Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Με κάρτες πληρώνονται πλέον ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος

Αν και η χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών στη χώρα αυξήθηκε κατά τρόπο ραγδαίο μετά τα capital controls εν τούτοις η Ελλάδα παραμένει δραματικά πίσω στη χρήση πλαστικού χρήματος σε σχέση με άλλες αναπτυγμένες οικονομίες.



Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τη σημαντική ώθηση που έδωσε η επιβολή των capital controls στις ηλεκτρονικές πληρωμές και η οποία οδήγησε σε αύξηση κατά 64% της χρήσης των καρτών, η Ελλάδα παραμένει στην προτελευταία θέση της κατάταξης μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης αλλά και της Ε.Ε. με μόλις 13 συναλλαγές ανά κάτοικο ετησίως, αμέσως πριν από τη Βουλγαρία με 11 συναλλαγές ανά κάτοικο.

Ωστόσο οι Ελληνες πραγματοποιούν όπως όλα δείχνουν ένα είδος «πρωταθλητισμού» σε ότι αφορά τη χρήση πιστωτικών καρτών για την αποπληρωμή της εφορίας, στοιχείο πάντως που συχνά καταλήγει να συνίσταται σε ένα άτυπο και αρκετά ακριβό δανεισμό μολονότι δεν ξεκινάει ως τέτοιος.

Οι φορολογούμενοι πλήρωσαν διπλάσιους φόρους σε σχέση με πέρισυ μέσω πιστωτικών καρτών αξιοποιώντας σε ποσοστό 95% (απ' όσους χρησιμοποίησαν τις κάρτες) το εργαλείο των άτοκων δόσεων που προσέφεραν οι τράπεζες. Μάλιστα πολλοί εξ' αυτών εξάντλησαν και τις 12 δόσεις παρά το γεγονός πως την προηγουμενη χρονιά αυτό δεν είχε συμβεί.

Δόσεις
Είναι σαφές πως οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις και κυρίως η περιορισμένη φοροδοτική ικανότητα έστρεψε τους φορολούμενους στις 12 δόσεις των καρτών. Για πολλούς όμως δεν ήταν πρώτη φορά με αποτέλεσμα οι παλιοί φόροι να «διπλώσουν» επάνω στους καινούριους.

Οι πληρωμές των φόρων που αναλήφθησαν μέσω καρτών πλησιάζουν τα 550 εκατομμύρια ευρώ αφού μόνον το Σεπτέμβριο ξεπέρασαν τα 55 εκατομμύρια ευρώ.

Ας σημειωθεί πως στις κάρτες συμπεριελήφθησαν φόροι εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ ενώ στις περιπτώσεις εκείνες που δεν εγκρίθηκε άνοιγμα του ορίου της κάρτας για αποπληρωμή φόρου, ακόμα και η μία δόση διαιρείτο σε 12.

Παρά το άνοιγμα προς την πίστωση που επιχείρησαν αρκετοί φορολογούμενοι, εν τούτοις δεν φαίνεται μέχρι στιγμής τουλάχιστον οι τράπεζες να αντιμετωπίζουν θέμα επισφαλειών εξ' αυτού του λόγου.

Ομως δεν είναι λίγοι οι φορολογούμενοι που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις 12 δόσεις και αναγκάζονται και πληρώνουν τόκο για την πληρωμή των φόρων τους.

Υγιής πλέον ο κλάδος καρτών
Οπως σημειώνουν τραπεζικά στελέχη ο τομέας των καρτών υπέστη μεγάλο ξεκαθάρισμα και έφθασε να είναι πλέον υγιής.

