Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Στις πονηρές ημέρες απαιτείται προσοχή

Ενα νέο τοπίο για την ελληνική οικονομία αλλά και για τη διπλωματία της χώρας, διαμόρφωσε η επιλογή των Βρετανών αλλά και το μήνυμα που έστειλαν οι Ισπανοί πολίτες.



Παραβλέποντας τις, στα όρια του γραφικού, τοποθετήσεις πολιτικών για τα όσα συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες, η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση καθώς και τα υπόλοιπα κόμματα οφείλουν να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους.

Η έξαρση του αντιευρωπαϊσμού, μετά το Brexit, εξισορροπήθηκε κάπως από τη νίκη των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ισπανία, ωστόσο, θα πρέπει η Αθήνα να δει με περίσκεψη τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στη Γηραιά Ηπειρο.

Η πρόθεση των ηγετών της Ε.Ε., κυρίως δε της Αγκ. Μέρκελ, για τη δημιουργία μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων, με όσους είναι πρόθυμοι και όσοι αμφιβάλλουν για τη συμμετοχή τους, ασφαλώς αλλάζει τα δεδομένα και ανατρέπει όσα γνωρίζαμε. Η Ενωση των χωρών περνά πιθανότατα την πιο κρίσιμη περίοδο της ιστορίας της και οι επόμενοι μήνες θα δείξουν αν μπορεί να αντέξει ή αν θα «ξηλωθεί το πουλόβερ» οριστικά.

Σ’ αυτό το νέο σκηνικό η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί με προσοχή, να διαμορφώσει συμμαχίες και να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους, τηρώντας ωστόσο όσα έχει συμφωνήσει. Είναι ακραίος λαϊκισμός οι φωνές που ακούγονται για σύγκρουση με τις Βρυξέλλες κι αν «δεν μας μειώσουν το χρέος να σηκωθούμε να φύγουμε κι εμείς».

Απαιτείται έξυπνη και ευέλικτη οικονομική διπλωματία, διότι οι καιροί είναι πονηροί. Μια βαθιά πληγωμένη και εύθραυστη οικονομία και κοινωνία με την παραμικρή αναταραχή ή τη λάθος επιλογή μπορεί να καταρρεύσει.

Για τους λόγους αυτούς η κυβέρνηση πρέπει να θωρακίσει την οικονομία, και κυρίως το τραπεζικό σύστημα από τις αναταράξεις μετά το Brexit. Και πρέπει να προχωρήσει άμεσα στις μεταρρυθμίσεις που μπορούν να βάλουν την οικονομία σε σταθερή, αναπτυξιακή τροχιά.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com