Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Δραματική έκκληση Τσακαλώτου να κλείσει η αξιολόγηση αλλιώς...

Αν δεν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, δεν θα υπάρξει συζήτηση για το χρέος, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με τίτλο "Greece and the global disruptive environment".



Και πρόσθεσε: «Και χωρίς τη συζήτηση για το χρέος δεν θα υπάρξει ένταξη στην νομισματική χαλάρωση. Και χωρίς το QE δεν θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να βγει στις αγορές στα τέλη του 2017, το πολύ αρχές του 2018. Έτσι και οι Ευρωπαίοι και εμείς δεν θα έχουμε καταρτίσει ένα πρόγραμμα που να ολοκληρώνεται με την έξοδο στις αγορές». Η αναφορά αυτή θα μπορούσε να οδηγεί και σε εκλογές σε περίπτωση αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, κάτι άλλωστε που άφηνε να εννοηθεί και ο πρωθυπουργός πριν μερικές ημέρες.

Μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί τον τελευταίο χρόνο έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα χωρίς προηγούμενο, όχι μόνο στην αγορά προϊόντων, στα κλειστά επαγγέλματα, στις συντάξεις, στην ανεξάρτητη αρχή εσόδων, αλλά σχεδόν σε όλες τις πτυχές της ελληνικής οικονομίας και πολιτείας.

Εργασιακά

Ο κ. Τσακαλώτος έκανε αναφορά στις αντιρρήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ποσότητα και την ποιότητα των μεταρρυθμίσεων, εκφράζοντας την απορία του για τον σκεπτικισμό του Ταμείου. Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται βάσει των όρων του τελευταίου προγράμματος στήριξης, σύμφωνα με το οποίο καλείται να νομοθετήσει αλλαγές σε σχέση με τις καλύτερες πρακτικές της ΕΕ. Μάλιστα, πρόσθεσε ο ΥΠΟΙΚ, συστήθηκε Επιτροπή Σοφών που πήρε αποφάσεις για τις καλύτερες πρακτικές.

Ο κ. Τσακαλώτος προχώρησε ασκώντας κριτική στο ρόλο των ευρωπαϊκών Θεσμών λέγοντας ότι παρότι έχουν βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση ώστε να επιτευχθεί συμβιβασμός, και έχουν κάνει συμβιβασμούς στα εργασιακά για να εντάξουν το ΔΝΤ, δεν μπορούν να διαπραγματεύονται για τα εργασιακά εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Έχουν χρέος προς τους Ευρωπαίους πολίτες να διαπραγματεύονται με γνώμονα τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές και να μη θεωρούν ότι μια χώρα που είναι σε πρόγραμμα έχει μειωμένα δικαιώματα. "Ο βασικός λόγος που έχουμε λαϊκίστικες δεξιές τάσεις στην Ευρώπη και άρα φυγόκεντρες τάσεις εντός Ευρωζώνης είναι ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι δεν συμμετέχουν στην ανάκαμψη, σηκώνουν μόνο τα περισσότερα βάρη στην κρίση", είπε ο Ευκ. Τσακαλώτος.

Πλεόνασμα

Αναφερόμενος στον στόχο που καλείται να πιάσει η κυβέρνηση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι εκεί υπήρχε ένα κενό λόγω του νέου προγράμματος για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που θα εφαρμοστεί το 2017 και που έπρεπε να καλυφθεί. Και εξέφρασε την ικανοποίηση του που η απόσταση που μένει να καλυφθεί στις συζητήσεις με τους Θεσμούς δεν ξεπερνά το 0,1% του ΑΕΠ.

Σχολιάζοντας την απάιτηση των δανειστών, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι δεν είναι ούτε τίμιο ούτε λογικό, το ΔΝΤ και κάποιες χώρες που δεν επιθυμούν τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, από 3,5% σε 2,5%, να αναζητούν συμβιβασμό στις πλάτες μας και να πιέζουν για πρόσθετα μέτρα, το 2019 και 2020. Επικαλέστηκε μάλιστα τον Ζορμπά του Καζαντζάκη, που θα έλεγε στο ΔΝΤ: «Δεν είναι αυτό φιλότιμο γιατί πρέπει να τα βάζουν και με τους δυνατούς».

Τόνισε, πάντως, ότι είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί ένας τέτοιος στόχος για πολλά χρόνια -μια άποψη με την οποία συμφωνεί και το ΔΝΤ. Ωστόσο, το ΔΝΤ θα καλέσει για τη λήψη επιπλέον μέτρων έαν Ελλάδα και Ευρωπαίοι συνεχίσουν να συμφωνούν σε στόχους για υψηλότερα πλεονάσματα.

Συντάξεις

Σε όσους χαρακτηρίζουν γενναιόδωρες τις συντάξεις στην Ελλάδα, ο κ. Τσακαλώτος απαντά ότι η συνολική κοινωνική δαπάνη ανά άτομο άνω των 65, είμαστε στο 65% του μέσου όρου της ΕΕ και στο 55% της γερμανικής περίπτωσης.

Αιχμές για Σόιμπλε

Όπως τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «αυτό που δεν μπορεί να δεχθεί η κυβέρνηση είναι ότι ο συμβιβασμός θα κλείσει πάνω στην πλάτη μας και να έρθει μετά το Eurogroup και να πει πάρτε πιο πολλά μέτρα»!

«Δεν φαίνεται ούτε τίμιο ούτε έχει οικονομική λογική. Έχουμε εφαρμόσει κατά γράμμα το μνημόνιο, όλα τα συμφωνημένα μέτρα, και πράγματα που θεωρούσαμε παράλογα, αλλά δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να λάβουμε και άλλα μέτρα επειδή υπάρχει μία διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και κάποιων κρατών της ΕΕ» ανέφερε.

Επίσης , ο κ. Τσακαλώτος επιτέθηκε:

- σε όσους επιμένουν ότι δεν χρειάζεται ελάφρυνση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, λέγοντας πως «μόνο χώρες όπως η Νορβηγία που έχουν πετρέλαιο τα κατάφεραν».

- στο ΔΝΤ που «λέει μεν πως θα ήταν κακό να διατηρηθούν ψηλά τα πλεονάσματα γιατί φέρνουν ύφεση και λιτότητα» αλλά συζητά συμβιβασμό με όσους διαφωνούν. «Ο Ζορμπάς του Καζαντζάκη δεν θα το έλεγε αυτό «φιλότιμο», γιατί πρέπει να τα βάζουν και με τους δυνατούς» είπε ο κ.Τσακαλώτος.

- στους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι «παρότι κάνανε πολλά για να βοηθήσουν τις ελληνικές θέσεις, στα εργασιακά φαίνεται να κάνουν συμβιβασμούς με το ΔΝΤ στα Εργασιακά». Και τόνισε πως «δεν μπορούν, επειδή μια χώρα έχει μπει σε Μνημόνιο, να την αφήνουν εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου στα Εργασιακά, με μειωμένα δικαιώματα για τους εργαζομένους»

- σε όσους λένε πως στην Ελλάδα οι συντάξεις είναι «γενναιόδωρες» (σσ: στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ουσιαστικά) λέγοντας πως οι κοινωνικές παροχές για ηλικιωμένους άνω των 65 στη χώρα μας, είναι στο 65% του ευρωπαϊκού μέσου όρου και στο 55% της Γερμανίας

- στην Ευρωζώνη που «δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα αλλά κλωτσάει το τενεκεδάκι πιο πέρα».




 
website counter
friend finderplentyoffish.com