Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

ΤΤΕ «Κόκκινα» δάνεια 13 δισ. σε κατασκευές και real estate

Σε... red zone βρίσκονται οι κλάδοι των κατασκευών και της κτηματαγοράς καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τινάζουν στον αέρα τις άλλοτε «ατμομηχανές» της οικονομίας.




Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες στο συνέδριο της Prodexpo ο υποδιοικητής της ΤτΕ, Θ. Μητράκος, από ανοίγματα (δάνεια, εγγυητικές επιστολές κ.λπ.) ύψους 23,5 δισ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί προς επιχειρήσεις των δύο προαναφερθέντων κλάδων, περισσότερα από τα μισά (12,9 δισ., 54,9%) καταγράφονται ως μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Τα 2/3 από αυτά αφορούν δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και καταγγελμένα δάνεια, ενώ το υπόλοιπο 1/3 αν και προς το παρόν εξυπηρετείται κανονικά κρίνεται ότι είναι αβέβαιης είσπραξης (με αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσει πρόβλημα στο μέλλον). Οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν ήδη συνομολογήσει ρυθμίσεις για δάνεια ύψους 4,5 δισ., εκ των οποίων ένα σχετικά μεγάλο ποσοστό εμφανίζει εκ νέου πρόβλημα.

Συνέπεια των ανωτέρω είναι ότι η ποιότητα του χαρτοφυλακίου των κλάδων κατασκευών και διαχείρισης ακίνητης περιουσίας εμφανίζεται χειρότερη σε σύγκριση με το μέσο όρο των επιχειρηματικών δανείων (ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων 44,7%). Σημειώνεται πάντως ότι για τους εν λόγω κλάδους οι τράπεζες έχουν σχηματίσει συσσωρευμένες προβλέψεις ύψους 6,4 δισ. Η κρίση στην οικοδομή και το real estate, κατέστησε κακοπληρωτές και τους περισσότερους επαγγελματίες αφού τα χιλιάδες απούλητα ακίνητα οδήγησαν σε στάση πληρωμών των δανείων.

Με βάση έρευνα σε 250 επιχειρήσεις με δανειακά ανοίγματα πάνω από 1 εκατ., 500 από αυτές (1 στις 5) κατατάχθηκαν στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών, έναντι μιας στις έξι για το σύνολο των κλάδων της οικονομίας.

Τα ποσοστά
Σύμφωνα με την ΤτΕ, συνολικά, ως προς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια: Τον Ιούνιο του 2016, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ελλάδα ανήλθε σε 45,1% (από 4,5% το 2007), περίπου οκταπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (5,7% το Μάρτιο του 2016). Ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στα δάνεια προς πολύ μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες (67,2%), στα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (59,9%) και στα καταναλωτικά δάνεια (55,3%). Στα στεγαστικά δάνεια ανέρχεται στο 44,7% (κοντά στο μέσο όρο), ενώ χαμηλότερο ποσοστό παρατηρείται στα δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις (29,1%).

Όσον αφορά στους επιμέρους κλάδους, υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων παρατηρείται στην εστίαση (79,5%), στην κλωστοϋφαντουργεία (75,9%), στον κλάδο ξυλείας, χάρτου και επίπλων (71,7%) αλλά και στη γεωργία (62,7%).

 
website counter
friend finderplentyoffish.com