Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Ετοιμη να εκραγεί η προσφυγική βόμβα

Μπροστά σε ένα εκρηκτικό αδιέξοδο για το προσφυγικό βρίσκεται η κυβέρνηση η οποία, στον απόηχο των δραματικών γεγονότων που εκτυλίχθηκαν στη Μόρια της Λέσβου το βράδυ της Πέμπτης με δύο πρόσφυγες νεκρούς και οκτώ τραυματίες, παραδέχεται πως η ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα νησιά, με τον εγκλωβισμό περί των 16.000 προσφύγων υπό άθλιες συνθήκες, δεν θα βελτιωθεί άμεσα.



«Είμαι συγκλονισμένος, όπως ολόκληρος ο ελληνικός λαός, από το τραγικό συμβάν στη Μόρια. Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στους οικείους των ανθρώπων που χάθηκαν», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας: «H ελληνική κυβέρνηση δίνει σε δύσκολες συνθήκες έναν αποφασιστικό αγώνα για την ανθρωπιστική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και θα εντείνει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες για ασφάλεια και ποιότητα ζωής στα κέντρα φιλοξενίας».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας παραδεχόταν, από το βήμα της Βουλής, ότι η αποσυμφόρηση των κέντρων φιλοξενίας στα νησιά θα καθυστερήσει, καθώς η υπηρεσία ασύλου δεν διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό. «Δεν θα απεγκλωβίσουμε άμεσα τα νησιά», είπε ο κ. Μουζάλας, σημειώνοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα έθετε σε κίνδυνο τη συμφωνία Ε.Ε. και Τουρκίας. Έσπευσε, πάντως, να συμπληρώσει ότι «τα νησιά δεν θα γίνουν αποθήκη».

Αναφορικά με το τραγικό συμβάν στη Μόρια, ο υπουργός είπε ότι «ήταν ένα τυχαίο γεγονός που θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε», ενώ επέκρινε τις τοπικές αρχές των νησιών, αλλά και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Σεβαστάκη πως δημιουργούν εμπόδια για τη δρομολόγηση λύσεων. «Η τοπική διοίκηση και εσείς αρνείστε να γίνει κέντρο κλειστού τύπου. Η άρνηση είναι δική σας και μετά θα μου κάνετε ερωτήσεις για πιθανά επεισόδια» είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Σεβαστάκη. Ο κ. Μουζάλας κατηγόρησε μάλιστα τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι υιοθετεί «λαϊκίστικες» τακτικές και συντάσσεται με τις τοπικές αρχές που αρνούνται να παραχωρήσουν ακίνητα για τη δημιουργία νέων κέντρων φιλοξενίας.

Οι φόβοι όσων προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο να υπάρξουν νεκροί στα hot spot του Ανατολικού Αιγαίου επιβεβαιώθηκαν με τον χειρότερο τρόπο στη Μόρια της Λέσβου το βράδυ της Πέμπτης. Από τη φωτιά που προκλήθηκε στον καταυλισμό μετά την έκρηξη της φιάλης υγραερίου μέσα σε σκηνή έχασαν τη ζωή τους μια 66χρονη γυναίκα κουρδικής καταγωγής και ένα 6χρονο αγοράκι το οποίο σύμφωνα με μαρτυρίες ήταν εγγονάκι της, ενώ τραυματίστηκαν σοβαρά μια γυναίκα 25 ετών (η οποία σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες ήταν νύφη της) και το δεύτερο παιδάκι της οικογένειας, ένα αγοράκι 2 ετών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο ΚΑΤ σε κρίσιμη κατάσταση. Η φωτιά επεκτάθηκε σε πολλές σκηνές με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά έξι πρόσφυγες, ενώ στη συνέχεια ξέσπασαν επεισόδια στον καταυλισμό που εκτονώθηκαν με την παρέμβαση των ΜΑΤ.

Eν τω μεταξύ, τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε η τραγωδία στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Σχηματάρι, όταν ξέσπασε φωτιά σε σκηνή το πρωί της Παρασκευής. Τα ακριβή αίτια θα εξακριβωθούν από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής, αλλά φαίνεται πως η φωτιά προκλήθηκε στην προσπάθεια προσφύγων να ζεσταθούν.

Αντιδράσεις
Τα τραγικά γεγονότα στη Μόρια προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το ΚΚΕ ζήτησε το κλείσιμο των hotspots και την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών προσωρινής υποδοχής και καταγραφής των προσφύγων, τονίζοντας πως το δυστύχημα ήταν αποτέλεσμα της κατάστασης που επικρατεί στα νησιά, η οποία χαρακτηρίζεται από τον εγκλωβισμό περισσότερων από 16.000 προσφύγων και μεταναστών, κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, με ανάρτηση στο Facebook, επισήμανε: «Κυβέρνηση και Ε.Ε. έχουν ευθύνες. Η Ε.Ε. πρέπει επιτέλους να στείλει τους ανθρώπους που έχει υποσχεθεί στα νησιά για να προχωρήσουν οι διαδικασίες ασύλου».

 
website counter
friend finderplentyoffish.com