Συγχρόνως σε μεγάλο βαθμό, ενδελεχώς εξετάστηκαν όλα τα αιτήματα των φορολογουμένων οι οποίοι αιτήθηκαν να ανοιχτεί το όριο της κάρτας για να υπάρξει η δυνατότητα αποπληρωμής του φόρου τους. Πολλά αιτήματα απορρίφθηκαν. Ας σημειωθεί άλλωστε πως ένας πελάτης της τράπεζας προκειμένου να μπορεί να διαθέτει κάρτα σήμερα με πιστωτικό όριο σημαίνει πως κατά βάση είναι πελάτης συνεπής.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις ωστόσο εάν η ύφεση συνεχιστεί δεν αποκλείεται να αλλάξουν αφού κάποιοι ενδέχεται να χάσουν την εργασία τους ή άλλες πηγές εισοδήματος που στην παρούσα φάση διαθέτουν.

Οι φόροι μειώνουν την κατανάλωση
Ομως το γεγονός πως τα όρια των καρτών εξαντλούνται με τους φόρους σημαίνει πως το πρόβλημα χτυπάει στην κατανάλωση. Παρ' όλα αυτά οι κάρτες για πολλά νοικοκυριά αποτελούν λύση σε ότι αφορά την καταναλωση αφού τα capital controls δημιουργούν συγκεκριμένες συνθήκες που δεν μπορούν να ξεπεραστούν.

Την ίδια στιγμή οι τράπεζες σε ορισμένες περιπτώσεις υποβοηθούν τη διαδικασία εντάσσοντας καταναλωτικές αγορές σε προγράμματα επιβράβευσης ή σε λοταρίες για να ακολουθήσει η επιβράβευση, διαμορφώνοντας το περιβάλλον πάνω στο οποίο και το Δημόσιο θα «πατήσει» για να χτίσει τις προϋποθέσεις περαιτέρω «σύλληψης» φορολογητέας ύλης.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το πλαστικό χρήμα μετά την υποχώρηση που εμφάνισε στα χρόνια της κρίσης (προ capital control), επανέρχεται στο προσκήνιο μέσα από την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να συνδέσει το χτίσιμο του αφορολόγητου με τη χρήση του πλαστικού χρήματος. Η δυναμική που μπορεί να δώσει μια τέτοια εξέλιξη είναι σημαντική, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών μπορεί να τριπλασιάσει τη διείσδυση του πλαστικού από το χαμηλό ποσοστό που βρίσκεται σήμερα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως στα ποιοτικά στοιχεία χρήσης του πλαστικού χρήματος και ενώ αυτό δεν χρησιμοποιείται ιδιαίτερα από ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας ή ανθρώπους που κατοικούν στην περιφέρεια, εν τούτοις αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες προκειμένου να αποπληρώσουν τους φόρους τους.

Εφορία
«Ρυθμίζουν» τις οφειλές τους

Οι φορολογούμενοι που έχουν να αποπληρώσουν χαμηλότερους φόρους χρησιμοποιούν την κάρτα όχι τόσο ως δανεισμό αλλά ως διευκόλυνση αφού άλλωστε θα μπορούσαν να κάνουν ρύθμιση του φόρου τους σε 12 δόσεις και στην εφορία. Αντιθέτως οι φορολογούμενοι με υψηλούς φόρους χρησιμοποιούν τις πιστωτικές κάρτες ως δανειακό προϊόν καθώς πολύ συχνά και ενώ έχουν εισοδήματα δεν διαθέτουν εγκαίρως τη σχετική ρευστότητα.

Σε ότι αφορά τις χρεωστικές κάρτες αυτές χρησιμοποιούνται πια κατά κόρον σε ό,τι αφορά την κατανάλωση αφού οι κεφαλαιακοί περιορισμοί παραμένουν πολύ προβληματικοί σε ότι αφορά την κάλυψη των αναγκών πολλών καταναλωτών. Ας σημειωθεί τέλος πως σπάνια πλέον συναντά κανείς ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα μεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις οι οποίες να μη διαθέτουν pos. Αξίζει να σημειωθεί πως η εξάπλωση των pos έχει διενεργηθεί ακόμη και στη μικρή λιανική- για μεγαλύτερες όμως συναλλαγές-.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com