Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

ΤΙ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ

Πού θα φτάσει το ράλι του δολαρίου ; Το ερώτημα αυτό απασχολεί πλέον τους αναλυτές της αγοράς συναλλάγματος:



Η «μαξιμαλιστική» δημοσιονομική πολιτική που ευαγγελίζεται ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προοιωνίζεται ταχύτερη ανάπτυξη και υψηλότερο πληθωρισμό σε μια οικονομία που ήδη «ανεβάζει στροφές»: Τα τελευταία θετικά στοιχεία από τις ΗΠΑ όχι μόνο καθιστούν πλέον βεβαία την αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου (για πρώτη φορά φέτος...) στις 15 Δεκεμβρίου, αλλά κα οδηγούν τους αναλυτές να προεξοφλούν ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα Fed θα υποχρεωθεί να κινηθεί πιο επιθετικά το επόμενο έτος, επιταχύνοντας τον βηματισμό της για τις επόμενες αυξήσεις επιτοκίων. Στο φόντο αυτό, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων σημείωσαν σημαντική άνοδο (με τη απόδοση του 10ετούς Treasury να αγγίζει το 2,40% από 1,80% πριν την εκλογή Τραμπ). Η διαφορά των αποδόσεων (spread) με την απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού Bund υπερέβη τις 2 ποσοστιαίες μονάδες (200 μονάδες βάσης) για πρώτη φορά από την πτώση του τείχους του Βερολίνου, καταγράφοντας τις αποκλίνουσες προσδοκίες για την ανάπτυξη στις δυο όχθες του Ατλαντικού.

Και τούτο διότι στις ΗΠΑ αναμένεται ?όπως προαναφέρθηκε- επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης με...σφραγίδα Τραμπ, στην δε Ευρωζώνη η εύθραυστη και ούτως άλλως βραδύτερη σε σχέση με τις ΗΠΑ ανάκαμψη απειλείται ?μεταξύ άλλων- από την πολιτική αβεβαιότητα που τροφοδοτείται σε πρώτη φάση από το δημοψήφισμα στην Ιταλία (4 Δεκεμβρίου) και σε δεύτερη φάση από τις εκλογικές αναμετρήσεις σε Γαλλία και Γερμανία αλλά και την γραμμή ?America First? του νέου πλανητάρχη, που όπως προειδοποίησε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βίτορ Κονστάνσιο «μεταφράζεται» σε εμπορικό προστατευτισμό και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους εταίρους της υπερδύναμης.

Το ευρώ στο στόχαστρο
Οι λόγοι αυτοί βρίσκονται πίσω και από την αποδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου, με το κοινό νόμισμα να υποχωρεί έως το 1,0515 δολ./ευρώ, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2015. Ορισμένοι αναλυτές «βλέπουν» στον ορίζοντα του 2017 την απόλυτη ισοτιμία (1 προς 1) ευρώ-δολαρίου, όπως η Credit Suisse, η οποία αναθεώρησε προ ημερών την πρόβλεψή της για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου σε δωδεκάμηνο ορίζοντα στο 1:1 (από 1,05 δολ./ευρώ προηγουμένως). Αλλοι, όπως ο Μαρκ Τσάντλερ της Brown Brothers Harriman δεν αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο το ευρώ να υποχωρήσει προς το ιστορικό χαμηλό του 0,83 δολ./ευρώ που είχε προσεγγίσει τον Οκτώβριο του 2000. Ενδεικτικό της ευρύτερης εξασθένισης του ευρώ, άλλωστε, είναι η αποδύνάμωσή του έναντι της βρετανικής στερλίνας το τελευταίο διάστημα, καθώς οι επιδόσεις της βρετανικής οικονομίας μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου αποδείχθηκαν πολύ καλύτερες του αναμενόμενου. Η στερλίνα έχει ενισχυθεί κατά 5% έναντι του ευρώ εντός του Νοεμβρίου, περιορίζοντας τις σωρευτικές απώλειες μετά το Brexit στο 10%.

Προβλέψεις αναλυτών
Εναντι του δολαρίου, αντιθέτως, η στερλίνα καταγράφει μεγαλύτερες απώλειες 16%, κάτι που αντανακλά την γενικευμένη ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος για τους λόγους που προαναφέρθηκαν: Το ιαπωνικό γεν έχει υποχωρήσει κατά 7% εναντι του δολαρίου μετά τις αμερικανικές εκλογές. Το κινεζικό γιουάν υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 8,5 ετών, σε μια εξέλιξη που εγείρει διεθνή προβληματισμό. Ο δείκτης δολαρίου (που καταγράφει την πορεία του έναντι έξι βασικών νομισμάτων) διαμορφώθηκε την περασμένη Τετάρτη στις 101,78 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα από την άνοιξη του 2003. Σύμφωνα με την Societe Generale, ο δείκτης δοκιμάζει το ψυχολογικό «φράγμα» των 102 μονάδων, η διάσπαση του οποίου ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω κέρδη 6% τους επόμενους μήνες. Σε εμπορικά σταθμισμένους όρους , το δολάριο απέχει μόλις 2% από το υψηλό του 2002, η υπέρβαση του οποίου προϊδεάζει επιστροφή του νομίσματος στα υψηλά του 1986. Η Commerzbank από την πλευρά της προβλέπει ενίσχυση του δείκτη δολαρίου κατά 4% έως το τέλος του 2017 και περαιτέρω αύξηση 7,5% εντός του 2018.

Τα συνήθη θύματα
«Θύματα» του ισχυρού δολαρίου έπεσαν ?ως είθισται- τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, καθώς η προοπτική υψηλότερων επιτοκίων λειτουργεί ως «μαγνήτης» για επαναπατρισμό κεφαλαίων στις ΗΠΑ: Το ινστιτούτο IIF κατέγραψε εκροές κεφαλαίων ύψους 10 δις. δολαρίων από τις μετοχές και τα ομόλογα των αναδυόμενων οικονομιών μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ: Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν το πέσο Μεξικού, η τουρκική λίρα (για λόγους που άπτονται και των δικών της εσωτερικών προβλημάτων), η ινδική ρουπία, που «έγραψαν» ιστορικά χαμηλά έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Πολλές επιχειρήσεις αναδυόμενων οικονομιών δανείστηκαν σε δολάρια (η έκδοση ομολόγων σε δολάρια από τις χώρες αυτές κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ φέτος στα 409 δις. δολ.) και τώρα βρίσκονται αντιμέτωπες με αύξηση του κόστους δανεισμού.

Δίκοπο μαχαίρι
«Θύμα» και η Wall Street

«Θύμα» του ισχυρού δολαρίου κινδυνεύει να πέσει και η...Wall Street: Οι βασικοί δείκτες (Dow Jones, S&P, Nasdaq, Russell 2000) αναρριχήθηκαν σε ιστορικά υψηλά. Dow και S&P, έσπασαν για πρώτη φορά το φράγμα των 19.000 μονάδων και 2.200 μονάδων αντίστοιχα. Πολλοί αναλυτές όμως ήδη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κερδοφορία των αμερικανικών πολυεθνικών, επισημαίνοντας ότι το ράλι στη Wall έχει στηριχθεί εν πολλοίς στις πιο «εσωστρεφείς» επιχειρήσεις. Μέχρι στιγμής, όμως, το αμερικανικό χρηματιστήριο εκφράζει την...ευγνωμοσύνη του για την εκλογή του Τραμπ, καθώς αντί για τον «Αρμαγγεδώνα» που πολλοί προέβλεπαν, ο Τραμπ έφερε κέρδη...

 
website counter
friend finderplentyoffish.com