Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

«Αντίστροφη μέτρηση» για την πώληση του ΟΛΘ

Υστερα από την ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης του ΟΛΠ στους Κινέζους της Cosco, το ΤΑΙΠΕΔ επιταχύνει τις διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, το οποίο «μαγνητίζει» το ενδιαφέρον πολλών και ισχυρών ομίλων.



Σύμφωνα με πληροφορίες, αναρτήθηκε στο data room (εικονική βάση δεδομένων -VDR) η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του ΟΛΘ για τις λιμενικές εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης, και πλέον οι υποψήφιοι επενδυτές μπορούν να υποβάλουν ερωτήσεις, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα μπορούν να υποβάλουν και τα σχόλιά τους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαδικασία προχωρεί κανονικά, και τονίζουν πως με βάση το χρονοδιάγραμμα οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν τέλος Σεπτεμβρίου. Η αποκρατικοποίηση του ΟΛΘ (Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης) γίνεται στα πρότυπα του ΟΛΠ, δηλαδή αρχικά θα μεταβιβασθεί πλειοψηφικό ποσοστό ύψους 51% και μέσα στην επόμενη πενταετία, ο νικητής του διαγωνισμού θα μπορεί αποκτήσει επιπλέον 16% και να ανεβάσει το ποσοστό του στο 67%, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει υλοποιήσει συγκεκριμένες επενδύσεις ύψους 220 εκατ. ευρώ.

Έντονο ενδιαφέρον
Στο μεταξύ, εκπρόσωποι των επενδυτικών σχημάτων που προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού (συνολικά οκτώ) αρχίζουν ο ένας με τον άλλο να επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις του ΟΛΘ. Μετά τους Φιλιππινέζους της International Container Terminal Services στις αρχές Μαΐου, χθες ήταν η σειρά στελεχών της APM Terminals που ανήκει στον ναυτιλιακό κολοσσό Maersk από τη Δανία να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για την πορεία του ΟΛΘ, παρότι εκείνη τη στιγμή εργαζόμενοι που αντιδρούν στην πώληση είχαν πολιορκήσει τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων. Δυνατά στη διεκδίκηση του Οργανισμού συνεχίζουν και οι Ρώσικοι Σιδηρόδρομοι (σε κοινοπραξία με την ΓΕΚ Τέρνα), με τον Ρώσο υπουργό μεταφορών Μαξίμ Σοκόλοφ να δηλώνει κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη ότι οι εγκαταστάσεις του ΟΛΘ παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com