Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Ενσωματώθηκε στο ελληνικό Δίκαιο η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις οικονομικές καταστάσεις των επιχειρήσεων

«Ο νόμος περιλαμβάνει μια σειρά από κοινοτικές οδηγίες για την ελάφρυνση του διοικητικού βάρους των επιχειρήσεων και τη διαφάνεια της λειτουργίας του», ανέφερε κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του σχεδίου νόμου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2013/34 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης.



Η Οδηγία αφορά τους κανόνες της σύνταξης και τους όρους δημοσιοποίησης των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων (ισολογισμός, αποτελέσματα χρήσης και προσάρτημα) και των εκθέσεων διαχείρισης των επιχειρήσεων.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας, χαρακτηρίζοντας «άδικη» την κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση, το σχέδιο νόμου, εκτός από την Οδηγία περιλαμβάνει και σειρά ρυθμίσεων διαφόρων τομέων του υπουργείου Οικονομίας, και σημείωσε ότι αυτό έγινε, προκειμένου να τηρηθεί η βασική κοινοβουλευτική αρχή της ενσωμάτωσης των επιμέρους θεμάτων που χρειάζονται ρύθμιση.

Ο κ. Σταθάκης, χαρακτήρισε επίσης «παραπλανητική» την κριτική της αντιπολίτευσης για αύξηση των προσλήψεων και της γραφειοκρατίας, ειδικότερα σε ότι αφορά την διαχείριση του ΕΣΠΑ, είπε ότι το ΕΣΠΑ σήμερα έχει λιγότερες παρά ποτέ διαχειριστικές αρχές, ενδιάμεσους φορείς και φορείς υλοποίησης, και πρόσθεσε πως επιλέχθηκε η κατανομή των ενδιάμεσων φορέων ανά υπουργείο, προκειμένου να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα.

Αναφερόμενος στις τροπολογίες που έχουν κατατεθεί, είπε ότι η τροπολογία για τις περιβαλλοντικές άδειες του τουριστικού κλάδου, δίνει διετή παράταση λειτουργίας στα ξενοδοχεία και κάμπινγκ που έχουν υποβάλει περιβαλλοντική μελέτη και τετράμηνη προθεσμία στις επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει, προκειμένου να τις υποβάλουν και να πάρουν τη διετή παράταση του σήματος.

Προανήγγειλε επίσης, ότι σύντομα θα κατατεθεί νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν τις δημόσιες συμβάσεις και πρόσθεσε ότι, για το λόγο αυτό δεν επελέγη να δοθεί νέα παράταση, αλλά να καταργηθεί με τροπολογία το δεύτερο παράρτημα του ισχύοντος νόμου για το χρονικό διάστημα έως τη νομοθέτηση.

Με άλλες τροπολογίες παρέχεται εξουσιοδότηση για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων για τους ελέγχους του ΕΣΠΑ με κοινές υπουργικές αποφάσεις. διευκολύνεται το πρόγραμμα της ψηφιακής σύγκλισης και ρυθμίζονται θέματα που αφορούν το πλανόδιο εμπόριο.

Έντονη κριτική στο σχέδιο νόμου, άσκησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με το νομοθετικό έργο επιδιώκει το βόλεμα των ημετέρων», ενώ σχολιάζοντας ειδικότερα κάποιες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, τις χαρακτήρισε φωτογραφικές.

«Ράβουμε τις θέσεις επ’ ονόματι των υποψηφίων που έχουμε επιλέξει. Όταν δεν χωράει στη θέση κόβουμε τα προσόντα της θέσης», είπε χαρακτηριστικά.

Στην τοποθέτησή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, έκανε αναφορά στη συμπλήρωση ενός έτους από την επιβολή των τραπεζικών περιορισμών, και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δεν έχει κάνει αποτίμηση των συνεπειών και δεν έχει χρονοδιάγραμμα για την άρση τους.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com