Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Η Europol στον πόλεμο κατά του ransomware

Τις δυνάμεις της με εταιρείες ασφαλείας στο διαδίκτυο ενώνει η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία, Γιούροπολ, στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας για την πάταξη της αυξανόμενης μάστιγας που αποτελεί τα τελευταία χρόνια το ransomware.



Το ransomware είναι ένα είδος κακόβουλου λογισμικού, το οποίο χρησιμοποιούν οι κυβερνοεγκληματίες προκειμένου να αποσπάσουν χρηματικά ποσά από τα θύματά τους. Εάν ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής προσβληθεί από το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό, κλειδώνονται όλα τα αρχεία που είναι αποθηκευμένα σε αυτόν και προκειμένου ο χρήστης να πάρει πίσω τον έλεγχο του μηχανήματός του αναγκάζεται να καταβάλει το χρηματικό ποσόν που απαιτούν οι χάκερς.

Το σύστημα που έχει αναπτύξει η Γιούροπολ, σε συνεργασία με μεγάλες εταιρείες κυβερνοασφάλειας, συνοψίζεται γύρω από μια ιστοσελίδα η οποία στην ουσία συνδέει τα θύματα με την αστυνομία, παρέχει συμβουλές και βοηθά στην ανάκτηση των δεδομένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έπεσαν θύματα ransomware είχε τριπλασιαστεί το πρώτο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών.

Εκπρόσωπος μιας από τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται η Γιούροπολ, δήλωσε στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, ότι, η ιστοσελίδα «No More Ransom» (https://www.nomoreransom.org/ ) θα ενημερώνεται συνεχώς, καθώς όλο και περισσότερες συμμορίες κυβερνοεγκληματιών θα καταλήγουν ενώπιον της δικαιοσύνης. Στη συντονισμένη προσπάθεια της Γιούροπολ συμμετέχει η ολλανδική αστυνομία καθώς και οι εταιρείες "Intel Security" και "Kaspersky Labs".

 
website counter
friend finderplentyoffish.com