Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Citi: Αναβάθμιση - ανάσα για τις ελληνικές τράπεζες

Στην αναβάθμιση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος προχώρησε η Citi δίνοντας σύσταση αγοράς, καθώς επικαλείται σειρά θετικών καταλυτών που υπερβαίνουν τα ρίσκα.



Συγκεκριμένα, σε νέα του έκθεση ο οίκος αναβαθμίζει τις συστάσεις του στην κατηγορία buy για Εθνική, Eurobank και Πειραιώς. ενώ διατηρεί τη σύσταση αγοράς και για την Alpha Bank.

Ο οίκος θέτει τιμή-στόχο στα 2,5 ευρώ για την Alpha Bank, στα 0,3 ευρώ για την Εθνική, στα 0,3 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς και στα 0,95 ευρώ για τη Eurobank. Όπως σημειώνει, Alpha Bank και Εθνική θεωρούνται αμυντικά trades ενάντια σε κάθε πολιτικό και οικονομικό σοκ λόγω καλύτερης κεφαλαιακής θέσης και προβλέψεων. Στην Πειραιώς εντοπίζει το μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα της μετοχής, ενώ ο δείκτης Tier 1 της Eurobank είναι ο χαμηλότερος έναντι των ανταγωνιστών, ωστόσο τα κεφάλαιά της είναι επαρκή λόγω του χαμηλότερου δείκτη NPE.

Όπως επισημαίνει η έκθεση, οι θετικοί καταλύτες που βελτιώνουν την εικόνα για τις ελληνικές τράπεζες είναι:

1) Η πιο ξεκάθαρη εικόνα της ποιότητας των assets. Όπως σημειώνει, η έκθεση της ΤτΕ για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών είναι πιο σαφής για πώς θα πρέπει να μειώσουν οι τράπεζες τα NPEs κατά 40% ως τα τέλη του 2019. Οι στόχοι είναι ρεαλιστικοί και ευθυγραμμισμένοι με τις εκτιμήσεις του αμερικανικού οίκου.

2) Η μείωση της απόδοσης του 10ετούς. Ο οίκος αναμένει ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2017, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα QE. Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να έχουν όφελος 100-180 εκατ. η καθεμία λόγω των ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους και του χαμηλότερου κόστους κεφαλαίου.

3) Αποτίμηση κρίσης. Αν και οι ελληνικές τράπεζες έχουν ενισχυθεί κατά περίπου 30% σε σχέση με τα χαμηλά τους στις αρχές Νοεμβρίου, ο κλάδος διαπραγματεύεται ακόμη με αποτίμηση κρίσης, με P/ΤB στο 0,3 για το 2016 και τις τέσσερις τράπεζες να διαπραγματεύονται χαμηλότερα από τις τιμές των ανακεφαλαιοποιήσεων τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο οίκος προβλέπει απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 5,2% το 2019.

Από την άλλη, τα ρίσκα για τις ελληνικές τράπεζες είναι:

1) Οι πιέσεις στα περιθώρια επιτοκίων, λόγω κινήσεων αναδιάρθρωσης, ρευστοποίησης και διαγραφών, οι οποίες ωστόσο θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν από χαμηλότερα κόστη χρηματοδότησης. Το 8-20% των καθαρών εσόδων από τόκους των ελληνικών τραπεζών προέρχονται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Μια μείωση των NPLs κατά 40-45% θα μπορούσε να μειώσει τα καθαρά έσοδα από τόκους.

2) Μεγάλες διαγραφές για να μειωθούν τα NPLs. Για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης της μη εξυπηρετούμενης έκθεσης, οι τράπεζες ενδέχεται να προβούν σε μεγάλες διαγραφές, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες ζημιές από τα δάνεια τα επόμενα χρόνια.
Όπως προβλέπει ο οίκος, τις μεγαλύτερες προβλέψεις για ζημιές από δάνεια τις αναμένει για την Πειραιώς και τις μικρότερες για την Εθνική το 2019.

3) Μακροοικονομική και πολιτική αβεβαιότητα. Μπορεί να υποχωρούν τα πολιτικά ρίσκα, ωστόσο η αβεβαιότητα παραμένει, καθώς η οικονομική ανάκαμψη να είναι επιρρεπής σε εξωγενή σοκ. Τέλος, η ελάφρυνση του χρέους με την επέκτασή του χρόνου ωρίμανσης και η ανταλλαγή ομολόγων με κυμαινόμενο επιτόκιο με ομόλογα σταθερού επιτοκίου, θα μπορούσαν να έχουν απρόβλεπτες επιπτώσεις στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών με ομόλογα με ομόλογα EFSF.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com