Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Τουλάχιστον 9 νεκροί στο Μόναχο

Για αντικρουόμενες πληροφορίες και κίνητρα τα οποία δεν έχουν πλήρως διαλευκανθεί έκανε λόγο σε δήλωσή του για τα δραματικά γεγονότα στο Μόναχο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, και επαίνεσε τις δυνάμεις ασφαλείας που επιχειρούν στο Μόναχο.



«Συγκλονισμένοι παρακολουθούμε τις ειδήσεις από το Μόναχο. Ακόμη δεν έχουν διαλευκανθεί πλήρως τα κίνητρα αυτής της αποτρόπαιης πράξης, ακόμη έχουμε αντικρουόμενες πληροφορίες. Ήδη τώρα όμως είναι σαφές ότι θα θρηνήσουμε νεκρούς και (έχουμε) πολλούς τραυματίες. Η σκέψη μας βρίσκεται απόψε κοντά σε όλα τα θύματα, τους συγγενείς και τους φίλους τους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Οι δυνάμεις που επιχειρούν επιτόπου κάνουν αυτή τη στιγμή ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να σώσουν ζωές και να αποτρέψουν περαιτέρω κινδύνους».

Τουλάχιστον 9 νεκροί στο Μόναχο - Συγκλονιστικές φωτογραφίες και βίντεο

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας αναφέρθηκε ακόμη στις δηλώσεις συμπαράστασης από διεθνείς αξιωματούχους: «Κατά την τελευταία ώρα λάβαμε πολλές δηλώσεις αλληλεγγύης από όλον τον κόσμο. Σε αυτές τις ώρες είναι καλό να γνωρίζει κανείς ότι οι Ευρωπαίοι φίλοι μας και οι διεθνείς εταίροι μας βρίσκονται στο πλευρό μας», σημείωσε.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η επίθεση στο εμπορικό κέντρο Olympia του Μονάχου να συνδέεται με την τρομοκρατία ο προσωπάρχης της Καγκελαρίας, Πέτερ Αλτμάιερ, μιλώντας νωρίτερα απόψε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.
Τουλάχιστον 9 νεκροί στο Μόναχο - Συγκλονιστικές φωτογραφίες και βίντεο

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι (η επίθεση) συνδέεται με τρομοκρατία, αλλά δεν μπορούμε και να το επιβεβαιώσουμε», δήλωσε ο κ. Αλτμάιερ, επισημαίνοντας ότι η αστυνομία διεξάγει έρευνα προς κάθε κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας το οποίο συγκλήθηκε για αύριο στο Βερολίνο υπό την προεδρία της Καγκελαρίου, τόνισε ότι η Άγγελα Μέρκελ ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις.
Τουλάχιστον 9 νεκροί στο Μόναχο - Συγκλονιστικές φωτογραφίες και βίντεο

Κι ενώ μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες κανείς δεν μπορούσε να μιλήσει με ακρίβεια για το τι ήταν οι μακελάρηδες του Μονάχου και ποια τα κίνητρά τους, σύγχυση επικρατούσε και για το αν ήταν ακροδεξιοί οι δράστες ή τρομοκράτες συνδεόμενοι με τον ισλαμικό στρατό.

Η αστυνομία της μεγαλούπολης της νότιας Γερμανίας ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «υποψιάζεται ότι πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια», ενώ ένας εκπρόσωπος των δυνάμεων επιβολής της τάξης μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο επίσης έκανε λόγο για μια «τρομοκρατική ενέργεια σε εξέλιξη».
Τουλάχιστον 9 νεκροί στο Μόναχο - Συγκλονιστικές φωτογραφίες και βίντεο

Κατά πληροφορίες που συγκέντρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο πολλοί μάρτυρες έκαναν λόγο για έναν δράστη με «αραβικά» χαρακτηριστικά, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνει η αστυνομία, που επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως πρόκειται για μια επίθεση ισλαμιστών.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο CNN πως "ο δράστης άνοιξε πυρ εναντίον παιδιών έξω από φαστ φουντ, φωνάζοντας "Αλλάχου Άκμπαρ".

