Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ Διπλό «καμπανάκι» για δάνεια και καθυστέρηση της συμφωνίας

Μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες έστειλε χθες το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, ζητώντας να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να αναπτυχθεί θετική δυναμική στην οικονομία.



Την ίδια ώρα προειδοποιεί για το μείζον ζήτημα των κόκκινων δανείων κάνοντας λόγο για επιτακτική ανάγκη μιας ορθής διαχείρισής τους, που θα διασφαλίζει όμως και τη θέση των τραπεζών, ώστε να μην προκύψουν αρνητικές συνέπειες.

Επίσης αφήνει αιχμές για τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «το κόστος της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης μάλλον είχε υποτιμηθεί έναντι του πολιτικού οφέλους».

Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού «παρά τη διαφαινόμενη πρόθεση ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την πρώτη αξιολόγηση, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η παράταση της διαπραγμάτευσης (που έπρεπε να είχε τελειώσει τον Οκτώβριο / Νοέμβριο 2015 σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα) είχε σημαντικό κόστος. Έτεινε επίσης να παγιώσει την απαισιοδοξία, δημιουργώντας συνθήκες που αποτρέπουν τη βελτίωση των πραγμάτων αμέσως μετά την αξιολόγηση».

Στην τριμηνιαία έκθεση (Ιανουάριος - Μάρτιος 2016) το ΓΠΚΒ επισημαίνει μεταξύ άλλων:

• Το επόμενο τρίμηνο θα είναι κρίσιμο για την επιλογή του δρόμου που θα ακολουθήσει η χώρα τα επόμενα χρόνια. Η επιστροφή στην αναπτυξιακή ομαλότητα προϋποθέτει πολιτική σταθερότητα. Πολιτικές αναταράξεις με οποιαδήποτε μορφή δεν θα βοηθήσουν την οικονομία.

• Η ύφεση συνεχίζεται και το 2016, πράγμα που προκαλεί και δημοσιονομικά προβλήματα. Είναι κοινός τόπος ότι σε τροχιά ύφεσης του ΑΕΠ τα φορολογικά έσοδα μειώνονται και επομένως απειλούνται οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα. Η κατάληξη ήταν νέα φορολογικά μέτρα που όμως είναι αμφίβολο αν θα αποδώσουν. Η δρομολογημένη νέα συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει νέα φορολογικά μέτρα 5,4 δισ. ευρώ και 3,6 δισ. ευρώ μέτρα υπό αίρεση όπως συζητείται αυτήν τη στιγμή, τα οποία θα ασκήσουν πιέσεις στις αναπτυξιακές προοπτικές.

• Αν οι τράπεζες υποχρεωθούν σε άμεση πώληση των χαρτοφυλακίων πιθανόν να καταστεί αναγκαία ακόμη μια ανακεφαλαιοποίησή τους κάτι που -όπως έχει συμβεί μέχρι τώρα- θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος.

• Η οικονομία δεν θα ανακάμψει αυτόματα μετά την πρώτη αξιολόγηση και τις επενδύσεις από το πακέτο Γιούνκερ, αν δεν εξαλειφθεί η αβεβαιότητα για τη κατεύθυνση της πολιτικής στο μέλλον και ειδικότερα αν δεν αλλάξουν οι κανόνες διακυβέρνησης της χώρας και δεν γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

• Όσο μετατίθενται οι αναγκαίες τομές στο ασφαλιστικό τόσο μεγαλώνει ο λογαριασμός που θα πρέπει να πληρωθεί για να γίνει βιώσιμο και περιορίζονται τα περιθώρια για δίκαιη κατανομή των βαρών της προσαρμογής του.

• Τίθεται σοβαρό ζήτημα ρευστότητας των ταμείων και όσο θα καθυστερεί η συμφωνία με τους θεσμούς και η ψήφιση του νόμου, τόσο θα μετρά αντίστροφα ο χρόνος έκρηξης της ωρολογιακής βόμβας του ασφαλιστικού.

• Όσο οι μεταρρυθμίσεις καθυστερούν τόσο θα αναβάλλονται οι θετικές επιπτώσεις στην πλευρά της προσφοράς και επομένως στην απασχόληση και θα παγιώνονται παράγοντες ακαμψίας, ενώ η κοινωνία θα υφίσταται τις αρνητικές συνέπειες των δημοσιονομικών μέτρων. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν και παραμένει οι καθυστερήσεις να παγιώσουν το κλίμα απαισιοδοξίας στην κοινωνία και έτσι να αποτρέψουν τη δημιουργία συνθηκών επιστροφής στην ανάπτυξη εντός του 2016.

Απαισιοδοξία
Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού «παρά τη διαφαινόμενη πρόθεση ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την πρώτη αξιολόγηση, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η παρά- ταση της διαπρα- γμάτευσης είχε σημαντικό κόστος. Έτεινε επίσης να παγιώσει την απαισιοδοξία, δημιουρ- γώντας συνθήκες που αποτρέπουν τη βελτίωση των πρα- γμάτων αμέσως μετά την αξιολόγηση».

Ο λογαριασμός
Όσο μετατίθενται οι αναγκαίες τομές στο ασφαλιστικό τόσο μεγαλώνει ο λογαριασμός που θα πρέπει να πληρωθεί για να γίνει βιώσιμο και περιορίζονται τα περιθώρια για δίκαιη κατανομή των βαρών της προσαρμογής του.

Πιέσεις
Η δρομολογημένη νέα συμφωνία με τους Θεσμούς προβλέπει νέα φορολογικά μέτρα 5,4 δισ. ευρώ και 3,6 δισ. ευρώ μέτρα υπό αίρεση όπως συζητείται αυτήν τη στιγμή, τα οποία θα ασκήσουν πιέσεις στις αναπτυξιακές προοπτικές.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com