Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Ναι στους κανόνες, αλλά όχι α λα καρτ

Ο Β. Σόιμπλε έστειλε μήνυμα στην Αθήνα ότι οι κανόνες πρέπει να τηρούνται αλλιώς η Ευρωπϊκή Ενωση θα διαλυθεί.



Είναι προφανές ότι όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και παντού πρέπει να υπάρχουν κανόνες.

Ομως, οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν αυτούς τους κανόνες δεν μπορεί να είναι α λα καρτ. Και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να δημιουργείται η εικόνα μιας Ευρώπης άδικης και εκδικητικής.

Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά και σοβαρά λάθη, με κυριότερο ότι ζούσε πάνω από τις δυνάμεις της. Ο υπερβολικός δανεισμός και η έλλειψη στρατηγικής μεταρρυθμίσεων και «συμμαζέματος» των δαπανών την οδήγησαν στη δεινή θέση που βρίσκεται σήμερα.

Είναι λογικό, έπειτα από συνεχή λάθη, έλλειψη εμπιστοσύνης, έλλειμμα εθνικής στρατηγικής εξόδου από την κρίση και συνέχισης της λειτουργίας «θυλάκων» που αρνούνται τις αλλαγές, οι δανειστές να απαιτούν πιστή τήρηση των κανόνων. Κανείς δεν τους αδικεί, αν και οι αριθμοί θα πρέπει να συμβαδίζουν και με τους ανθρώπους και τις θυσίες που έχουν κάνει.

Ομως, ο κ. Σόιμπλε όταν κουνάει το δάκτυλο στους αδύναμους και ανίσχυρους Ελληνες θα πρέπει πρώτα να τηρεί ο ίδιος τους κανόνες. Γιατί επιλεκτικά π.χ. η Γαλλία γράφει το Σύμφωνο Σταθερότητας στα παλαιότερα των υποδημάτων της;

Και γιατί συνεχίζεται η ανοχή για τις ιταλικές τράπεζες, όταν στην Ελλάδα έγιναν δραματικές ανατροπές στο τραπεζικό σύστημα και χάθηκαν δισεκατομμύρια; Αραγε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει κάνει αυτοκριτική για το γεγονός ότι η χώρα του παρουσιάζει τεράστια πλεονάσματα εξαιτίας της κρίσης στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες; Και γιατί οι επιλεκτικές συμπεριφορές σε δημοσιονομικούς εκτροχιασμούς χωρών όπως η Ολλανδία και η Φιλανδία;

Αν υπάρχουν κανόνες και συμφωνίες ασφαλώς και πρέπει να τηρούνται. Ομως, από όλους χωρίς εξαιρέσεις. Οσο για την Ελλάδα, το γεγονός ότι έχει χαθεί πάνω από το 25% του εισοδήματος και εκατομμύρια βρίσκονται στην ανεργία και την ανέχεια, θα πρέπει να εκτιμηθεί από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com