Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ Η ΠΡΟΤΑΣΗ Απλή αναλογική, χωρίς μπόνους και ψήφος στα 17

Τις τελευταίες πινελιές στο νέο εκλογικό νόμο βάζουν τα στελέχη του Μαξίμου, καθώς στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, αποφασίστηκε η κυβερνητική πρόταση να κατατεθεί στη Βουλή προς το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου να ψηφιστεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου - πιθανότατα με την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Κίνα, όπως διευκρίνισε η Όλγα Γεροβασίλη.




Την ακριβή ημερομηνία ψήφισης θα την αποφασίσει ο πρόεδρος της Βουλής, ωστόσο και με δεδομένο ότι το πρόγραμμα του Αλ. Τσίπρα, για τις επόμενες μέρες αναμένεται ιδιαίτερα βαρύ, με αποτέλεσμα οι μέρες που θα βρίσκεται στην Αθήνα το πρώτο δεκαήμερο να είναι ελάχιστες, δεν αποκλείεται η ψήφιση να πραγματοποιηθεί περί τα μέσα Ιουλίου.

Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή στήριξη από την αντιπολίτευση, προκειμένου -σε περίπτωση που εξασφαλιστεί πλειοψηφία 200 βουλευτών- το νέο εκλογικό σύστημα να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό, καταβάλλεται προσπάθεια «σύνθεσης» των διαφορετικών απόψεων που διατυπώθηκαν από τους πολιτικούς αρχηγούς στα ραντεβού που είχε μαζί τους ο Αλ. Τσίπρας την περασμένη εβδομάδα. «Η πρότασή μας για την κατάργηση του μπόνους, την απλή αναλογική και την ψήφο στα 17 βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας», δήλωσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος, δίνοντας έτσι το βασικό περίγραμμα των αλλαγών οι οποίες έχουν ήδη «κλειδώσει». Σε ό,τι αφορά το πλαφόν 3% για είσοδο στη Βουλή, αν και δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη ανακοίνωση, όλα δείχνουν ότι θα διατηρηθεί.

Συγκλίσεις
Σύμφωνα με την κυρία Γεροβασίλη η κυβερνητική πρόταση «λαμβάνει υπόψη τις συζητήσεις του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων, καθώς και πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες άλλων κομμάτων, όπως, για παράδειγμα, την Πρόταση Νόμου του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 2015».

Όπως πρόσθεσε «η διαδικασία της συζήτησης στη Βουλή μπορεί να βοηθήσει ώστε να υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες συγκλίσεις από αυτές που έχουν ήδη διαπιστωθεί. Η ιστορική αναγκαιότητα για την καθιέρωση της ισοτιμίας της ψήφου και η απήχηση της πρότασης στον λαό πρέπει να είναι το κριτήριο των κομμάτων». Η δήλωση αυτή είναι ενδεικτική της προσπάθειας που καταβάλλει το Μαξίμου να υπάρξουν γέφυρες συνεννόησης με τα υπόλοιπα κόμματα -πλην της ΝΔ- καθώς από τη Συγγρού έχουν ήδη καταστήσει σαφές πως δεν θα παράσχουν στήριξη. Μια τέτοια εξέλιξη εξάλλου, εξυπηρετεί πολιτικά το Μαξίμου, αφού εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε πολιτική «απομόνωση» τη ΝΔ.

Δύσκολη υπόθεση
Η «αριθμητική» των 200, πάντως, παρά την αισιοδοξία του Μαξίμου, κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι. Και αυτό γιατί εκτός από τη ΝΔ, αρνητικά έχει ήδη τοποθετηθεί και το Ποτάμι. Χθες, ο Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας για τον εκλογικό νόμο ήταν ξεκάθαρος ότι το Ποτάμι «δεν θα συνυπογράψει το σύμφωνο ακυβερνησίας που προτείνει ο κ. Τσίπρας στους αρχηγούς της αντιπολίτευσης» και έκανε έκκληση στα άλλα κόμματα να αναλογισθούν τις ευθύνες τους, ενώ ταυτόχρονα κάλεσε τη ΝΔ να αποδεχθεί την πρόταση του Κινήματος για αναλογικό μπόνους, αλλά και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να μη στηρίξει την πρόταση Τσίπρα. Τα σύννεφα που προέκυψαν αίφνης χθες στις σχέσεις με τον Περισσό, περιορίζουν τις ελπίδες για στήριξη από το ΚΚΕ, παρότι στο Μαξίμου επιμένουν πως δεν μπορεί τελικώς -παρά τις ενστάσεις που διατηρεί- να μην ψηφίσει μια πρόταση για απλή αναλογική, που αποτελεί πάγιο αίτημα του κόμματος.

Περισσότερες ελπίδες υπάρχουν για στήριξη από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, αλλά και από την Ένωση Κεντρώων. Ειδικά, ο Β. Λεβέντης έχει δηλώσει ικανοποιημένος από την πρόταση του Αλ. Τσίπρα για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, εκτιμώντας μάλιστα ότι θα υπάρξουν οι απαραίτητες πλειοψηφίες, προκειμένου ο νόμος να ισχύσει στις επόμενες εκλογές.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com