Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Θετική έκθεση της Moody's για την Εθνική

«Πιστωτικά θετική» χαρακτηρίζει η Moody's τη μείωση του ELA για την Εθνική Τράπεζα στα 4,5 δισ. ευρώ, ή περίπου στο 5,5% του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού της τράπεζας, που είναι το χαμηλότερο μεταξύ των ελληνικών συστημικών τραπεζών.



Tο προφίλ ρευστότητας και το χρηματοδοτικό προφίλ της τράπεζας είναι σαφώς βελτιωμένα, αναφέρει στην έκθεσή της η Moody's, μειώνοντας την εξάρτησή της από τη χρηματοδότηση της ΤτΕ, κάτι που αποτελεί προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε θετική ενέργεια σε επίπεδο αξιολόγησης για τους επόμενους 12-18 μήνες. Οι παράγοντες που οδήγησαν στη μείωση του ELA είναι η εισροή καταθέσεων, η τιτλοποίηση δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και η επαναφορά του waiver της ΕΚΤ για τους ελληνικούς τίτλους.

Η Εθνική έχει μειώσει σημαντικά τον ELA τους τελευταίους 17 μήνες, στα 4,5 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου από 17,6 δισ. τον Ιούνιο του 2015, χωρίς να χρησιμοποιεί καμία κρατική εγγύηση ως collateral. Η τράπεζα πέτυχε τη μείωση μέσω της πώλησης περιουσιακών στοιχείων, όπως η τουρκική θυγατρική Finansbank και η Αστήρ Παλάς.

Η Εθνική αύξησε επίσης τις καταθέσεις της κατά 1,6% σε ετήσια βάση στα 42,6 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ εμφανίζει εισροές στην Ελλάδα από τον περυσινό Σεπτέμβριο.

Η Moody's εκτιμά πως η ρευστότητα της Εθνικής, η οποία είναι σχετικά ισχυρότερη από αυτήν των άλλων συστημικών τραπεζών, θα τη φέρει σε καλύτερη θέση ώστε να χρηματοδοτήσει νέες ευκαιρίες δανεισμού εν μέσω μιας πιθανής οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας το επόμενο έτος, όταν το ΑΕΠ εκτιμάται να αυξηθεί γύρω στο 1,8%, από 0% φέτος. Η Εθνική, επισημαινει η Moody's, βρίσκεται σε καλή θέση για να λάβει ένα ευμεγέθες ποσοστό τέτοιων νέων καταθέσεων, κάτι που θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του ELA.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com