριο για μέτρα ύψους 5,5 δισ. συνολικά και φαίνεται να φεύγει από το τραπέζι η απαίτηση του Ταμείου για «λογαριασμό» ύψους άνω των 9 δισ. ευρώ.

Το ίδιο στέλεχος τόνισε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει έως τις 15 Απριλίου γιατί μετά θα υπάρχει η Σύνοδο του ΔΝΤ. Πάντως, η Αθήνα θα πρέπει να λάβει φορολογικά μέτρα ύψους 1,8 δισ. προκειμένου να κλείσει οριστικά η συμφωνία με τους Θεσμούς.

Σε ερώτηση αν τον ανησυχούν οι δηλώσεις Σόιμπλε για το χρέος κούνησε το κεφάλι με προβληματισμό, αλλά είπε ότι πρέπει να προχωρήσει για το θέλει το ΔΝΤ. Αν κλείσει το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό ουσιαστικά θα έχει κλείσει η αξιολόγηση, υπογράμμισε ο ίδιος.

Οπως είχε γράψει η «ΗτΣ», σε τρεις «δεξαμενές» αναζητείται το νέο πακέτο μέτρων ώστε να κλείσει μέσα στις επόμενες μέρες ο λογαριασμός των περίπου 5,5 δισ. ευρώ που έχει θέσει ως προαπαιτούμενο η ευρωπαϊκή πλευρά των Θεσμών και να ενισχυθεί η δυναμική για μια συνολική συμφωνία το συντομότερο δυνατόν.

Αύξηση της φορολογίας στο ντίζελ μέσω της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης με τη βενζίνη, συντάξεις, με τους Θεσμούς να διατηρούν ανοικτό το ενδεχόμενο μερικής υποχώρησης στο θέμα της αύξησης των εισφορών, χωρίς να διώχνουν από το «κάδρο» περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, αλλά και αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος όπου μαίνεται το παζάρι για το αφορολόγητο και τη νέα φορολογική κλίμακα.

Αυτά είναι τα τρία πεδία που αναζητούνται τα πρόσθετα μέτρα ώστε να κλείσει ο λογαριασμός των περίπου 5,5 δισ. ευρώ που ζητά η Κομισιόν. Πηγές διατηρούν την ίδια ώρα ένα μεγάλο ερωτηματικό στο εάν θα περικοπούν οι αμυντικές δαπάνες, ειδικά στην παρούσα φάση, ενώ εκτιμούν πως από τις αλλαγές στη φορολογία του ντίζελ μπορούν να προκύψουν σημαντικά έσοδα της τάξης έως και των 400 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση φέρεται να είναι μη αμελητέα η απόσταση μεταξύ Ελλάδας και της θέσης της Κομισιόν για δημοσιονομικό κενό 3% του ΑΕΠ, που θα αποτελέσει πλατφόρμα συζήτησης στο νέο γύρο διαβουλεύσεων, ο οποίος ξεκινά πρακτικά στις 4 Απριλίου επί ελληνικού εδάφους.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com