Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Black Monday

Σε επικίνδυνα νερά κολυμπά ξανά η ελληνική οικονομία, σ' ένα κλίμα που έχει βαρύνει ιδιαίτερα. Οχι μόνο γιατί η διαπραγμάτευση κινείται στην κόψη του ξυραφιού, αλλά και γιατί το ευρωπαϊκό περιβάλλον είναι το χειρότερο δυνατό.



Την ημέρα που το Μαξίμου ευελπιστεί να κλείσει μια συμφωνία - πακέτο για αξιολόγηση και χρέος, δηλαδή η 5η Δεκεμβρίου, δεν αποκλείεται να έχουμε μια... Black Monday. Και δεν θα έχει καμιά σχέση με εκπτώσεις και καταναλωτική μανία.

Θα είναι η επόμενη ημέρα από το δημοψήφισμα στην Ιταλία και την εκλογή νέου προέδρου, πιθανότατα ακροδεξιού και αντιευρωπαϊστή στην Αυστρία. Ακόμη και ο πιο αισιόδοξος στην Αθήνα δεν περιμένει καλές ειδήσεις για την Ελλάδα, την ώρα που πιθανότατα η Ευρώπη θα αναζητά plan B για να αντιμετωπίσει τα νέα χτυπήματα που έρχονται μετά το Brexit. Και μην ξεχνά κανείς τις εκλογές που ακολουθούν σε Ολλανδία και Γαλλία και τους φόβους ενίσχυσης των εθνικιστικών, λαϊκίστικων κομμάτων.

Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση έκανε ένα λάθος. Καθυστέρησε χωρίς ουσιαστικό λόγο να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση, με αποτέλεσμα να βρίσκεται αυτή τη στιγμή μέσα σε ένα ναρκοπέδιο κρατώντας τη δική της χειροβομβίδα στο χέρι. Σίγουρα δεν είναι και η καλύτερη στιγμή για την οικονομία, τώρα που δείχνει να κάνει βήματα προόδου και να βγαίνει από την ύφεση.

Το παραμικρό λάθος θα φέρει καταστροφικά αποτελέσματα, που καλύτερα είναι να αποφευχθούν. Αυτό που χρειάζεται από εδώ και στο εξής είναι σύνεση, πολλή δουλειά, έξυπνες τακτικές διαπραγμάτευσης και κυρίως προσήλωση στον στόχο, που δεν είναι άλλος από την έξοδο από την κρίση με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες.

Και το κυριότερο: Να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις και οι γκάφες του παρελθόντος...

 
website counter
friend finderplentyoffish.com