Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Κομισιόν: Καμία διαπραγμάτευση με τη Βρετανία μέχρι να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50

Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας χωρίς ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας από τη βρετανική κυβέρνηση, διεμήνυσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.



«Περιμένουμε ενημέρωση για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 για να ακολουθήσουν με οργανωμένο τρόπο όλες οι διαδικασίες» ξεκαθάρισε ακόμη ο συνεργάτης του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Σχοινάς επισήμανε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει συγκροτήσει επιτροπή για τη διαχείριση του Brexit. Ο έλληνας αξιωματούχος αποσαφήνισε ότι όλα τα εθνικά κοινοβούλια, καθώς και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα πρέπει να κυρώσουν ενδεχόμενη συμφωνία των «27» κρατών μελών με τη Βρετανία.

Η υποβολή επίσημου αιτήματος από τη χώρα - μέλος που επιθυμεί να αποχωρήσει από την ΕΕ αποτελεί προϋπόθεση για την ταχεία εκκίνηση διαπραγματεύσεων.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν διαμηνύει από την Παρασκευή ότι επιθυμούν να επισπευστούν οι διαδικασίες, δείχνοντας ότι επιθυμούν ένα διαζύγιο-εξπρές από τη Βρετανία.

Αντίθετα, το Βερολίνο φαίνεται ότι «υιοθετεί» μια πιο χαλαρή στάση ως το χρονοδιάγραμμα εξόδου της χώρας αλλά τάσσεται κατά μιας ειδικής μεταχείρισης.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει «μπαράζ» διαβουλεύσεων ώστε το «διαζύγιο» να μην είναι επώδυνο για καμία από τις δύο πλευρές. Στο ίδιο πνεύμα φαίνεται ότι κινούνται και η Γαλλία, το Βέλγιο και η Σλοβακία.

Την Παρασκευή, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα γίνουν από το διάδοχό του, που θα εκλεγεί τον Οκτώβριο.

Σήμερα, ο επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ του Brexit Μάθιου Έλιοτ συνεχάρη τον κ. Κάμερον για την απόφασή του αυτή και τόνισε ότι πρέπει να καθυστερήσει η διαδικασία αποχώρησης από την Ε.Ε. γιατί οι πολίτες της χώρας «πρέπει να φύγουν για διακοπές».
 
website counter
friend finderplentyoffish.com