Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Στο cloud στρέφονται οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Τις δικές τους συσκευές (smartphones και υπολογιστές) χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο οι εργαζόμενοι στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίοι, μάλιστα, πιστεύουν ότι η τεχνολογία έχει θετική επίδραση στο εργασιακό περιβάλλον και στον τρόπο λειτουργίας μίας εταιρείας.



Αυτό είναι από τα βασικά συμπεράσματα έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία ερευνών Ipsos Mori για λογαριασμό της Microsoft. Η Ελλάδα ήταν μία από τις 18 χώρες όπου πραγματοποιήθηκε και στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 300 εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα.

Το 53% των ερωτηθέντων απάντησε ότι εργάζεται σε επιχείρηση που επιτρέπει στους εργαζόμενους να χρησιμοποιούν τις δικές τους συσκευές με το ποσοστό αυτό να είναι υψηλότερο στις μικρού μεγέθους επιχειρήσεις (60%) σε σχέση με τις μεσαίου μεγέθους (38%).

Οι υπολογιστές που ανήκουν στην επιχείρηση παραμένουν πάντως με ποσοστό 51% η συσκευή που χρησιμοποιείται περισσότερο για επαγγελματικούς λόγους, ιδίως στις μεσαίες επιχειρήσεις όπου το ποσοστό φθάνει στο 70%. Όμως, περίπου οι μισοί εργαζόμενοι (48%) δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν για επαγγελματικούς λόγους το προσωπικό τους smartphone, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα εταιρικά smartphones είναι μόλις στο 17%. Επίσης, το 42% δηλώνει ότι χρησιμοποιεί το προσωπικό φορητό του υπολογιστή με το ποσοστό αυτό να παρουσιάζει σημαντική άνοδο.

Το 60% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η τεχνολογία παίζει σημαντικό ρόλο στην βελτίωση των επιχειρηματικών διαδικασιών. Το ποσοστό φθάνει στο 74% στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο των υπηρεσιών, αλλά είναι χαμηλότερο (40%), όπως και είναι μάλλον αναμενόμενο, σε επιχειρήσεις που συνεχίζουν να διαχειρίζονται μεγάλους όγκους εντύπων.

Τα πιο σημαντικά εργαλεία για να διεκπεραιωθούν οι εργασίες είναι το email (52%), το τηλέφωνο (52%) και οι πρόσωπο με πρόσωπο συναντήσεις (46%). Όμως, είναι αξιοσημείωτο το 44% που συγκεντρώνει η χρήση web email και η απομακρυσμένη πρόσβαση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και το 31% της δυνατότητας αποθήκευσης στο cloud.

Αν συνδυάσει κανείς τα δύο τελευταία στοιχεία με την ευρύτερη χρήση του smartphone, το οποίο χρειάζεται οπωσδήποτε πρόσβαση στο Διαδίκτυο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για επαγγελματικούς λόγους, φαίνεται ότι πλέον οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να κατανοούν ότι το cloud είναι μονόδρομος και στρέφονται προς τέτοιου είδους λύσεις.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι μεσαίες επιχειρήσεις όπως η ασφαλιστική εταιρεία International Life, όπως αναφέρεται σε πρόσφατα δημοσιοποιημένο case study της Microsoft, χρησιμοποιούν cloud λύσεις για τη διαχείριση του email και των αρχείων τους. Στην περίπτωση της International Life οι 250 εργαζόμενοι χρησιμοποιούν το Office 365 της Microsoft με τα αρμόδια στελέχη της εταιρείας να δηλώνουν ότι η μετάβαση στο cloud τους επέτρεψε να μην χρειάζεται να ασχολούνται με τη διαχείριση των σχετικών υποδομών και να μειώσουν τις λειτουργικές δαπάνες.

Η έρευνα έδειξε ακόμη ότι οι εργαζόμενοι στις ελληνικές επιχειρήσεις εκτιμούν σε ποσοστό 64% ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες τους επιτρέπουν να δημιουργήσουν καλύτερες σχέσεις με τους πελάτες, ενώ το 69% αισθάνεται ότι η τεχνολογία παίζει σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία με τους πελάτες και το 63% στην επικοινωνία με διεθνείς συνεργάτες. Τέλος, το 62% θεωρεί ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες βοηθούν στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ το 51% ότι λειτουργούν ως πλατφόρμα για να μοιραστούν νέες επιχειρηματικές ιδέες στο εσωτερικό της επιχείρησης.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com