Κατά πληροφορίες που συγκέντρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο πολλοί μάρτυρες έκαναν λόγο για έναν δράστη με «αραβικά» χαρακτηριστικά, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνει η αστυνομία, που επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως πρόκειται για μια επίθεση ισλαμιστών. Αλλοι έλεγαν ότι μπορεί να είναι ακροδεξιοί και καλά εκπαιδευμένοι. Ωστόσο κάποιοι ανέφεραν ότι ένας δράστη φώναζε «είμαι Γερμανός» και έκανε διάφορα ξενοφοβικά σχόλια. Τον συνέδεαν επίσης με την επέτειο από την δολοφονική επίθεση του Μπρέιβικ στη Νορβηγία.
Τουλάχιστον 9 νεκροί στο Μόναχο - Συγκλονιστικές φωτογραφίες και βίντεο

Αποκλεισμένη πόλη

Το Μόναχο βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση σοκ, όπως κι όλος ο πλανήτης από τη νέα επίθεση αγνώστων μέσα σε εμπορικό κέντρο. Ενοπλοι άνοιξαν πυρ, το απόγευμα της Παρασκευής, σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο στο Μόναχο της Γερμανίας, την ώρα που αυτό ήταν γεμάτο κόσμο, σπέρνοντας για άλλη μία φορά πανικό στην καρδιά της Ευρώπης.

Το σύνολο των νεκρών της επίθεσης στο Μόναχο ανήλθε σε εννέα γύρω στα μεσάνυχτα, μετά την ανακάλυψη ενός ακόμη πτώματος μέσα στο εμπορικό κέντρο Olympia. ανάμεσά τους και ένα 15χρονο κορίτσι.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας του Μονάχου, οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν η σορός αυτή ανήκει σε κάποιον από τους τουλάχιστον τρεις δράστες.
Τουλάχιστον 9 νεκροί στο Μόναχο - Συγκλονιστικές φωτογραφίες και βίντεο

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Tagesspiegel, οι δράστες της επίθεσης έφεραν ημιαυτόματα όπλα, ενώ ένας εξ αυτών φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Focus ανέφερε στην ηλεκτρονική του έκδοση, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην αστυνομία του Μονάχου, ότι ο ένας από τους δράστες της επίθεσης αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι και είναι νεκρός.

Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας διευκρίνισε μιλώντας στον Τύπο ότι οι «έως και τρεις δράστες» διαφεύγουν τη σύλληψη και οι έρευνες συνεχίζονται «σε όλη την πόλη του Μονάχου», όπου έσπευσαν να αναπτυχθούν ισχυρές δυνάμεις και εναέρια μέσα.
Πηγή φωτογραφίας: Daily Mail
Πηγή φωτογραφίας: Daily Mail

«Μέχρι στιγμής ουδείς εκ των δραστών δεν έχει καταστεί δυνατό να συλληφθεί», ανέφερε η αστυνομία του Μονάχου σε ανακοίνωσή της και πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις επιβολής του νόμου χρησιμοποιούν «όλα τα διαθέσιμα μέσα» για τον εντοπισμό τους.

«Λέμε στους πολίτες του Μονάχου ότι υπάρχουν ένοπλοι που διαφεύγουν τη σύλληψη και είναι επικίνδυνοι», επισήμανε ο εκπρόσωπος. «Καλούμε τους πολίτες να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους», στα σπίτια τους ή σε όποιο άλλο ακίνητο βρίσκονται, σύμφωνα με τον ίδιο.
Τουλάχιστον 9 νεκροί στο Μόναχο - Συγκλονιστικές φωτογραφίες και βίντεο

Η αστυνομία της πόλης, με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ανέφερε νωρίτερα ότι οι νεκροί είναι έξι, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των τραυματιών.

