Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Πορεία στο άγνωστο

Για ακόμη μια φορά η ελληνική οικονομία εμφανίζεται να βρίσκεται σε ομηρία.



Με τις διαπραγματεύσεις να έχουν κολλήσει και κυρίως με την σφοδρή σύγκρουση της Αθήνας με το ΔΝΤ, κανείς δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι εξελίξεις. Και κυρίως αν όλο αυτό το σκηνικό θα οδηγήσει σε πολιτική και κοινωνική αναταραχή, επομένως και σε εκλογές.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση εδώ και μήνες εκτιμούσε λανθασμένα ότι η συμφωνία ? πακέτο θα ήταν εύκολη υπόθεση. Οπως αποδείχθηκε τίποτε δεν είναι εύκολο ειδικά αν οι συνθήκες είναι ειδικές. Αν δηλαδή υπάρχει το ΔΝΤ που έχει τους δικούς του κανόνες ενώ και ο Β. Σόιμπλε παραμένει προσηλωμένος στη σκληρή γραμμή, είτε λόγω ιδιοσυγκρασίας είτε γιατί η Γερμανία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Το κακό είναι ότι η οικονομία, οι επιχειρήσεις, η κατανάλωση βρίσκονται σε κλοιό ξανά. Οσο η αβεβαιότητα επιτείνεται τόσο χειροτερεύει το κλίμα. Στο παρελθόν ουκ ολίγες φορές οικονομικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις των παρατεταμένων διαβουλεύσεων και συγκρούσεων με τους δανειστές.

Μόλις πριν μερικές εβδομάδες, κορυφαίοι επιχειρηματίες είχαν στείλει μήνυμα στο Μαξίμου να κλείσει το ταχύτερο τις εκκρεμότητες και να μην «σέρνεται» η οικονομία σε ατέρμονες συζητήσεις, παζάρια, υποχωρήσεις. Δυστυχώς, όλοι βρίσκονται στο ίδιο έργο θεατές. Το ΔΝΤ και ο κ. Σόιμπλε ενδεχομένως να επιμείνουν στην υιοθέτηση μέτρων που είναι αδύνατον να αντέξει η κοινωνία και τα οποία, άλλωστε, είναι υφεσιακά.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει συμμαχίες και κυρίως να δείξει τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας έπειτα από μια 8ετία θυσιών. Αλλά πρέπει και να πάρει δύσκολες αποφάσεις που είναι αναπόφευκτες, για μεταρρυθμίσεις που έχουν καθυστερήσει αδικαιολόγητα εδώ και δεκαετίες.

Η χώρα εισέρχεται σε μια πολύ δύσκολη και ταυτόχρονα επικίνδυνη πορεία προς το άγνωστο.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com