Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Γιατί τα κρατικά ταμεία είναι άδεια - Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Οικονομικές δυσκολίες αντιμετωπίζουν ξανά τα δημόσια ταμεία και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή να δεσμευτούν τα αποθεματικών ταμείων, φορέων, ακόμη και της Βουλής.




Ο βασικός λόγος που τα ταμεία του κράτους χτύπησαν «κόκκινο» ήταν ότι τον Απρίλιο καταγράφηκε «τρύπα» 500 εκατ. ευρώ στα έσοδα. Οι αυξημένες δαπάνες για το προφυγικό αλλά και η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι επίσης αιτίες για την οικονομική δυσπραγία.

Το Δημόσιο κάθε μήνα χρειάζεται περίπου 1,5 δισ. ευρώ για την καταβολή μισθών και συντάξεων.

Αλλωστε, το Μάρτιο η κυβέρνηση πέραν από μισθούς, συντάξεις και λοιπές δαπάνες (π.χ. πιστώσεις για τη διαχείριση του προσφυγικού) κατέβαλε τοκοχρεολύσια 1,6 δισ. ευρώ.

Τον Απρίλιο θα καταβάλει συνολικά 931 εκατ. ευρώ για τόκους και αποπληρωμή δανείων (ήδη πλήρωσε 459 εκατ. ευρώ που αφορούν σε καταβολές προς το ΔΝΤ), ενώ αθροιστικά το Μάιο και τον Ιούνιο για τις σχετικές υποχρεώσεις θα καταβάλει 1,1 δισ. ευρώ.

Επίσης, για το χρέος, τον Ιούνιο υπάρχουν υποχρεώσεις 705 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 306 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, ενώ τον Ιούλιο θα πρέπει να καταβληθούν συνολικά 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,9 δισ. ευρώ είναι ομόλογα και τόκοι προς την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες και 458 εκατ. ευρώ δόση προς το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, τον τρέχοντα μήνα το κενό έκλεισε με αποθεματικά δημοσίων φορέων που μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος και από κει μέσω repos, δηλαδή με πράξεις ολιγοήμερου δανεισμού που ανακυκλώνονται, χρησιμοποιήθηκαν από το Δημόσιο για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες του. Στην ΤτΕ έχουν μεταφερθεί από τις εμπορικές τράπεζες στην ΤτΕ αποθεματικά των νοσοκομείων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του ΟΑΕΔ, ενώ σύντομα την ίδια πορεία θα ακολουθήσουν και αυτά του ΕΟΠΥΥ.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμούν ότι με αυτό τον τρόπο μπορούν να καλυφθούν οι βασικές υποχρεώσεις του Δημοσίου έως και τις δύο – τρεις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν έκτακτες ανάγκες δαπανών, π.χ. για το προσφυγικό. Μετά τα πράγματα γίνονται οριακά.

Σημειώνεται, ότι χρειάζονται περίπου τέσσερις εβδομάδες από την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα, για να γίνει καταβολή της δόσης. Αυτός είναι ένας ακόμη παράγοντας που πιέζει προς την κατεύθυνση της ταχείας ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί με το άμεσο κλείσιμο της συμφωνίας να ξεπεράσει τα ταμειακά προβλήματα καθώς η ταχύτερη ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και η πληρωμή των δόσεων για τον φόρο εισοδήματος από τον Ιούνιο θα αρχίσει να γεμίζει ξανά τα ταμεία του κράτους.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com