Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Ξεπέρασαν τον στόχο τα έσοδα κατά 2,44 δισ. στο 11μηνο

Πάνω από το στόχο βρέθηκαν τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού και τον Νοέμβριο ενώ ο Δεκέμβριος είναι ιδιαίτερα δύσκολος μήνας για τους φορολογούμενους καθώς μέσα στις επόμενες 24 ημέρες θα πρέπει να πληρωθούν φόροι σχεδόν 7 δισ. ευρώ προκειμένου να διατηρηθεί η υπέρβαση που καταγράφεται στο 11μηνο.



Η υπεραπόδοση των εσόδων τροφοδοτεί το πρωτογενές πλεόνασμα και φαίνεται να επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη για πλεόνασμα 1,09% του ΑΕΠ φέτος έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 0,53% που προβλέπει το Μνημόνιο.

Τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο σκέλος των εσόδων δείχνουν ότι το Νοέμβριο οι εισπράξεις υπερέβησαν τους στόχους αλλά με σαφώς μικρότερο ποσοστό έναντι των εντυπωσιακών επιδόσεων Οκτωβρίου και Σεπτεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων:
Ξεπέρασαν τον στόχο τα έσοδα κατά 2,44 δισ. στο 11μηνο

Τα καθαρά έσοδα για τον μήνα Νοέμβριο ξεπέρασαν κατά 70 εκατ. ευρώ τον στόχο του προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα ανήλθαν σε 4,544 δισ. ευρώ έναντι αρχικού στόχου 4,474 δισ. δισ. ευρώ. Υπερέβησαν δηλαδή το στόχο κατά 1,56% όταν τον Οκτώβριο η υπέρβαση ήταν 22,65% και τον Σεπτέμβριο 23,31%.

Σε επίπεδο 11μηνου (Ιανουάριος- Νοέμβριος) τα έσοδα ξεπέρασαν τον αρχικό στόχο του προϋπολογισμού κατά 2,44 δισ. ευρώ. Συνολικά ανήλθαν σε 44,585 δισ. ευρώ έναντι αρχικού στόχου 42,145 δισ. ευρώ (αύξηση 5,79%).

Μειωμένες κατά 12,72% είναι τον Νοέμβριο οι επιστροφές φόρων καθώς ανήλθαν σε 295 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 338 εκατ. ευρώ.

Στο 11μηνο το Δημόσιο έχει επιστρέψει φόρους ύψους 2,712 δισεκατομμυρίων ευρώ αντί 2,869 δισ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2016 (μείωση 5,47%).

Φόροι Δεκεμβρίου
Ο Δεκέμβριος είναι φορτωμένος με φόρους για τους φορολογούμενους αφού σύμφωνα με το στόχο θα πρέπει να εισπραχθούν 6,962 δισ. ευρώ.

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν:

[1] Τέλη κυκλοφορίας 2017: Περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων καλούνται να πληρώσουν τα τέλη για το επόμενο έτος. Τα ειδοποιητήρια πληρωμής των τελών έχουν αναρτηθεί ήδη από την περασμένη εβδομάδας στο Taxisnet και είναι αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι για τη συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών.

Οριακές αλλαγές υπάρχουν μόνο για τους ιδιοκτήτες εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, όπου καθιερώθηκε πλέον ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας με βάση την πρώτο έτος κυκλοφορίας σε χώρα της Ε.Ε και όχι το πρώτο έτος κυκλοφορίας στην Ελλάδα.

Έτσι, υπάρχουν αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας του 2017 για 31.854 αυτοκίνητα και μειώσεις για 41.978 εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο λογαριασμός των τελών κυκλοφορίας φθάνει συνολικά τα 1,092 δις ευρώ αν δεν μεσολαβήσει νέα εκτόξευση κατάθεσης πινακίδων στις εφορίες.

[2] ΕΝΦΙΑ 2016: Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων προτίμησαν να εξοφλήσουν εφάπαξ ? κυρίως κάνοντας χρήση των πιστωτικών τους καρτών- τον ΕΝΦΙΑ του 2016, ήδη από τον Σεπτέμβριο όταν έτρεχε η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης. Τα αναλυτικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι τον Σεπτέμβριο εισπράχθηκαν περισσότερα από 1 δισ. ευρώ , ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 40% των ετήσιων εσόδων ( 2,650 δισ. ευρώ) από ΕΝΦΙΑ. Τον Δεκέμβριο εξοφλείται η τέταρτη από τις πέντε μηνιαίες δόσεις του φόρου ακινήτων και αναμένεται να αποφέρει στα ταμεία περίπου 500 εκατ. ευρώ.

[3] ΦΠΑ: Στον λογαριασμό του Δεκέμβρη έρχεται να προστεθεί και περίπου 1 δισ, ευρώ προσδοκώμενων εισπράξεων από τον ΦΠΑ, μετά και την αύξηση του κανονικού συντελεστή στο 24% η οποία σε συνδυασμό με τους προληπτικούς ελέγχους της ΓΓΔΕ φαίνεται να έχει επιδράσει καθοριστικά στην αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού.

[4] Φόρος εισοδήματος επιχειρήσεων: Μέχρι το τέλος του μήνα οι επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για τα κέρδη που είχαν το 2015.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com