Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Εισαγγελέας στις χρηματιστηριακές: Από κόσκινο οι επενδύσεις στο εξωτερικό

Εισαγγελέας στις χρηματιστηριακές εταιρείες; Κι όμως, φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα με εισαγγελικές εντολές σε χρηματιστηριακές προκειμένου να δώσουν αυτές στοιχεία για συναλλαγές που έγιναν στο εξωτερικό.




Οι πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι η Δικαιοσύνη ζητά να μάθει ποιοι πελάτες των ΑΧΕ αγόρασαν μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια ή άλλα επενδυτικά προϊόντα στο εξωτερικό. Ζητείται να δοθούν στοιχεία για όλες τις συναλλαγές που αφορούν σε ποσά άνω των 500 χιλιάδων ευρώ τα τελευταία χρόνια και κυρίως πριν από την επιβολή των capital controls.

Οι ΑΧΕ σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι υποχρεωμένες να δώσουν αναλυτικές καταστάσεις με τους πελάτες, τις συναλλαγές, τα ποσά και φυσικά τα προϊόντα στα οποία επενδύθηκαν μεγάλα ποσά. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην περίοδο από το καλοκαίρι του 2014 μέχρι και την ημερομηνία επιβολή των τραπεζικών περιορισμών, στα τέλη Ιουνίου του 2015.

Σε καμιά περίπτωση δεν ενοχοποιούνται οι συναλλαγές που έγιναν από Ελληνες επενδυτές στο εξωτερικό. Ωστόσο, η Δικαιοσύνη επιχειρεί να κάνει αντιστοίχηση με τα στοιχεία που έχει αλλά και να διερευνήσει αν υπάρχει περίπτωση να έχει «ξεπλυθεί» μαύρο χρήμα. Ορισμένοι Ελληνες επένδυσαν κεφάλαια στο εξωτερικό σε συγκεκριμένα επενδυτικά προϊόντα και στη συνέχεια άλλαξαν «θεματοφύλακα» βγάζοντας έτσι χρήματα στο εξωτερικό χωρίς οι συναλλαγές να αποτυπώνονται στο σύστημα εκροών της Τράπεζας της Ελλάδος αφού δεν είχαν περάσει από το τραπεζικό σύστημα.

Οι δικαστικές αρχές θα διερευνήσουν αν έγιναν όλα νόμιμα, αν τα ποσά που έφυγαν στο εξωτερικό έχουν δηλωθεί και δεν είναι «μαύρο» χρήμα και βεβαίως αν είναι επαρκώς φορολογημένα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com