Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Π. Ρουμελιώτης: Ετσι θα μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια

Η Ελλάδα θα καταφέρει να ενταχθεί στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης QE πολύ πριν τη λήξη του προγράμματος το 2018, γεγονός που θα μειώσει κατά πολύ το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, σημείωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης, κατά τη διάρκεια συνάντησης.


Ο κ. Ρουμελιώτης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει άμεσα ρύθμιση για τον αναβαλλόμενο φόρο, η οποία σε συνδυασμό με την προστασία των μελών του Δ.Σ. από ποινικές ευθύνες θα ανοίξει τον δρόμο για σοβαρές και ουσιαστικές ρυθμίσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Μάλιστα, σημείωσε ότι οι τράπεζες έχουν ζητήσει οριστική διευθέτηση του αναβαλλόμενου φόρου από 5 σε 20 χρόνια, άποψη με την οποία συντάσσεται τόσο η τρόικα όσο και η ΤτΕ.

Η ανάπτυξη της οικονομίαςς όπως ο ίδιος δήλωσε θα βοηθήσει τον περιορισμό των NPL's. Ιδιαίτερα κρίσιμο για τις τράπεζες είναι το θέμα της οριστικής διευθέτησης του αναβαλλόμενου φόρου από 5 σε 20 χρόνια. Διαφορετικά, αν δεν ρυθμιστεί το θέμα αυτό οι τράπεζες δεν θα μπορούν να διαχειριστούν τα κόκκινα δάνεια, τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο κ. Ρουμελιώτης επισήμανε την ανάγκη να θεσπιστεί η νομική κάλυψη των στελεχών για να προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις. Εάν γίνουν όλα αυτά, τότε οι τράπεζες θα πάνε στα stress test της ΕΚΤ του 2018 χωρίς προβλήματα και χωρίς νέες κεφαλαιακές ανάγκες.

Σε ό,τι αφορά την Attica Bank, o διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Θ. Παναταλάκης σημείωσε ότι η εξασφάλιση της τιτλοποίησης του καταγγελμένου χαρτοφυλακίου δανείων και η άντληση των 70 εκατ. ευρώ για την κεφαλαιακή της ενίσχυση, θα μειώσουν την εξάρτησή της από τον ELA επιτρέποντας απευθείας δανεισμό από την ΕΚΤ και μειώνοντας το κόστος της κατά 15 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Attica Bank έχει προσαρμοστεί στο 75% των ευρημάτων του SSM και της ΤτΕ και απομένουν προσαρμογές σε μηχανογραφικά συστήματα και λιανική τραπεζική. Τα κρίσιμα ζητήματα και η εταιρική διακυβέρνηση έχουν θεραπευτεί πλήρως σημείωσε και πρόσθεσε ότι η τράπεζα έχει αντιμετωπίσει την εκροή καταθέσεων, δεν έχει χρησιμοποιήσει το ομόλογο των 380 εκατ. ευρώ και ο ισολογισμός της 31/12/2016 θα παρουσιάσει ορισμένα θετικά χαρακτηριστικά για την υλοποίηση του προγράμματος αναδιάρθρωσης.

Επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank ανέφερε ότι τα συνολικά κόστη της τράπεζας θα μειωθούν κατά 25% το 2017 σε σχέση με το 2016 και τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 10%, ενώ η τράπεζα δεν θα έχει ζημιές το 2017 και από το 2018 θα αρχίσει να παράγει κεφάλαια.

Ο κ. Πανταλάκης αναφέρθηκε στην τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου των NPLs, σημειώνοντας πως αν λυθεί το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου θα προχωρήσει με την έκδοση κεφαλαίων Tier I.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com