Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Κυμαινόμενες συντάξεις

Οι συντάξεις που δίνει το επίσημο κράτος αυτή την περίοδο προφανώς και είναι κυμαινόμενες. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε τα κυμαινόμενα επιτόκια. Επί ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μάθαμε και τις κυμαινόμενες συντάξεις.




Από το καλοκαίρι που ξεκίνησαν οι μειώσεις, (αλλαγή φορολογίας, μειώσεις σε κύριες και επικουρικές κ.λπ.), το ποσό που δίνεται στους συνταξιούχους δεν είναι ίδιο με αυτό που έλαβαν τον περασμένο μήνα και προφανώς δεν είναι το ίδιο με αυτόν που θα λάβουν τον επόμενο. Τι ακριβώς συμβαίνει, ουδείς γνωρίζει. Οι καταγγελίες στην στήλη φτάνουν κατά ρυπάς και μάλιστα από συνταξιούχους των οποίων το άθροισμα των συντάξεων (κύρια και επικουρική) δεν υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ. Μάλλον στο υπουργείο Εργασίας δεν γνωρίζουν ούτε τι υπογράφουν, ούτε τι εφαρμόζουν. Σημεία των καιρών.

Το «ναυάγιο» με τον ΔΕΣΦΑ
Οι ευθύνες της Κομισιόν

Πηγές της Κομισιόν εξέφραζαν τις τελευταίες ώρες τη δυσφορία τους για το ναυάγιο στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ. Προφανώς η επιλεκτική μνήμη δεν είναι ελληνικό προνόμιο. Θα θυμίσουμε στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών ότι ο πρώτος που σαμποτάρισε τον διαγωνισμό ήταν οι ίδιοι. Ο Π. Σκουρλέτης απλά τους ακολούθησε, από άλλη οπτική γωνία. Το εν λόγω project είχε ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2013 και η σχετική σύμβαση υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2013. Υπό κανονικές συνθήκες μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014, οι Αζέροι έπρεπε να είχαν πάρει τα κλειδιά. Η Ε.Ε. όμως έβαζε συνεχώς εμπόδια διότι δεν ήθελαν τρίτη χώρα στα πόδια τους. Και έτσι έδωσαν χώρο στον Π. Σκουρλέτη να τινάξει τη διαδικασία στον αέρα. Κατά συνέπεια, ας μην κόπτονται τώρα και ας μη χύνουν κροκοδείλια δάκρυα.

Το ταξίδι
Επίδειξη λαϊκισμού

Τις τελευταίες ημέρες γίναμε μάρτυρες μιας αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση, με αντικείμενο το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αβάνα για την κηδεία του Φιντέλ Κάστρο. Ανεξάρτητα αν έπρεπε να πάει ή όχι, αυτό δεν το σχολιάζουμε, μάλλον είναι αστείο η αντιπολίτευση να κάνει λόγο για το κόστος του ταξιδιού. Εάν ο πρωθυπουργός μίας χώρας πρέπει να πάει κάπου, θα πάει με όποιο κόστος και η κριτική μάλλον είναι άκρατος λαϊκισμός που θυμίζει άλλες εποχές. Όμως επίσης έντονα στοιχεία λαϊκισμού έχει και η απάντηση της κυβέρνησης, όταν λέει πως κόστισε 23.000 ευρώ. Με άλογο να πήγαινε ο Αλ. Τσίπρας στην Αβάνα περισσότερο θα κόστιζε ο σανός που θα έπρεπε να φάει... το άλογο. Ας πάψουν επιτέλους κυβέρνηση και αντιπολίτευση να παίζουν με τη νοημοσύνη μας.

