Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες βγαίνουν στη σύνταξη με το παλιό και ποιοι με το νέο σύστημα

Ο χρόνος υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης, αλλά και η διακοπή τυχόν επαγγελματικής δραστηριότητας, αποτελούν δύο κρίσιμες παραμέτρους για τους χιλιάδες ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, που επιδιώκουν να συνταξιοδοτηθούν με το «παλιό» σύστημα συνταξιοδότησης και να αποφύγουν το νέο Ασφαλιστικό νόμο (ν.4387/2016).



Όσοι δεν το καταφέρουν θα υποστούν αναγκαστικά τον νέο υπολογισμό της σύνταξής τους, που πιθανότατα θα οδηγήσει σε σημαντικά μικρότερες συντάξιμες αποδοχές, σε σχέση με τον προηγούμενο τρόπο.

Σύμφωνα με τον γνωστό εργατολόγο κ. Δημήτρη Περπατάρη «τρία είναι τα «κλειδιά» (υπό προϋποθέσεις) για την υπαγωγή ενός ασφαλισμένου του ΟΑΕΕ στο νέο ή στο παλιό ασφαλιστικό καθεστώς: α) η ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης, β) η ημερομηνία κατάθεσης της επαγγελματικής άδειας (αφορά τους αυτοκινητιστές) και γ) η ημερομηνία διακοπής της επαγγελματικής του δραστηριότητας».

Για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν μετά την 13/05/2016, ημερομηνία ισχύος του νέου ασφαλιστικού νόμου 4387/2016, ισχύει ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων.

Αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος ή αναπηρίας, όμως, που υποβλήθηκαν το αργότερο έως τη δημοσίευση του Ν. 4387/2016, δηλαδή, έως και 12/05/2016 και αφορούν ασφαλισμένους του Οργανισμού, οι οποίοι έχουν διακόψει και τη δραστηριότητα τους (και στην περίπτωση των αυτοκινητιστών να έχουν υποβάλει και την επαγγελματική άδεια οδήγησης), κρίνονται βάσει του προγενέστερου νομοθετικού πλαισίου. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ που υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος στις 05/05/2016, πριν από την ισχύ του Ν. 4387/2016 και η διακοπή της δραστηριότητάς του έχει γίνει μέχρι και την 12/05/2016, ο υπολογισμός του ποσού της σύνταξής του γίνεται βάσει του προϊσχύοντος καθεστώτος.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com