Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Καταργείται η ευθύνη των μετόχων για οφειλές στα Ταμεία

Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής των απλήρωτων οφειλών στο ΙΚΑ και στα άλλα ασφαλιστικά Ταμεία οι μέτοχοι με ποσοστό τουλάχιστον 10% εταιρειών που διαλύονται!



Την απαλλαγή τους προβλέπει το άρθρο 28 «υπό ψήφιση» νομοσχεδίου των υπουργείων Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με το οποίο καταργείται αντίθετη διάταξη που ίσχυσε από τον Μάρτιο του 2015 (άρθρο 31 παράγραφος 2 του Ν. 4321/15) και καθιστούσε υπεύθυνους για την καταβολή των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία τους μετόχους με ποσοστό τουλάχιστον 10% εταιρειών που διαλύονται. Έτσι, η σχετική υποχρέωση θα βαρύνει μόνο τους προέδρους, διευθύνοντες συμβούλους κ.ά.

Η ΔΙΑΤΑΞΗ
Η διάταξη που καταργείται προέβλεπε συγκεκριμένα ότι «αν κατά τον χρόνο διάλυσης νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας δεν έχουν εξοφληθεί όλες οι υποχρεώσεις του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, οι, κατά τον χρόνο διάλυσης αυτών, μέτοχοι ή εταίροι κεφαλαιουχικών εταιρειών με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 10% ευθύνονται αλληλεγγύως και εις ολόκληρο με το νομικό πρόσωπο ή τη νομική οντότητα για την καταβολή των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών, προσθέτων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων».

Επίσης «και κάθε πρόσωπο που υπήρξε μέτοχος ή εταίρος κεφαλαιουχικών εταιρειών με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 10%, ευθύνεται αλληλεγγύως και εις ολόκληρο με το νομικό πρόσωπο ή τη νομική οντότητα για την καταβολή των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών, προσθέτων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων, που δημιουργήθηκαν κατά τη χρονική περίοδο της ιδιότητας του μετόχου ή εταίρου. Οι ρυθμίσεις της παραγράφου αυτής δεν ισχύουν για νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών ή αναγνωρισμένο χρηματιστήριο σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε.».

ΑΛΛΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ
Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι μέτοχοι με μικρότερο ποσοστό, 5%, με βάση άλλο νόμο (άρθρο 50 του Ν. 4174/13), σε περίπτωση διάλυσης της εταιρείας διατηρούν την ευθύνη καταβολής των οφειλόμενων φόρων με?χρι του ποσού ή των κερδών που έλαβαν τα τρία τελευταία χρόνια πριν από τη λύση της εταιρείας.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com