Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Πρέπει να εισπραχθούν φόροι 25 δισ.

Το πρώτο δύσκολο τεστ για την εισπραξιμότητα των νέων φορομέτρων που επιβλήθηκαν τον Ιούνιο με το επικαιροποιημένο μνημόνιο περνάει αυτές τις ημέρες το οικονομικό επιτελείο περιμένοντας με αγωνία να δει τα φορολογικά έσοδα του Ιουλίου που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία.



Ο μήνας θα πρέπει να κλείσει με φορολογικά έσοδα ύψους 5,57 δισ. ευρώ προκειμένου ο προϋπολογισμός να παραμείνει εντός των στόχων. Για να συμβεί αυτό, 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει να φανούν συνεπείς και να πληρώσουν μέχρι σήμερα την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος που προέκυψε από την εκκαθάριση της δήλωσής τους και πάνω από 1 εκατομμύριο επιχειρήσεις και επαγγελματίες να αποδώσουν το ΦΠΑ ο οποίος από την 1η Ιουνίου αυξήθηκε από το 23% στο 24%.

Μόνο από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, το υπουργείο Οικονομικών περιμένει να εισπράξει 3,66 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1,2 δισ. ευρώ θα πρέπει να φανούν στα ταμεία του Δημοσίου μέχρι σήμερα που λήγει η προθεσμία. Η τελική εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων έδειξε ότι πάνω από ένας στους τρεις φορολογούμενους πληρώνει φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2015, ο οποίος κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 1.600 ευρώ. Στα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων ενσωματώνονται όχι ένας άλλα μέχρι και πέντε διαφορετικοί φόροι: ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, το τέλος επιτηδεύματος, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η προκαταβολή φόρου.
Πρώτο crash test για τα φετινά έσοδα - Πρέπει να εισπραχθούν φόροι 25 δισ.

Επιχειρήσεις
Αυξημένους φόρους για τα κέρδη τους πληρώνουν φέτος οι επιχειρήσεις λόγω της αύξησης του συντελεστή από το 26% στο 29%. Μέχρι σήμερα θα πρέπει να πληρώσουν τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν τη φορολογική δήλωση τον Ιούνιο ενώ όσες υπέβαλαν τη δήλωσή τους μέχρι τις 25 Ιουλίου που έληξε η προθεσμία θα καταβάλλουν τη δεύτερη δόση μέχρι το τέλος Αυγούστου καθώς η πρώτη εξοφλείται με την υποβολή της δήλωσης. Το συνολικό ποσό που θέλει να εισπράξει φέτος το υπουργείο Οικονομικών από τις επιχειρήσεις φθάνει τα 2,9 δισ. ευρώ.
Πρώτο crash test για τα φετινά έσοδα - Πρέπει να εισπραχθούν φόροι 25 δισ.

ΦΠΑ
Πρώτο crash test όμως και για τον νέο αυξημένο ΦΠΑ. Μέχρι σήμερα θα πρέπει να υποβληθούν οι τριμηνιαίες δηλώσεις από τους επαγγελματίες για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2016 ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις θα αποδώσουν τον ΦΠΑ Ιουνίου. Είναι ο μήνας κατά τον οποίο ο συντελεστής ΦΠΑ αυξήθηκε στο 24% από 23% και καταργήθηκε η έκπτωση 30% του ΦΠΑ σε ακόμη 11 νησιά. Στην πράξη θα φανεί αν οι εισπράξεις θα είναι μεγαλύτερες σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Τα δύσκολα είναι μπροστά
Το οικονομικό επιτελείο μπορεί να εμφανίζεται ικανοποιημένο για την εκπλήρωση των στόχων στο σκέλος των φορολογικών εσόδων στο πρώτο εξάμηνο καθώς εισπράχθηκαν επιπλέον 730 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις αλλά γνωρίζει ότι τα δύσκολα είναι μπροστά. Για να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να εισπραχθούν φόροι ύψους 25 δισ. ευρώ.

Με τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών να έχει εξαντληθεί, εκφράζονται φόβοι για νέα έκρηξη των ληξιπρόθεσμων χρεών τα οποία δεν αποκλείεται να εκτοξευτούν στα 95 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος τους έτους καθώς εκτός από τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που ενεργοποιήθηκαν από την 1η Ιουνίου, οι φορολογούμενοι καλούνται από τους επόμενους μήνες να πληρώσουν τις υπόλοιπες δόσεις του φόρου εισοδήματος, τον φετινό ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας του 2017.

Μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχουν αναρτηθεί στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά σημειώματα του φετινού ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα εξοφληθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις από τον Σεπτέμβριο του 2016 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2017.

Παρά το γεγονός ότι τα αγροτεμάχια δεν θα συνυπολογιστούν φέτος στο συμπληρωματικό φόρο εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα δουν φέτος «φουσκωμένο» το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Η μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ και η αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ θα έχει ως συνέπεια περισσότεροι φορολογούμενοι να κληθούν φέτος να πληρώσουν για πρώτη φορά τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, ενώ όσοι τον πλήρωναν ήδη να τον καταβάλουν φέτος σημαντικά αυξημένο, παρά τις μειώσεις που έχουν γίνει στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας. Αυξημένο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν και όσοι έχουν κενά και μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα λόγω της κατάργησης της έκπτωσης 20% που είχαν μέχρι πέρυσι στο φόρο.

Φόροι για κέρδη
Αυξημένους φόρους για τα κέρδη τους πληρώνουν φέτος οι επιχειρήσεις λόγω της αύξησης του συντελεστή από το 26% στο 29%. Μέχρι σήμερα θα πρέπει να πληρώσουν τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν τη φορολογική δήλωση τον Ιούνιο

ΦΠΑ
Μέχρι σήμερα θα πρέπει να υποβληθούν οι τριμηνιαίες δηλώσεις από τους επαγγελματίες για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2016, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις θα αποδώσουν τον ΦΠΑ Ιουνίου.

Οι φορο-λογαριασμοί που θα πληρώσουμε μέχρι τον Ιανουάριο του 2017

Σήμερα

• Πληρωμή πρώτης δόσης φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων
• Πληρωμή δόσης φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων

Αύγουστος

• Πληρωμή δόσης φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων

Σεπτέμβριος

• Πληρωμή πρώτης δόσης ΕΝΦΙΑ 2016
• Πληρωμή δεύτερης δόσης φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων
• Πληρωμή δόσης φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων

Οκτώβριος

• Πληρωμή δεύτερης δόσης ΕΝΦΙΑ 2016
• Πληρωμή δόσης φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων

Νοέμβριος

• Πληρωμή τρίτης δόσης φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.
• Πληρωμή τρίτης δόσης ΕΝΦΙΑ 2016
• Πληρωμή δόσης φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων

Δεκέμβριος

• Πληρωμή τέταρτης δόσης ΕΝΦΙΑ 2016
• Πληρωμή τελευταίας δόσης φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων
• Πληρωμή τελών κυκλοφορίας 2017

Ιανουάριος 2017

• Πληρωμή πέμπτης δόσης ΕΝΦΙΑ 2016

 
website counter
friend finderplentyoffish.com