Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Πρόκληση Ερντογάν: Αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης και την κυριαρχία στο Αιγαίο - Ανοίγει θέμα συνόρων!

Επιχειρώντας να επιδείξει για άλλη μια φορά την ηγεμονία του στο εσωτερικό της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη σε πρωτοφανή δήλωση αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης, αναφέροντας ότι υπήρξε «επιζήμια» για τη χώρα του.



Είναι η πρώτη φορά που Τούρκος πρόεδρος προβαίνει σε ανάλογη βαρυσήμαντη τοποθέτηση για τα ελληνοτουρκικά, εκφράζοντας ανοιχτά την αμφισβήτηση της συνθήκης που διαμόρφωσε στην ουσία τη σύγχρονη Τουρκία.

Εμφανές ήταν ωστόσο ότι η δήλωσή του είχε ως στόχο να θίξει για μια ακόμη φορά το καθεστώς του Κεμαλισμού, το οποίο κατηγόρησε ότι επιχείρησε να προβάλλει ως νίκη την Συνθήκη της Λωζάνης.

Οπως υποστήριξε ο Ερντογάν, η Συνθήκη της Λωζάνης δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας: «Κάποιοι επιχειρούν να προβάλλουν την Συνθήκη της Λωζάνης ως νίκη» είπε χαρακτηριστικά.

«Με την συνθήκη της Λωζάνης παραχωρήσαμε τα νησιά του Αιγαίου. Όσοι έλαβαν μέρος στις συνομιλίες της Λωζάνης δεν κατάφεραν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Σήμερα βιώνουμε τις επιπτώσεις αυτής της αδυναμίας», συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Με τη Συνθήκη της Λωζάνης δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;», είπε σε μία ακόμη χαρακτηριστική αποστροφή της ομιίας του.

Στόχος του ήταν επίσης να τονίσει το επιχείρημα του ότι αν οι πραξικοπηματίες κατάφερναν να επικρατήσουν, κατά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ο διεθνής παράγοντας θα επέβαλλε στην Τουρκία μια συνθήκη πολύ πιο χειρότερη από αυτή των Σεβρών.

Υπενθυμίζεται ότι με την Συνθήκη των Σεβρών - που υπογράφηκε το 1920 - διαμελιζόταν τα τελευταία εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Το 1923, η κυβέρνηση Κεμάλ υπέγραφε την Συνθήκη της Λωζάνης με τις δυτικές δυνάμεις, καθορίζοντας τα σύνορα της σημερινής Τουρκίας και το καθεστώς γειτονίας και συνόρων μεταξύ της Τουρκίας και των πρώην κτήσεων της Αυτοκρατορίας.

Στα εδάφη της Τουρκίας του 1923 δεν συμπεριλαμβανόταν η Αντιόχεια και η Ίμβρος με την Τένεδος εξασφάλιζαν καθεστώς αυτονομίας. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία είχε μερίδιο από τα πετρέλαια της Μουσούλης.

Παράλληλα, η Τουρκία παραιτούνταν από κάθε είδους δικαίωμα ή διεκδίκηση στην Κύπρο.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com