Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

ΣΕ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΟΠΥΥ

Από την τσέπη τους θα πληρώνουν τις ιατρικές επισκέψεις οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μετά την απόφαση των συμβεβλημένων γιατρών να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας από 1ης Ιουνίου.



Οι γιατροί διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση αμοιβών, «η οποία καθιστά προβληματική τόσο την απρόσκοπτη συνέχιση της συμβάσεως, όσο και τη λειτουργία αυτή καθ’ εαυτή των ιδιωτικών ιατρείων», όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ). Συγκεκριμένα η Ένωση καλεί τα μέλη της σε επίσχεση εργασίας μέχρι της καταθέσεως της αμοιβής των επισκέψεων Ιανουαρίου 2016, οι οποίες έχουν καταστεί ήδη ληξιπρόθεσμες, από την τελική κατάθεση των παραστατικών του Ιανουαρίου.

Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στους γιατρούς περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ από επισκέψεις που είχαν γίνει πριν από το 2012 σε ασφαλισμένους των Ταμείων που σήμερα μετέχουν στον Οργανισμό. Επίσης, εκκρεμεί το 10% των οφειλών του 2012 (περίπου 50 εκατομμύρια για γιατρούς και διαγνωστικά), έναντι εκκαθάρισης και ολόκληρο το 2016. Ενδεικτικό είναι ότι σε ετήσια βάση πραγματοποιούνται από ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ επισκέψεις αξίας 118 εκατομμυρίων ευρώ, διαγνωστικές πράξεις 302 εκατομμυρίων και ιατρικές πράξεις αξίας 26 εκατομμυρίων.

Με δεδομένο ότι πραγματοποιούνται σε μηνιαία βάση επισκέψεις και πράξεις αξίας άνω των 35 εκατομμυρίων ευρώ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2016 ανέρχονται σε 70 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ δρομολογεί νομικές ενέργειες κατά του νέου τρόπου ελέγχου και εκκαθάρισης των παραστατικών διευκρινίζοντας ότι «σε περίπτωση κουρέματος κατά την εκκαθάριση, η έκδοση πιστωτικού τιμολογίου προς τον Οργανισμό θα πρέπει να συνοδεύεται από τηρητή επιφύλαξη του ενδιαφερομένου, παντός δικαιώματός του για προσφυγή σε επιτροπή ενστάσεων και διεκδίκηση του μη αποδεκτού -από τον ΕΟΠΥΥ- ποσού δαπάνης, καθώς προέρχεται από αναγωγική στατιστική εκτίμηση και όχι από πραγματική εκκαθάριση».

Στο μεταξύ, με κινητοποιήσεις απειλούν οι γιατροί του ΠΕΔΥ οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη «διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» και προειδοποιούν για τον κίνδυνο να κλείσουν Μονάδες. Οι γιατροί του ΠΕΔΥ διεκδικούν, «επιστροφή» όλων των απολυμένων γιατρών στις μονάδες, να δοθούν προσωποπαγείς θέσεις σε όλους τους γιατρούς, διατηρώντας την εργασιακή τους σχέση και επίσης το δικαίωμα της επανεπιλογής της εργασιακής σχέσης.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com