Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Πρέπει να πληρώσουμε φόρους 1,8 δισ. σε 4 ημέρες

Διέξοδο στην πάγια ρύθμιση των δώδεκα μηνιαίων δόσεων και τις πιστωτικές τους κάρτες βρίσκουν τις ημέρες αυτές πολλοί φορολογούμενοι για να εξοφλήσουν τις μαζεμένες φορολογικές υποχρεώσεις τους σε περισσότερες δόσεις.




Μέχρι την Παρασκευή εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ 2016. Θα πρέπει να καταβάλουν 1,8 δισ. ευρώ μόνο για τους δύο φόρους, από τα συνολικά 4,7 δισ. ευρώ προβλεπόμενα έσοδα του προϋπολογισμού για τον Σεπτέμβριο.

Η προθεσμία πληρωμής του ΕΝΦΙΑ αφορά 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ στα 2,3 εκατομμύρια υπολογίζονται τα φυσικά πρόσωπα που οφείλουν φόρο εισοδήματος, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων πρέπει να πληρώσει και ΕΝΦΙΑ.
Καταιγίδα: Πρέπει να πληρώσουμε φόρους 1,8 δισ. σε 4 ημέρες

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ήδη μεγάλος όγκος των υπόχρεων, κυρίως με «μικρά» εκκαθαριστικά έχουν σπεύσει να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ στο σύνολό του. Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι 1.039.540 ιδιοκτήτες ακινήτων οφείλουν ΕΝΦΙΑ έως 50 ευρώ. Το συνολικό ποσό οφειλής τους από ΕΝΦΙΑ είναι μόλις 21,229 εκατ. ευρώ , αυξάνοντας τις πιθανότητες μεγάλης εισπραξιμότητας κατά τον πρώτο μήνα πληρωμής της δόσης, τουλάχιστον από τους μικροϊδιοκτήτες. Ενδεικτικά οι Ταυτότητες Οφειλής για 564.195 ιδιοκτήτες αφορούν ΕΝΦΙΑ έως 19,99 ευρώ σε μία δόση. Οι πέντε μηνιαίες δόσεις αφορούν 5.323.649 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Όμως δεν είναι λίγοι αυτοί, που τις τελευταίες ημέρες ταλαιπωρούνται στις ουρές των εφοριών, προκειμένου να κάνουν συμψηφισμό του ΕΝΦΙΑ με την επιστροφή φόρου εισοδήματος που δικαιούνται.

Ο Σεπτέμβριος είναι δύσκολος μήνας τόσο για τους φορολογούμενους όσο και το υπουργείο Οικονομικών. Είναι ο πρώτος από τους τέσσερις διαδοχικούς μήνες κατά τους οποίους το Δημόσιο θα πρέπει να εισπράττει έσοδα τουλάχιστον 4,7 δισ. ευρώ ανά μήνα. Μέσα σε τέσσερις ημέρες θα πρέπει να πληρωθούν περίπου 1,8 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, περίπου 600 εκατ. ευρώ φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων και ΦΠΑ της τάξεως του ενός δισ. ευρώ.

Ο μήνας θα πρέπει να κλείσει με φορολογικά έσοδα ύψους 4,7 δισ. ευρώ (καθαρά έσοδα 4,345 δισ. ευρώ) προκειμένου να διατηρηθεί το «μαξιλάρι» των 464 εκατ. ευρώ που δημιουργήθηκε μέχρι και τον Αύγουστο σε επίπεδο καθαρών εσόδων τακτικού προϋπολογισμού.

Το στοίχημα των εσόδων του Σεπτεμβρίου, θα κριθεί από:

Την εισπραξιμότητα του φετινού ΕΝΦΙΑ. Ο «λογαριασμός» του ΕΝΦΙΑ διαμορφώθηκε φέτος στα 3,17 δισ. ευρώ και για να επιτευχθεί ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ θα πρέπει ο συντελεστής εισπραξιμότητας του φόρου να αυξηθεί φέτος σε περίπου 83%.
Τις εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Τον Ιούλιο πολλοί φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτη την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, με αποτέλεσμα οι εισπράξεις να είναι περίπου 272 εκατ. ευρώ κάτω από τον στόχο.
Τις εισπράξεις από τον ΦΠΑ: Μέχρι την Παρασκευή, υποβάλλονται από τις μεγάλες εταιρείες (ΑΕ, ΕΠΕ και λοιπές επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία) οι δηλώσεις ΦΠΑ με τα αποτελέσματα του Αυγούστου και θα φανεί αν και σε ποιο βαθμό έχει αποδώσει η αύξηση του συντελεστή στο 24% αλλά και η κατάργηση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου.

Εν τω μεταξύ από τον επόμενο μήνα ενεργοποιείται το δεύτερο «πακέτο» των φορολογικών μέτρων που θεσπίστηκε στο πλαίσιο του κλεισίματος της πρώτης αξιολόγησης και προβλέπει αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης (αύξηση ΕΦΚ από τα 0,23 ευρώ το λίτρο στα 0,28 ευρώ το λίτρο) και στο diesel των αγροτών (αύξηση ΕΦΚ από τα 0,20 στα 0,33 ευρώ το λίτρο).

Από τον Νοέμβριο θα ξεκινήσει η ανάρτηση στο Taxisnet και των νέων τελών κυκλοφορίας όπου πάνω από 5.000.000 κάτοχοι ΙΧ αυτοκινήτων και λοιπών οχημάτων θα κληθούν να καταβάλουν τα τέλη για το 2017.

Το συνολικό ποσό που θα υποχρεωθούν να πληρώσουν υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ. Υπάρχει και τρίτο «κύμα» φόρων που θα εκδηλωθεί από τον νέο χρόνο και στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 μέσω των νέων αυξήσεων σε καύσιμα, τσιγάρα, λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας ακόμη και στον καφέ.

Εσπευσαν οι πρώτοι
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ήδη μεγάλος όγκος των υπόχρεων, κυρίως με «μικρά» εκκαθαριστικά έχουν σπεύσει να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ στο σύνολό του. Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι 1.039.540 ιδιοκτήτες ακινήτων οφείλουν ΕΝΦΙΑ έως 50 ευρώ.

Ενδεικτικά οι Ταυτότητες Οφειλής για 564.195 ιδιοκτήτες αφορούν ΕΝΦΙΑ έως 19,99 ευρώ σε μία δόση. Οι πέντε μηνιαίες δόσεις αφορούν 5.323.649 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ταλαιπωρία για τον συμψηφισμό
Δεν είναι λίγοι αυτοί που τις τελευταίες ημέρες ταλαιπωρούνται στις ουρές των εφοριών, προκειμένου να κάνουν συμψηφισμό του ΕΝΦΙΑ με την επιστροφή φόρου εισοδήματος που δικαιούνται.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com