Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Στην... παράταση, λόγω αδιεξόδου, τα εργασιακά

Στην... παράταση οδηγούνται τα εργασιακά καθώς ο φάκελος που κατατέθηκε και συζητήθηκε στο Eurogroup είχε ...αστερίσκους σχεδόν σε όλα τα «κεφάλαια» των αλλαγών που, ελλείψει συμφωνίας, παραμένουν ανοικτά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς.



Το «κλειδί» του «δίκαιου συμβιβασμού» που, τουλάχιστον η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να πετύχει, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, είναι η επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων (ακόμη και με «ρήτρα εξαίρεσης» για επιχειρήσεις που βρίσκονται στο «κόκκινο» εφόσον οι κοινωνικοί εταίροι την συμπεριλάβουν στη σύμβαση) και η διατήρηση, μετά την αναμενόμενη κατάργηση του υπουργικού «βέτο», ενός συστήματος ελέγχου της νομιμότητας στις ομαδικές απολύσεις χωρίς, όμως, την αύξηση από το 5% στο 10% του ανώτατου επιτρεπόμενου, ανά μήνα, ορίου (η κοινοτική οδηγία δίνει δικαίωμα απόκλισης, επισημαίνουν τα ίδια στελέχη). «Θα είχαμε φτάσει πολύ κοντά σε συμφωνία αν συζητούσαμε μόνο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, ιδιαίτερα μετά τις συναντήσεις της Εφης Αχτσιόγλου στις Βρυξέλλες, «δείχνοντας» το ΔΝΤ ως τον κύριο υπεύθυνο για τη μη αποδοχή των ελληνικών θέσεων, το αδιέξοδο των συζητήσεων και την παράταση των διαπραγματεύσεων.

Τα ανοικτά μέτωπα
Μολονότι τα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι υπάρχει έδαφος για πολιτική διαπραγμάτευση, πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (που σε αντίθεση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναγνωρίζουν την ανάγκη επαναφοράς των συμβάσεων, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου) ζητούν να μετατεθεί για το...2018 η αλλαγή.

Πρόσθετες πιέσεις ασκούνται για την αλλαγή στο σύστημα της μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας που η κυβέρνηση, έχοντας σχετική απόφαση του ΣτΕ, επιδιώκει να διατηρήσει ενώ για τον κατώτατο μισθό (που, σε κάθε περίπτωση, θα αποτελεί το όριο ασφαλείας) φαίνεται ότι «περνά» ως συμβιβαστική λύση ο καθορισμός του κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους (οι οποίοι θα αποφασίζουν για τα επιδόματα και τις τριετίες).

Στο τραπέζι παραμένουν, τέλος, η νομοθετική «θωράκιση» του δικαιώματος των εργοδοτών να μην καταβάλουν τους μισθούς όσο διαρκεί η απεργία (αντί της αναγνώρισης του δικαιώματος της ανταπεργίας) και η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου για το χρόνο προειδοποίησης των απεργιών, την προστασία και τα «κεκτημένα» των συνδικαλιστών.

Οι συντάξεις
Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος επιβεβαίωσε χθες ότι ασκούνται πιέσεις για νέες μειώσεις στις συντάξεις, «μετά το 2019 μέσω την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς». «Δεν είναι δυνατόν κάθε λίγο και λιγάκι να ανοίγουν θέματα που έχουν κλείσει...δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις στις συντάξεις» διαβεβαίωσε ο υφυπουργός τονίζοντας πως «το ασφαλιστικό έχει κλείσει από πέρυσι με τη συμφωνία που υπήρξε».
 
website counter
friend finderplentyoffish.com