Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Γιατί το Brexit δεν είναι καταστροφή για την παγκόσμια οικονομία

Μόλις κατακαθίσει ο κουρνιαχτός, ο αντίκτυπος του Brexit στην παγκόσμια οικονομία ίσως αποδειχθεί πολύ λιγότερο δραματικός σε σχέση με τις εκτιμήσεις.



Οι παρενέργειες στην οικονομία της Βρετανίας και της Ευρώπης θα είναι μικρές, ενώ μπορεί να υπάρξουν και «αντισταθμιστικά οφέλη» για την παγκόσμια οικονομία, όπως χαλαρότερη νομισματική πολιτική σε σχέση με αυτή που θα εφαρμοζόταν υπό κανονικές συνθήκες, εάν δηλαδή επικρατούσε το Remain.

Το ενδιαφέρον χθες εστιάστηκε στις αναταράξεις στις αγορές. Η στερλίνα υποχωρούσε αργά χθες το βράδυ κατά 8% έναντι του δολαρίου και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν απώλειες έως και 10% σε ορισμένες περιπτώσεις. Πρόκειται για δραματικές ημερήσιες κινήσεις και εάν η τάση συντηρηθεί, θα επηρεάσει αρνητικά το ευρύτερο οικονομικό κλίμα. Ωστόσο, η πτώση της στερλίνας δεν θα έχει σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της και το ίδιο ισχύει και για την πτώση των τιμών των αξιών. Υπενθυμίζεται ότι οι αναπτυγμένες αγορές υποχώρησαν κατά περίπου 20% τις πρώτες έξι εβδομάδες του έτους, αλλά αυτό δεν πέρασε στην πραγματική οικονομία και οι κινήσεις αυτές σύντομα ανεστράφησαν.

Θεωρούμε ότι οι παρενέργειες για τη βρετανική οικονομία θα είναι ελεγχόμενες. Κατά πάσα πιθανότητα η διαδικασία της εξόδου δεν θα εκκινήσει πριν από τον Οκτώβριο και η Βρετανία θα παραμείνει μέλος της Ε.Ε. για τουλάχιστον δύο χρόνια μετά από αυτό. Οι επενδύσεις ίσως θα είναι ασθενέστερες από ό,τι θα ήταν έαν η έκβαση του δημοψηφίσματος ήταν διαφορετική, αλλά η καταναλωτική εμπιστοσύνη λογικά δεν θα υποστεί μεγάλο πλήγμα, εφόσον το 52% του εκλογικού σώματος τάχθηκε υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. Επιπροσθέτως, παρότι μια μεγάλη και διατηρήσιμη πτώση της στερλίνας θα πυροδοτήσει αύξηση των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων, ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τα δεδομένα του παρελθόντος, και η πιο ανταγωνιστική ισοτιμία θα δώσει ώθηση στις εξαγωγές.

Εάν η ανάλυσή μας αποδειχθεί σωστή για τη Βρετανία, το λογικό επακόλουθο είναι ότι περιορισμένες θα είναι και οι παρενέργειες για την ευρωπαϊκή οικονομία. Επιπροσθέτως, μπορεί να υπάρξουν και παράπλευρα οφέλη, όπως πρόσθετη χαλάρωση των νομισματικών συνθηκών διεθνώς. Η Τράπεζα της Αγγλίας μάλλον θα διατηρήσει τα επιτόκια της στερλίνας σε χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα και εάν καταστεί απαραίτητο, μπορεί να αναλάβει και πρόσθετες πρωτοβουλίες. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ίσως φανεί διατεθειμένη να εξετάσει όχι μόνο περαιτέρω χρονική επέκταση του προγράμματος εκτύπωσης, αλλά και αύξηση του μεγέθους του.

Το βρετανικό δημοψήφισμα, ωστόσο, δεν αλλάζει ουσιωδώς τους όρους του παιχνιδιού για τη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ, αν και μάλλον αποκλείει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων του δολαρίου τον Ιούλιο. Οι αξιωματούχοι της Fed ανέφεραν τον κίνδυνο του Brexit ως έναν από τους παράγοντες πίσω από την απόφασή τους να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια τον Ιούνιο και θα θέλουν να δουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τους επόμενους μήνες προτού κινηθούν.

Συμπερασματικά, η παγκόσμια οικονομία θα αντιμετωπίσει το σοκ του Brexit σχετικά καλά. Μακροπρόθεσμα, ο πολιτικός αντίκτυπος θα είναι πολύ σημαντικότερος.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com