Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Καταθέσεις 1,2 δισ. επέστρεψαν μέσα σε έναν μήνα

Αυξημένα κατά 1,16 δισ. ευρώ ήταν τον Οκτώβριο τα υπόλοιπα των καταθέσεων που διατηρούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις ελληνικές τράπεζες και διαμορφώθηκαν σε 124,6 δισ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου, από περίπου 123,4 δισ. ευρώ που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι το ύψος των καταθέσεων είναι στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2015, δηλαδή προ της επιβολής των capital controls.


Ένα στοιχείο που έχει την σημασία του είναι το ότι σχεδόν το σύνολο της αύξησης προέρχεται από τα νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα οι καταθέσεις που τηρούν τα νοικοκυριά στις ελληνικές τράπεζες διαμορφώθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο στα 102,97 δισεκατομμύρια, έναντι 102,22 δισ., αύξηση περίπου 750 εκατομμύρια, που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2016 και είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2015.

Χαμηλά επίπεδα
Παρά το γεγονός αυτό που αναμφίβολα κρίνεται ως θετικό, το ύψος των καταθέσεων είναι ακόμη σε χαμηλά επίπεδα και το επόμενο στοίχημα όχι μόνο των τραπεζών, αλλά και της οικονομίας, είναι ένα μεγάλο μέρος αυτών που «έφυγαν» εν μέσω της κρίσης να επιστρέψει στα τραπεζικά γκισέ.

Προς αυτή την κατεύθυνση οι τράπεζες προσφέρουν σημαντικά υψηλότερα επιτόκια σε εκείνους που θα βγάλουν τα χρήματα από τα στρώματα και θα τα επιτρέψουν στα γκισέ. Ενδεικτικό είναι πως το επιτόκιο προθεσμίας για το «φρέσκο» χρήμα διαμορφώνεται στο 1,2%, όταν τα επιτόκια ταμιευτηρίου κυμαίνονται μεταξύ 0,1% - 0,2%. Πρέπει να σημειωθεί πως ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, ποσά που κατατίθενται στις τράπεζες θεωρούνται «νέο» χρήμα και είναι ελεύθερη η ανάληψή τους για το σύνολο του ποσού της νέας κατάθεσης, είτε πρόκειται για 500 ευρώ, 5.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ. Οι τραπεζίτες θεωρούν εφικτή, υπό τη βασική προϋπόθεση ότι θα υπάρξει βελτίωση του οικονομικού κλίματος, την επιστροφή καταθέσεων 25 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 18 - 24 μηνών.

Μάλιστα εκτιμούν ότι τα 10 δισ. ευρώ θα βγουν από τα «στρώματα», άλλα 10 δισ. ευρώ εταιρικών καταθέσεων θα έρθουν από το εξωτερικό, όπως και 5 δισ. ευρώ που έχουν φυγαδευτεί από ιδιώτες σε τράπεζες του εξωτερικού.

Βέβαια πολλά θα αλλάξουν όταν αρθούν όλοι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να αναμένεται στο ορατό μέλλον. Κάποιοι αναλυτές μιλούν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί, από το προσεχές καλοκαίρι και μετά και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα τηρεί το πρόγραμμα και έχει ανοίξει ο δρόμος για έξοδο στις αγορές. Έως τότε το μόνο που μπορεί να συμβεί, είναι η μικρή αύξηση των καταθέσεων, αλλά και αυτό, εφόσον συμβεί, θα κινείται προς την ορθή και επιθυμητή κατεύθυνση.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com