Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Το πλαίσιο λειτουργίας των fund για τα «κόκκινα» δάνεια

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τα funds που θα διαχειριστούν τα κόκκινα δάνεια με απόφαση του υπουργείου Οικονομίας, η οποία προβλέπει τη σύσταση τριμελούς επιτροπής για την αδειοδότηση των εταιρειών αυτών, καθώς έκλεισε η συμφωνία με τους δανειστές για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τουλάχιστον ως προς τις βασικές της αρχές, όπως δηλώνουν κυβερνητικές πηγές.



Η συμφωνία, στην οποία κατέληξε ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης με τους εκπροσώπους των Θεσμών προβλέπει προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι του ποσού των 140.000 ευρώ, χωρίς άλλες προϋποθέσεις και παράταση ως το 2018 της περιόδου, κατά την οποία δεν θα επιτρέπεται η πώληση σε fund, δανείων που συνδέονται άμεσα με την πρώτη κατοικία για όλες τις κατηγορίες στεγαστικά, επιχειρηματικά και επαγγελματικά, αναφέρουν στελέχη του υπουργείου.

Έχουν συμφωνηθεί ακόμα και οι βασικές τεχνικές παράμετροι, ενώ ανοικτά παραμένουν κάποια θέματα που αφορούν σε επιμέρους τεχνικές λεπτομέρειες που σχετίζονται με τη φορολογία κ.λπ.

Εξάλλου συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να αναμορφωθεί ο κώδικας της Τράπεζας της Ελλάδας για τις υποχρεώσεις των τραπεζών σχετικά με το θέματα αυτά, προκειμένου να υπάρχει πληρέστερη ενημέρωση του δανειολήπτη κ.λπ.

Ορισμένα από τα ζητήματα που ανακύπτουν με τη φορολογία είναι, για παράδειγμα, το πώς θα φορολογείται μετά την αναδιάρθρωση του χρέους το εισόδημα του οφειλέτη, ο νέος αναβαλλόμενος φόρος για τις τράπεζες, το αν και πώς θα επιβληθεί ΦΠΑ στις υπηρεσίες των fund, ο τρόπος φορολόγησής τους για τις δραστηριότητες στην Ελλάδα, αν έχουν έδρα στο εξωτερικό κ.λπ.

Επίσης συμφωνήθηκε η δημιουργία 30 Κέντρων Εξυπηρέτησης Δανειοληπτών, στα πρότυπα των ΚΕΠ.

Τέλος, η υπό σύσταση τριμελής Επιτροπή θα αναλάβει την εξέταση των φακέλων αδειοδότησης των εταιρειών του ν. 4354/2015 (fund διαχείρισης) και ειδικότερα τη διαπίστωση της τήρησης των προϋποθέσεων του νόμου με την επιφύλαξη των ειδικότερων εποπτικών αρμοδιοτήτων της Τράπεζας της Ελλάδας. Η επιτροπή θα πρέπει εντός 10 εργάσιμων ημερών από την αίτηση του ενδιαφερόμενου να συντάξει αιτιολογημένη γνώμη και να τη διαβιβάσει με τον πλήρη φάκελο στην ΤτΕ. Δύο μέλη της Επιτροπής και οι αναπληρωτές τους ορίζονται από τον υπουργό Οικονομίας και το τρίτο μέλος και ο αναπληρωτής του από τον υπουργό Οικονομικών. Πρόκειται για τους κ. Ιωάννη Κατσέλη, προϊστάμενο της διεύθυνσης Πολιτικής και Ενημέρωσης Καταναλωτή με αναπληρώτρια της κ. Καλλιόπη Νικολάου, τον κ. Νικόλαο Νταή προϊστάμενο του τμήματος Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου με αναπληρωτή τον κ. Γιώργο Φιλδισάκο και την κα Μαλαματή Μίχη από το υπουργείο Οικονομικών με αναπληρώτρια την κ. Γεωργία- Ιωάννα Σιψή.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com