Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Ερχονται ξένα funds για εξαγορά δανείων από τις τράπεζες

Αν και το θεσμικό πλαίσιο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, οι ελληνικές τράπεζες «ξεδιπλώνουν» τη δράση τους στο βαθμό που ο νόμος το επιτρέπει. Ενα είναι βέβαιο: ο στόχος εκκαθάρισης των ισολογισμών θα πρέπει να υπηρετηθεί με κάθε τρόπο.



Η Eurobank προχώρησε μετά από διαγωνιστική διαδικασία που ολοκληρώθηκε στις αρχές του μήνα στη μεταβίβαση ομολογιακού δανείου της MIG, ύψους 150 εκατ. ευρώ, σε επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζεται η Fortress Investment Group.

Στην περίπτωση της Eurobank πάντως, η πώληση του ομολογιακού της MIG είναι κεφαλαιακά ουδέτερη αφού η τράπεζα πούλησε τα δάνεια στο ποσό που αυτά ήταν εγγεγραμμένα στα βιβλία της. Ωστόσο αυτό επέτρεψε στη Eurobank να εξυγιάνει τον ισολογισμό της κατά το παραπάνω ποσό. Πλην της Eurobank όμως η κινητικότητα στο χώρο είναι σαφής.

Στην Τράπεζα της Ελλάδος έχουν καταθέσει φάκελο περισσότερες από 7 ξένες εταιρείες -αλλά και μικτά σχήματα ξένων και ελληνικών συμφερόντων- προκειμένου να αδειοδοτηθούν και να προχωρήσουν στη διαχείριση αλλά και στην εξαγορά καθυστερούμενων οφειλών.

Στην αναμονή όμως βρίσκονται και οι τράπεζες, που αναμένουν το θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα τους επιτρέψει να προχωρήσουν σε δαστικότερες ενέργειες.

Εξωδικαστικός μηχανισμός, νέο πτωχευτικό δίκαιο και νομική κάλυψη αποτελούν τα τρία κρίσιμα σημεία που θα πρέπει να νομοθετηθούν ώστε να ξεκινήσει ουσιαστικά η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Στην πλατφόρμα διαχείρισης της Aktua Hellas, η οποία έλαβε τη σχετική άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος (δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ) συμμετέχει με 55% η Alpha Bank και με 45% η ισπανική Aktua.

Ανάλογη πλατφόρμα διαχείρισης σε συνεργασία με το αμερικανικό fund KKR έχουν δημιουργήσει οι τράπεζες Eurobank και Alpha από τον περασμένο Μάιο, ενώ ενδιαφέρον για συμμετοχή στο σχήμα έχει εκδηλώσει τόσο η Πειραιώς όσο και η Εθνική. Την πλατφόρμα θα «τρέξει» η εταιρεία Pillarstone, θυγατρική της KKR, ενώ στο σχήμα συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Η εργασία της πλατφόρμας είναι να διοχετεύσει μακροπρόθεσμα κεφάλαια και τεχνογνωσία στις επιχειρήσεις, με στόχο να σταθεροποιηθεί και να ανακάμψει η ανάπτυξή τους ώστε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να επωφεληθούν Υπεύθυνος για τη δόμηση, την ανάπτυξη και τη διαχείριση της πλατφόρμας της Pillarstone στην Ελλάδα, θα είναι ο κ. Ηλίας Σακέλλης.

Στόχος για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μέχρι τα τέλη του 2019 είναι αυτή να προσεγγίζει τα 41 δις. ευρώ, η συμβολή των επιχειρηματικών ανοιγμάτων στην επίτευξη του στόχου υπολογίζεται στο 58% έναντι 22% της συμμετοχής των καταναλωτικών και 21% των στεγαστικών δανείων.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com