Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Κοινωνικό κράτος και προτεραιότητες

Οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, κυρίως για αποκατάσταση των αδικιών με το ΕΚΑΣ, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.



Ασφαλώς προτεραιότητα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η στήριξη ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού που έχει χτυπηθεί από την κρίση, αλλά και από τα μέτρα που επιβλήθηκαν, πολλές φορές επί δικαίων και αδίκων.

Κι ανεξαρτήτως αν, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, πρόκειται για μια ακόμη «φιέστα» ή για «προεκλογικές εξαγγελίες», ορθώς ο Αλ. Τσίπρας προσπαθεί να βρει λύσεις σε κοινωνικά στρώματα εξαιρετικά ευάλωτα.

Ωστόσο, σε όλο τον κόσμο έχει αποδειχθεί εν τοις πράγμασι ότι το κοινωνικό κράτος στήνεται πάνω σε γερές οικονομικές βάσεις και σε καμιά περίπτωση δεν είναι η χορήγηση «φιλοδωρημάτων» ή μέτρα-ασπιρίνες.

Πρώτη προτεραιότητα μιας κυβέρνησης, χώρας που βρίσκεται σε επταετή ύφεση, είναι να βγει από αυτήν. Να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης η οικονομία, να προχωρήσουν το ταχύτερο επενδύσεις, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να εισρεύσουν χρήματα στα ταμεία, να παταχθεί η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία.

Μόνο μια υγιής οικονομία θα μπορεί να εξασφαλίσει κι ένα μίνιμουμ κοινωνικό κράτος, αλλιώς οι εξαγγελίες θα μένουν στα χαρτιά, οι «μαύρες» τρύπες στον προϋπολογισμό θα καλύπτονται με «μπαλώματα» και θα συντηρείται ένας καταστροφικός φαύλος κύκλος.

Στη φάση που βρίσκεται σήμερα η οικονομία, με τις επιχειρήσεις να είναι στο «κόκκινο», τις ξένες επενδύσεις να μην έρχονται και την απαισιοδοξία να κυριεύει τους πολίτες, δύσκολα θα υπάρξει ανάκαμψη. Και σίγουρα θα είναι πολλοί δύσκολοι οι επόμενοι μήνες για τους πολίτες, ευάλωτους ή όχι, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν πολλά δισ. ευρώ σε φόρους και εισφορές.

Το πρόβλημα, επομένως, για τους συνταξιούχους δεν είναι μόνο ότι περικόπηκε το ΕΚΑΣ. Το πρόβλημα είναι ότι έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις στο εισόδημά τους και αδυνατούν να στηρίξουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Είναι μια ανακούφιση τα φθηνά ή δωρεάν φάρμακα, όμως, δεν αρκεί η συγκεκριμένη «ομπρέλα» προστασίας.

Χρειάζεται το ταχύτερο μια οικονομική «έκρηξη» που θα βοηθήσει όλους τους πολίτες.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com