Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

ΔΙΑΚΟΠΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ Φεύγουν οι Θεσμοί - Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής θα ζητήσει ο Τσίπρας

Στον αέρα οι διαπραγματεύσεις, καθώς το απόγευμα ανακοινώθηκε ότι υπήρξε εμπλοκή και διακόπτονται προς το παρόν οι συζητήσεις.



Στελέχη της κυβέρνησης που βρίσκονταν στο Χίλτον έλεγαν ότι δεν πρόκειται για ρήξη, ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες, οι θεσμοί συνομιλούν μεταξύ τους και θα υπάρξουν εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

Ωστόσο, η ξαφνική αυτή εμπλοκή και με δεδομένο ότι ο χρόνος τελειώνει, προκαλεί ένονη ανησυχία για το πότε θα μπορούσε να κλείσει η συμφωνία και με ποια τελικά μέτρα.

Μάλιστα, το βράδυ της Τρίτης δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ανέφεραν ότι πιθανότατα οι εκπρόσωποι των Θεσμών θα αποχωρήσουν από την Αθήνα καθώς δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία προς το παρόν. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε μάλιστα ότι οι συζητήσεις θα μετατεθούν γι' αργότερα προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη αγωνία για τις εξελίξεις.
Στον αέρα η οικονομία - Φεύγουν οι Θεσμοί - Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής θα ζητήσει ο Τσίπρας

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα αναζητήσει λύση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για το τι θα γίνει με την Ελλάδα.

O προωθυπουργός θα ζητήσει την άμεση σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, με στόχο να διασφαλιστεί η τήρηση της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου για την Ελλάδα. Ο κ. Τσίπρας θα έχει επικοινωνία για το θέμα αυτό με τον Ντόναλντ Τούσκ αύριο το πρωί.

Το πρόβλημα ΔΝΤ
Στον αέρα η οικονομία - Φεύγουν οι Θεσμοί - Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής θα ζητήσει ο Τσίπρας

Νωρίτερα το απόγευμα ο Γ. Χουλιαράκης αποχώρησε από το ξενοδοχείο καθώς φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με τα επιπλέον προληπτικά μέτρα, κι όχι με τα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, δεν θα γίνει το Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης. Οπως έλεγαν αρμόδιοι παράγοντες, και στην Αθήνα, το πρόβλημα ακούει ξανά στο όνομα «ΔΝΤ» που αντιδρά στην ελληνική πρόταση για το «προληπτικό πακέτο» των 3,6 δισ. ευρώ. Η πρόταση της κυβέρνησης να δεσμευτεί στη λήψη μέτρων εφόσον καταγραφούν αποκλίσεις στα στοιχεία της Eurostat δεν φαίνεται να ικανοποιεί και πάλι το σκληρό ΔΝΤ παρ' ότι έχει βρεθεί μια φόρμουλα συνεννόησης με τους Ευρωπαίους.

Τι λέει η κυβέρνηση

Νωρίτερα, σε άτυπη ενημέρωση της κυβέρνησης τονιζόταν ότι οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς είναι σε εξέλιξη. Ειδικότερα, αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση έχει κλείσει ως προς τα μέτρα 3% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Εξηγούν ειδικότερα ότι από τα μέτρα 3% του ΑΕΠ που αντιστοιχούν σε 5,4 δισ., έχουν υλοποιηθεί ήδη μέτρα που αντιστοιχούν σε 2,8 δισ., ενώ τα υπόλοιπα μέτρα ύψους 2,6 δισ. θα ληφθούν στο διάστημα των επόμενων 2,5 ετών, με μέση ετήσια επιβάρυνση 1,1 δισ.

Οι πηγές της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι η ελληνική πλευρά έχει κατοχυρώσει όλες τις κόκκινες γραμμές που έθεσε σε αυτή την φάση της διαπραγμάτευσης και αφορούν την προστασία των συντάξεων, την προστασία της πρώτης κατοικίας, το αφορολόγητο και την προστασία των πιο χαμηλότερων στρωμάτων στην ασφαλιστική και την φορολογική μεταρρύθμιση.

Σχετικά με το ΔΝΤ αναφέρουν ότι το Ταμείο, παραβλέποντας τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, αμφισβητεί ότι με τα μέτρα αυτά είναι εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% στο 2018, και επισημαίνουν ότι το ζήτημα αυτό, αποτελεί στοιχείο διαφωνίας ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Επισημαίνουν επιπλέον ότι προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το πρόσφατο Eurogroup ζήτησε να υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης ενδεχόμενων αποκλίσεων από τους στόχους, με τρόπο που θα είναι α) αυτόματος, β) αξιόπιστος, γ) αντικειμενικός και δ) θεσμοθετημένος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ΔΝΤ επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, τα οποία θα ληφθούν σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του προγράμματος. Ωστόσο σημειώνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα. Επισημαίνουν ότι οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλον νόμο. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία, με την οποία τεκμηριώνεται ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις.

Η Ελλάδα, σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές, έχει αντιπροτείνει την θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους και ο οποίος, όπως αναφέρουν, καλύπτει πλήρως τις τέσσερις παραπάνω προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com