Έλληνας αυτόπτης μάρτυρας στο Μόναχο o Αναστάσιος Χονδρονικολής μιλώντας στο ΣΚΑΙ ανέφερε: "Έχω πάθει σοκ με αυτό που ζήσαμε. Κατά τις 17:30 πήγαμε με τη γυναίκα μου στο εμπορικό κέντρο για να ψωνίσουμε για να έρθουμε στην Ελλάδα. Εκεί που δοκιμάζαμε μαγιό ακούω τις σειρήνες του εμπορικού και μας βγάζουν έξω. Ακούω πυροβολισμούς και βλέπω ανθρώπους κάτω με αίματα. Κόσμος να ουρλιάζει και δεν ξέραμε τι να κάναμε. Μπήκαμε μέσα σε μία σχολή οδηγών. Γινόταν πανικός, τα παιδιά και οι γυναίκες να ουρλιάζουν. Και από τις 17:30 ήρθε ο στρατός και τώρα μπήκαμε στο σπίτι".

Το χρονικό

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και όπως επιβεβαιώνει η αστυνομία, τρεις ένοπλοι εισέβαλαν στο εμπορικό κέντρο και άνοιξαν πυρ αδιακρίτως σε κατάστημα Mc Donalds του εμπορικού κέντρου. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες πάντως κάνουν λόγο για 15 νεκρούς.

Λίγο αργότερα ακολούθησε δεύτερη επίθεση στο σταθμό του μετρό Στάχους στο κέντρο του Μονάχου.

Αυτοκτονία ενός εκ των δραστών;
Δύο εκ των δραστών εθεάθησαν σε κεντρικούς δρόμους του Μονάχου ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik, ένας εξ αυτών φέρεται να αυτοκτόνησε ενώ κατεδιώκετο από τις αρχές. Ωστόσο η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις αρχές που κάνει λόγο για «ασύλληπτους δράστες».

«Παραμείνετε στα σπίτια σας»
Η αστυνομία έχει ζητήσει από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις της αστυνομίας και της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, με εκατοντάδες ένοπλους αστυνομικούς στους δρόμους.

Στο twitter έχει ενεργοποιηθεί το χασταγκ #offentür που θα πει στα γερμανικά ανοιχτή πόρτα και ενημερώνει τους κατοίκους της πόλης για ασφαλή σημεία στα οποία μπορούν να βρουν καταφύγιο.
Ταυτόχρονα ανακλήθηκαν όλες οι άδειες του ιατρικού προσωπικού από δύο μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες του Μονάχου.


Ταξιδιωτικές συστάσεις

Την ίδια ώρα, το βρετανικό Foreign Office, όπως και το αμερικανικό State Department εξέδωσαν συστάσεις για τη Γερμανία, συνιστώντας στους πολίτες τους να αποφυγουν την περιοχή και να παραμείνουν σε ασφαλές μέρος, ακολουθώντας τις οδηγίες των τοπικών αρχών και παρακολουθώντας τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Αλλά και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε έκκληση στους Ρώσους υπηκόους που βρίσκονται στην πόλη του Μονάχου, στη νότια Γερμανία, να αποφεύγουν τους δημόσιους χώρους και να ακολουθούν τις οδηγίες της αστυνομίας, καθώς οι δράστες της επίθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη εκεί συνεχίζουν να διαφεύγουν τη σύλληψη.

«Προτρέπουμε τους Ρώσους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Μόναχο να ακολουθήσουν τις οδηγίες της γερμανικής αστυνομίας και να αποφύγουν δημόσιους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός» επισήμανε η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα.

«Βρισκόμαστε σε επικοινωνία (με τους Γερμανούς) και οι Γερμανοί συνάδελφοί μας μάς διαβεβαίωσαν ότι, καταρχάς, θα συνεχίσουν να μας ενημερώνουν σχετικά με την εξέλιξη των γεγονότων και κατά δεύτερον ότι θα παρακολουθούν στενά τους Ρώσους που βρίσκονται στο Μόναχο, περιλαμβανομένων ενδεχόμενων θυμάτων. Και φυσικά θα ενημερώνουν τη ρωσική πλευρά» επισήμανε η εκπρόσωπος Τύπου.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com