Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Η EKT αγόρασε ομόλογα ύψους 2,5 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες

Στις πρώτες αγορές ομολόγων EFSF που ανήκουν σε ελληνικές τράπεζες, προχώρησε η ΕΚΤ υλοποιώντας σχετική απόφαση του Ευρωσυστήματος.


Ειδικότερα, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι αγορές αφορούν ομόλογα συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ κοντινών λήξεων (έως το 2018).

Συνολικά, η ΕΚΤ έχει προγραμματίσει να αγοράσει ομόλογα συνολικού ύψους 18,5 δισ. ευρώ σε σύνολο ομολόγων EFSF 37 δισ. ευρώ που διαθέτουν οι εγχώριες τράπεζες.

Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι όταν οι αγορές επεκταθούν και σε ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας, τότε οι τιμές θα είναι υψηλότερες, αποφέροντας μεγαλύτερα κεφαλαιακά κέρδη στις εγχώριες τράπεζες.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με πηγές του διεθνούς πρακτορείου Reuters oι ελληνικές τράπεζες θα αποκτήσουν ξανά πρόσβαση στη φθηνή χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντικής Τράπεζας μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών δανειστών της.

Mόλις η Ελλάδα ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, η ΕΚΤ μπορεί σε μερικές ημέρες ή και εβδομάδες να επαναφέρει την εξαίρεση (Waiver) στα ελληνικά ομόλογα που χρησιμοποιούν οι τράπεζες ως ενέχυρα για τη χρηματοδότησή τους ανέφεραν δύο πηγές.

Η εξαίρεση είχε αρθεί πέρυσι, όταν η Ελλάδα έφθασε πολύ κοντά στο να εξέλθει από το ευρώ, αρνούμενη να εκπληρώσει τις μνημονιακές της δεσμεύσεις, σημειώνει το διεθνές πρακτορείο.

Μετά την επαναφορά τους οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να δανείζονται με μηδενικό επιτόκιο από την ΕΚΤ. Ακόμη και να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων, η ΕΚΤ θα μπορέσει να αγοράσει περιορισμένα ελληνικά ομόλογα λιγότερα από 3 δισ. ευρώ. Το μέγεθος θα μπορούσε να αυξηθεί μετά την αποπληρωμή του ελληνικού ομολόγου ύψους 2,3 δισ. ευρώ που διακρατεί η ΕΚΤ, τον Ιούλιο.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com