Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Δοκιμάζεται σε τέσσερα μέτωπα η συνοχή της Ε.Ε.

Η Γαλλία εισέρχεται πλέον στην τελική ευθεία για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 23ης Απριλίου και της 7ης Μαΐου (δύο γύροι), ενώ η σαρωτική εκλογή του ακραία νεοφιλελεύθερου και θαυμαστή της Θάτσερ, Φρανσουά Φιγιόν, ως υποψηφίου των δεξιών Ρεπουμπλικάνων συνιστά ήδη την πρώτη έκπληξη αυτής της εξαιρετικά κρίσιμης αναμέτρησης.



Κάνοντας, έτσι, αρκετούς να προβλέψουν ότι η συνέχεια θα είναι ανάλογη ως το τέλος, οδηγώντας την «ρετουσαρισμένη» ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν στο Μέγαρο των Ηλυσίων και πυροδοτώντας δραματικές εξελίξεις σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Την ίδια στιγμή, εκατομμύρια Ιταλοί ετοιμάζονται να προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή, για ένα δημοψήφισμα το οποίο ο Ματέο Ρέντσι είχε αρχικά μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης -μόνο που τώρα, βλέποντας ότι το πιθανότερο είναι πως θα ηττηθεί, επιχειρεί να βάλει νερό στο κρασί του.

Κάλπες
Ακόμη κι έτσι, βεβαίως, το μόνο που μπορεί να καταφέρει είναι να αναβάλει το... μοιραίο, που συνεπάγεται την παραίτησή του και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, από τις οποίες όλα δείχνουν ότι μεγάλος κερδισμένος θα είναι το αντιευρωπαϊκό Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Financial Times, μια τέτοια εξέλιξη συνεπάγεται άμεση απειλή κατάρρευσης για οκτώ μεγάλες ιταλικές τράπεζες, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα που θα επικρατήσει θα αποτρέψει τους επενδυτές να συμμετέχουν στην ανακεφαλαιοποίησή τους.

Τα βάσανα και οι πονοκέφαλοι της Ευρώπης δεν τελειώνουν όμως στη Γαλλία και την Ιταλία. Για του λόγου του αληθές, σε ένα ακόμη από τα έξι ιδρυτικά μέλη της ΕΟΚ (πριν από 60 ολόκληρα χρόνια), την Ολλανδία, το Κόμμα Ελευθερίας του ομοϊδεάτη της Λεπέν, Γκέερτ Βίλτερς, φέρεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 15ης Μαρτίου -με βασικά συνθήματα «λιγότεροι αλλοδαποί» και «λιγότερη Ευρώπη».

Ακροδεξιά
Αλλά και στην Αυστρία, την Κυριακή, ολοκληρώνεται, εκτός νέου απροόπτου φυσικά, το σίριαλ της εκλογής του νέου προέδρου της χώρας, καθώς επαναλαμβάνεται ο (ακυρωθείς) δεύτερος γύρος. Εκεί, ο Νόρμπερτ Χόφερ έχει πολύ καλές πιθανότητες να γίνει ο πρώτος ακροδεξιός μεταπολεμικά που θα εκλεγεί σε κορυφαίο πολιτειακό αξίωμα ευρωπαϊκής χώρας.

Προφανώς, πρόκειται για εξελίξεις οι οποίες μπορούν να επιφέρουν ριζικές αλλαγές στον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης και να διαταράξουν τις ήδη λεπτές ισορροπίες, σε όλα τα επίπεδα. Τι μπορούν, λοιπόν, να κάνουν και τι κάνουν τα κέντρα εξουσίας προκειμένου να αποφύγουν τα πιο δυσάρεστα σενάρια;

Η αλήθεια είναι ότι τουλάχιστον ο Ιταλός πρωθυπουργός επιχειρεί να δώσει μια εικόνα «δώστα όλα» για να αλλάξει το κλίμα, έστω και στο παρά πέντε.

Μειώσεις
Σε αυτό το πλαίσιο, η Βουλή ενέκρινε χθες τον προϋπολογισμό του 2017, στον οποίο προβλέπονται μειώσεις φόρων ύψους 23 δισ. ευρώ, αλλά και αυξήσεις αρκετών εκατοντάδων ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους -ενώ παράλληλα, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να υπογράψει νέα συλλογική σύμβαση με τους δημόσιους υπαλλήλους ως αύριο, προχωρώντας επίσης σε παροχές.

Συνολικά, ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται ο Βόλφγκανγκ Μίνχαου σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε χθες, οι φιλελεύθερες ελίτ της Ευρώπης συμπεριφέρονται περίπου σαν την... Μαρία Αντουανέτα, τις παραμονές της Γαλλικής Επανάστασης! «Οι φρουροί του δυτικού καπιταλισμού, όπως ακριβώς και οι Βουρβώνοι πριν από αυτούς, δεν έχουν διδαχθεί απολύτως τίποτε, όπως και δεν έχουν ξεχάσει τίποτε», έγραψε. Υπονοεί, άραγε, ότι θα έχουν την ίδια κατάληξη;

Το «κερασάκι»: Τρομοκρατική απειλή...

• Ενδεχόμενο να εκδηλωθεί τρομοκρατική επίθεση στην Ευρώπη το προσεχές διάστημα διαπίστωσε ο επικεφαλής της Europol, Ρομπ Γουέινραϊτ, εκτιμώντας ότι η εορταστική περίοδος ευνοεί την πρόκληση πολλών θυμάτων, ενώ διασφαλίζει και δημοσιότητα. «Η τρομοκρατική απειλή δεν περιορίζεται μόνο στη Γαλλία και το Βέλγιο, αλλά και στη Γερμανία και το Ηνω-μένο Βασίλειο, όπως και στην Ιταλία, χωρίς να αποκλείονται η Ισπανία και η Πορτογαλία», φέρεται να είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com