Αλλά τι γιορτάζουμε;
«Γιορτή» σε ενάμιση μήνα

Μία παροιμία λέει, ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε. Αυτή ταιριάζει απόλυτα στη σημερινή κυβέρνηση. Οι κυβερνώντες πανηγυρίζουν διότι η χώρα πέρασε στην ανάπτυξη και οι προβλέψεις για το 2017, από όποια πλευρά και αν προέρχονται, όσο και συγκρατημένες και αν είναι, εμφανίζονται θετικές. Αν η χώρα προερχόταν από παρθενογένεση, καμία αντίρρηση, θα πανηγυρίζαμε και εμείς μαζί τους. Ωστόσο αν ρίξει μία ματιά μόνο κανείς σε κάποια βασικά στοιχεία, θα διαπιστώσει ότι το 2016 θα έχουμε ΑΕΠ κατά 3 δισ. λιγότερο από ό,τι το 2014 και του χρόνου, αν επαληθευτούν οι προβλέψεις, θα έχουμε περίπου όσο ΑΕΠ είχαμε όταν ανέλαβαν τη διακυβέρνηση οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ιστορίες καθημερινής τρέλας
Πολύπαθη ΕΒΖ

Όλοι θα θυμόμαστε τις μεγαλοστομίες κάποιων προ μηνών για την αναδιάρθρωση της ΕΒΖ. Υπήρξαν μάλιστα και κάποιοι που έλεγαν ότι έρχονται κολοσσοί από το εξωτερικό για να επενδύσουν στην «εταιρεία διαμάντι». Ο καιρός πέρασε βέβαια, τα εργοστάσια που είχαν κλείσει παραμένουν κλειστά, οι επενδυτές δεν ήρθαν -προφανώς δεν βρήκαν πτήση- και οι τευτλοπαραγωγοί είναι στα κάγκελα. Δηλώνουν ότι «παρότι έχουμε κάνει τεράστια υπομονή εισπράττουμε μόνο εμπαιγμό». Και απειλούν μάλιστα ότι εφόσον δεν εξοφληθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα, τότε την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου θα καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα. Τελικά τα λόγια πάντα ήταν ωραία και εύκολα, από πράξεις πάσχουμε πάντα.

Λόγω της κατάστασης στη γείτονα
Τούρκοι αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα

Για αυξανόμενο ρεύμα Τούρκων αγοραστών ακινήτων στην Ελλάδα κάνει λόγο δημοσίευμα της SZ. Το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου στην Τουρκία φαίνεται, μεταξύ άλλων, να κεντρίζει το ενδιαφέρον Τούρκων πολιτών για αγορά ακινήτου στην Ελλάδα. Αυτό σημειώνει τουλάχιστον η Suddeutsche Zeitung σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, παραθέτοντας επώνυμες και ανώνυμες μαρτυρίες επαγγελματιών του κτηματομεσιτικού κλάδου. «Ολοένα περισσότεροι Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην Ελλάδα» γράφει στον τίτλο της η εφημερίδα του Μονάχου, για να σχολιάσει: «Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία έφερε απροσδόκητη πελατεία στους Έλληνες εμπόρους ακινήτων. Όταν ένα σπίτι ή διαμέρισμα στην Ελλάδα αλλάζει ιδιοκτήτη, ο αγοραστής φαίνεται ότι κατάγεται όλο και πιο συχνά από την Τουρκία».

Μία δύσκολη απόφαση
Το χρέος φέρνει «Μνημόνιο plus»

Η στήλη σάς είχε ενημερώσει εγκαίρως για το μεγάλο δίλημμα με το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπη η ελληνική κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες. Το τοπίο αρχίζει να ξεκαθαρίζει. Οι Ευρωπαίοι βρίσκουν κοινό τόπο με το ΔΝΤ και έχουν έτοιμη στο τραπέζι την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Οι λεπτομέρειες λίγο πολύ είναι γνωστές. Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει την κυβέρνηση για την επιμονή της, έστω και αν επί της ουσίας δεν είναι τίποτε άλλο από αυτό που είχε συμφωνηθεί τον Νοέμβριο του 2012. Ωστόσο, για να είμαστε απόλυτα δίκαιοι, άλλο είναι να σου δίνει κάποιος μία υπόσχεση και άλλο να την υλοποιεί. Όμως το «πακέτο» που θα πάρει η κυβέρνηση θα έχει και... επιδόρπιο που δεν θα είναι άλλο από σκληρές παρεμβάσεις σε τρεις τομείς, τα εργασιακά, τις συντάξεις και το Δημόσιο. Χτυπούν δηλαδή το μαλακό υπογάστριο της κυβέρνησης, θα αντέξει;

 
website counter
friend finderplentyoffish.com