Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Φθηνό χρήμα, ακριβές επιλογές

Μεγαλύτερο, ίσως, από το θέμα της οριστικής διευθέτησης του ελληνικού χρέους είναι η ένταξη, το συντομότερο, της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.



Κι αυτό διότι το δεύτερο αποτελεί «κλειδί» για επιστροφή της οικονομίας σε μια κανονικότητα αλλά και για την ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Η ένταξη και μόνο στο QE του Μ. Ντάγκι ουσιαστικά δίνει «διαβατήριο» για τις ελληνικές εταιρείες να διεκδικήσουν χρηματοδότηση στο εξωτερικό με καλύτερους όρους. Θα αποτελέσει κι ένα μήνυμα στις αγορές για την πρόοδο της οικονομίας, επομένως θα δώσει το σήμα για αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους.

Δεν έχει τόση σημασία το ποσό που μπορεί να έλθει στην Ελλάδα από το «φθηνό χρήμα» που ρίχνει τους τελευταίους μήνες ο Μ. Ντράγκι με το... ελικόπτερο. Σημασία έχει ο συμβολισμός για τη χώρα, ότι μπαίνει σε δημοσιονομικά καλούπια.

Ωστόσο, το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους καθυστερεί όλες τις αποφάσεις, ακόμη και μια κίνηση καλής θέλησης που θα ήθελε να κάνει ο επικεφαλής της ΕΚΤ. Χθες, ο Μ. Ντράγκι έστειλε διπλό μήνυμα, προς Αθήνα και Βερολίνο, να τελειώνουν το ταχύτερο με το χρέος και με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά η έκκληση Ντράγκι δεν έχει εισακουστεί και χάνεται πολύτιμος χρόνος για την Ελλάδα. Θα τελειώσει το ευνοϊκό πρόγραμμα της ΕΚΤ και η χώρα μας θα «βολοδέρνει» στα διεθνή φόρα ικετεύοντας για μια λύση για το χρέος.

Οι ευθύνες των καθυστερήσεων έχουν δύο «πατέρες». Και η Αθήνα, ειδικά τους πρώτους μήνες του 2015 έριξε κάτω την καρδάρα με το γάλα που μάζευε από το 2012. Και το Βερολίνο μοιάζει άτεγκτο και χωρίς διάθεση υποχωρήσεων απέναντι σε μια χώρα που έχει ουσιαστικά καταστραφεί.

Είναι η ώρα των αποφάσεων και για τις δύο πλευρές. Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει όλα όσα έχει υποσχεθεί και συμφωνήσει το ταχύτερο, ώστε να... κλείσει τα στόματα των γερακιών της Ευρώπης.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com