Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Οι καιροί ου μενετοί

Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η φράση «κρίσιμη περίοδος» έχει χρησιμοποιηθεί άπειρες φορές, φαίνεται ότι η χώρα αυτή τη φορά βρίσκεται πραγματικά σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι.



Και ιδιαίτερα επικίνδυνο, αφού, πέραν της οικονομικής κρίσης και των διαπραγματεύσεων, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή επίθεση της τουρκικής ηγεσίας. Μια επίθεση που ούτε στην περίοδο των Ιμίων είχε τόση ένταση και που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία σε όλους τους Ελληνες.

Ένα σοβαρό επεισόδιο με τους γείτονες, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα γύριzε την Ελλάδα πολλά χρόνια πίσω, ειδικά τώρα όπου η οικονομία είναι εύθραυστη και οι ισορροπίες οριακές. Ετσι, λοιπόν, ειδικά η κυβέρνηση, αλλά και το σύνολο των κομμάτων βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή, πολυδαίδαλη κρίση, η οποία χρήζει ιδιαίτερης διαχείρισης, ώστε να μην προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά στη χώρα.

Στον τομέα της οικονομίας, η Δευτέρα είναι ο πρώτος σταθμός μιας πορείας η οποία θα κρίνει τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Επί της ουσίας, μια αρχική συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, σε συνδυασμό με αποφάσεις για ελάφρυνση του χρέους, θα άνοιγε τον δρόμο για ομαλοποίηση της κατάστασης και οριστικό deal με τους δανειστές το αργότερο μέχρι τις πρώτες ημέρες του νέου έτους.

Η ρήξη με τους Θεσμούς δεν πρέπει να αποτελεί επιλογή για κανέναν, κυρίως δεν πρέπει να είναι το άλλοθι για πρόωρες εκλογές. Αλλωστε, ούτε οι πολίτες τις θέλουν, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε κάτι τέτοιο καθώς δημοσκοπικά έχει καταρρεύσει, ούτε και η ΝΔ πρέπει να αισθάνεται έτοιμη για να αναλάβει την «καυτή» πατάτα της διαχείρισης του οικονομικού προβλήματος. Πρέπει, επομένως, να κλείσει πάση θυσία η διαπραγμάτευση και η κάθε πλευρά να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Φαίνεται ότι και η Γερμανία, και το ΔΝΤ είναι έτοιμοι να συζητήσουν επιτέλους επί ουσιαστικών προτάσεων για το πώς θα ελαφρυνθεί το ελληνικό χρέος. Ο «αστερίσκος» των μέτρων που θα πρέπει να πάρει η Ελλάδα από το 2018 και μετά είναι αυτό που φοβίζει. Ομως, στην παρούσα φάση μια συνολική συμφωνία θα άλλαζε άρδην το τοπίο, οι αγορές θα έπαιρναν το μήνυμα της σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, οι επενδυτές θα μπορούσαν να δουν με καλύτερο μάτι την Ελλάδα. Κυρίως δε, θα μπορούσαμε να επωφεληθούμε μερικώς από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που, δυστυχώς, έχουμε χάσει από πέρυσι.

Στην υπόθεση των εθνικών θεμάτων, παρατηρείται κλιμάκωση της έντασης η οποία χρειάζεται να μελετηθεί με ιδιαίτερη σοβαρότητα από τα αρμόδια υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών. Η εξωτερική πολιτική της χώρας δεν είναι επικοινωνιακές φιέστες με στολές παραλλαγής και αμπέχονα εκστρατείας. Είναι διεκδίκηση σοβαρών και ισχυρών συμμάχων, υπενθύμιση σε όλα τα φόρα του Διεθνούς Δικαίου και το κυριότερο: Απαιτείται ψυχραιμία.

Η χώρα εισέρχεται σε μια δύσκολη κι επικίνδυνη περίοδο. Ας σταθούν όλοι στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων, διότι οι «καιροί ου μενετοί».

 
website counter
friend finderplentyoffish.com