Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ

Στάση αναμονής ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας -και με τον αέρα της δημοσκοπικής υπεροχής- κρατούν στη ΝΔ, εκφράζοντας, ωστόσο, τους φόβους τους ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης θα οδηγήσουν σε μια νέα καθυστέρηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με αποτέλεσμα «να υπάρχει κίνδυνος να πάει χαμένη η προσπάθεια για μια θετική ρύθμιση του χρέους».



Στη οδό Πειραιώς εκτιμούν, ταυτόχρονα, ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν αποφασίσει ακόμη για τη τακτική που θα ακολουθήσουν αν δεν υπάρξει συμφωνία στις 5 Δεκεμβρίου και πως θα επιχειρήσουν να κερδίσουν χρόνο παρατείνοντας τις διαπραγματεύσεις έως το τέλος Δεκεμβρίου ή και τον Ιανουάριο του 2017.

Στην οδό Πειραιώς εκφράζουν τους φόβους τους ότι ο Αλ. Τσίπρας θα οδηγηθεί στην υπογραφή ενός τέταρτου μνημονίου και θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές τους πρώτους μήνες του 2017. Εκτιμούν ότι το «ναυάγιο» της πώλησης του ΔΕΣΦΑ, η πολεμική εναντίον του ΔΝΤ, η «αγωνιστική» παρουσία κ. Τσίπρα στην Αβάνα και το non paper του Μαξίμου για τις εκεί συναντήσεις του «είναι κομμάτια εκλογικού σχεδιασμού», με στόχο την ενίσχυση του αριστερού προφίλ του πρωθυπουργού. Πέραν τούτου, συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι «πρέπει να υπάρξει ρύθμιση του χρέους και προφανώς ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

Χαρακτηριστική των προθέσεων της ΝΔ είναι η επισήμανση του αντιπροέδρου του κόμματος, Κ. Χατζηδάκη πως «θα παρουσιάσουμε ένα πειστικό δικό μας μεταρρυθμιστικό πακέτο και θα πάμε στους θεσμούς και θα τους πούμε: Η Ελλάδα εφαρμόζει το δικό της σχέδιο για το μέλλον. Ζητάμε τη δική σας στήριξη για να φτάσουμε σε πρωτογενές έλλειμμα 2% και 4% ανάπτυξη».

Τα νομοσχέδια
Για τη διαμόρφωση αυτού του «μεταρρυθμιστικού πακέτου», ομάδα στελεχών υπό τον Κ. Χατζηδάκη επεξεργάζεται ήδη 10-12 βασικά νομοσχέδια, που θα είναι οι κεντρικές κυβερνητικές προτεραιότητες της ΝΔ και θα ψηφιστούν τους πρώτους μήνες, αφότου η ΝΔ αναλάβει τη διακυβέρνηση.

Τα νομοσχέδια που επεξεργάζονται στην οδό Πειραιώς επιγραμματικά αφορούν:

• Την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, με στόχο να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, να εξαλειφθούν τα εμπόδια της γραφειοκρατίας και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες των αδειοδοτήσεων, αφού όπως σημειώνουν «υπάρχουν σημαντικά περιθώρια, τόσο στην αγορά υπηρεσιών όσο και στην αγορά αγαθών».

• Την επούλωση των πληγών του τραπεζικού συστήματος, γιατί όπως λένε στην οδό Πειραιώς «χωρίς αυτό δεν μπορεί να στηριχθεί καμία αναπτυξιακή διαδικασία». Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες θα αφορούν την αντιμετώπιση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους και των «κόκκινων» δανείων, στο πλαίσιο των προτάσεων που έχουν ήδη κατατεθεί και θα προβλέπονται κίνητρα, αλλά και κυρώσεις για τις τράπεζες και τους οφειλέτες, ριζική αναμόρφωση της πτωχευτικής διαδικασίας, ώστε να διασφαλίζεται μια δεύτερη ευκαιρία σε κάθε υγιή επιχειρηματία, ενώ ταυτόχρονα θα γίνεται σαφής διαχωρισμός ανάμεσα σε αυτούς που είναι πραγματικά θύματα της κρίσης και στους «στρατηγικούς» κακοπληρωτές.

• Στη Δημόσια Διοίκηση θα προωθηθεί, μεταξύ άλλων η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων από το ΑΣΕΠ, ώστε να ενισχυθεί η αξιοκρατία, να «χτυπηθούν» οι πελατειακές σχέσεις και να βελτιωθεί η απόδοση της Δημόσιας Διοίκησης.

• Στη Δικαιοσύνη θα αντιμετωπιστεί νομοθετικά το μεγάλο πρόβλημα των καθυστερήσεων στην εκδίκαση και τελεσιδικία δικαστικών υποθέσεων, που είναι ιδιαιτέρως οξύ στους επιχειρηματίες και επενδυτές. Παράλληλα θα αξιοποιηθούν, μεταξύ άλλων, σύγχρονα συστήματα πληροφορικής, όπως το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων, ενώ θα επεκταθεί και το ωράριο που δικάζουν τα δικαστήρια.

• Στην Παιδεία, τέλος, ο στόχος θα είναι να αναδειχθεί η Ελλάδα σε διεθνές κέντρο παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών στη νοτιοανατολική Ευρώπη, με ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Παράλληλα θα υιοθετηθούν ρυθμίσεις που θα ενθαρρύνουν την προσπάθεια, την άμιλλα και την αριστεία σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, μέσω της αξιολόγησης δασκάλων, καθηγητών και εκπαιδευτικών μονάδων και την ενίσχυση των πρότυπων και πειραματικών σχολείων.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com