Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Το Δημόσιο είναι ο μεγάλος ασθενής

Τα στοιχεία που έρχονται στο φως για τις επιστροφές ΦΠΑ είναι ενδεικτικά της κατάστασης που βρίσκονται σήμερα οι εφορίες, αλλά και τα κρατικά ταμεία.




Περί το 1 δισ. ευρώ χρωστά το κράτος στις επιχειρήσεις από επιστροφές, με τις αιτήσεις απλά... να παίρνουν αριθμό πρωτοκόλλου.

Οι περισσότερες εφορίες είτε έχουν πάρει εντολή να μη δίνουν χρήματα, είτε αδυνατούν να διεκπεραιώσουν βασικές λειτουργίες, οι οποίες θα έδιναν ανάσα στην αγορά.

Υπάρχουν, σύμφωνα με τα στοιχεία, πάνω από 66 χιλιάδες αιτήματα επιστροφών ΦΠΑ και η εκκρεμότητα στην εξυπηρέτηση των αιτημάτων ξεπερνά τους τρεις μήνες. Υπάρχουν δε και αιτήματα που βρίσκονται στα συρτάρια για... 400 ημέρες.

Ασφαλώς πρόκειται για ακόμη μια περίπτωση που ντροπιάζει το ελληνικό κράτος. Ερχεται να προστεθεί στις ατέλειωτες ουρές στις εφορίες για συμψηφισμό επιστροφών φόρου εισοδήματος με τον ΕΝΦΙΑ, αν και θα μπορούσε να γίνει αυτόματα. Ή, ακόμη, και με την ταλαιπωρία των πολιτών για εργασίες, όπως η κατάθεση πινακίδων.

Το κράτος αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους πολίτες, από τους οποίους βεβαίως απαιτεί να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους, όταν το ίδιο αποδεικνύεται αφερέγγυο. Και με τον τρόπο αυτό, προκαλεί «πνιγμό» στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και απώλεια χιλιάδων εργατοωρών στις ουρές της εφορίας.

Παρ’ ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα ως προς την «ηλεκτρονική εφορία», αλλά και το e-δημόσιο, η χώρα πάσχει. Είτε γιατί λείπει το όραμα από το Δημόσιο, είτε γιατί δεν υπάρχουν... λεφτά για ξόδεμα. Ομως, αν είχαν ξοδευτεί χρήματα για τη ριζική αναδιάρθρωση του κρατικού μηχανισμού θα ήταν και διαφορετική η Ελλάδα. Ούτε ταλαιπωρία, ούτε οικονομική ζημιά, ούτε έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς το Δημόσιο.

Αυτές είναι πραγματικές μεταρρυθμίσεις κι όχι το διαχρονικό βόλεμα ημετέρων σε θέσεις που δεν υπάρχουν. Το ελληνικό δημόσιο πάσχει από αυτισμό και μόνο με μια γενναία ανατροπή του μοντέλου λειτουργίας του και της νοοτροπίας των υπαλλήλων, θα γίνει χρήσιμο στους πολίτες.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com