Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Στο επίκεντρο τεχνητή νοημοσύνη και VR

Η τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence - AI) και η εικονική πραγματικότητα (virtual reality - VR) δείχνουν να είναι οι δύο τεχνολογίες που θα μας απασχολήσουν περισσότερο τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα τουλάχιστον με τις απόψεις τόσο των ειδικών όσο και των ίδιων των καταναλωτών.


Είναι χαρακτηριστικό ότι η τεχνητή νοημοσύνη και η εικονική πραγματικότητα ήταν οι δύο τεχνολογικές τάσεις που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας της τελευταίας έκδοσης της ετήσιας έκθεσης καταναλωτικών τάσεων του Consumer Lab της Ericsson αναφορικά με τις 10 κυρίαρχες καταναλωτικές τάσεις για το 2017 και τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, σχεδόν τέσσερις στους πέντε χρήστες εικονικής πραγματικότητας (VR) πιστεύουν ότι σε τρία μόλις χρόνια θα είναι αδύνατον να ξεχωρίσουμε την εικονική πραγματικότητα από την φυσική πραγματικότητα. Μάλιστα, οι μισοί από τους ερωτώμενους ενδιαφέρονται ήδη για γάντια ή παπούτσια που επιτρέπουν την αλληλεπίδραση με εικονικά αντικείμενα.

Επίσης, πάνω από τους μισούς θα ήθελαν να χρησιμοποιούν γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality - AR), ώστε να έχουν περισσότερο φωτισμό σε σκοτεινά μέρη και να εντοπίζουν τους κινδύνους. Πάνω από ένας στους τρεις θα ήθελαν να μπορούν να επεξεργαστούν και να αφαιρέσουν διάφορα αντικείμενα στο χώρο τριγύρω τους που τους ενοχλούν. Σημειωτέον πως σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της IDC, οι πωλήσεις των ειδικών συσκευών (headsets) για εφαρμογές AR και VR την περίοδο 2015 - 2020 θα παρουσιάσουν μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξεως του 108,3% για να φθάσουν στο 2020 στα 76 εκατ. τεμάχια σε ολόκληρο τον κόσμο. Το νούμερο είναι αρκετά μεγάλο για τα δεδομένα της παγκόσμιας αγοράς ψηφιακών τεχνολογιών και γι' αυτό εκτιμάται ότι η εικονική όπως και η επαυξημένη πραγματικότητα θα αλλάξουν πολλά από τα δεδομένα παγκοσμίως.

Τεχνητή νοημοσύνη
Ακόμη πιο σαρωτικές αλλαγές αναμένεται να επιφέρει η τεχνητή νοημοσύνη. Σύμφωνα με την έρευνα της Ericsson, το 35% των προχωρημένων χρηστών του διαδικτύου θα ήθελαν έναν σύμβουλο ΑΙ στην εργασία τους, ενώ ένας στους τέσσερις θα ήθελε ΑΙ ως διευθυντή τους. Ταυτόχρονα, οι μισοί περίπου ερωτώμενοι ανησυχούν ότι πολλοί άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους από ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη. Στον τομέα της εργασίας και της οικονομίας πάντως οι εκτιμήσεις για τις επιδράσεις της τεχνητής νοημοσύνης είναι πολλές. Σύμφωνα με τελευταία έρευνα της Accenture, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να διπλασιάσει τον ετήσιο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης έως το 2035, αλλάζοντας την ίδια τη φύση της εργασίας και επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση ανάμεσα σε ανθρώπους και μηχανές.

Ο αντίκτυπος των AI τεχνολογιών στο επιχειρείν αναμένεται να αυξήσει την παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού μέχρι και 40%, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο εργασίας και ενισχύοντας το ρόλο των ανθρώπων στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Το Accenture Institute for High Performance, σε συνεργασία με τη Frontier Economics, μοντελοποίησε τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης σε 12 αναπτυγμένες οικονομίες, οι οποίες αθροιστικά δημιουργούν >50% του παγκόσμιου οικονομικού προϊόντος. Η έρευνα συνέκρινε το μέγεθος που θα έχει η οικονομία κάθε χώρας το 2035, βάσει ενός αρχικού σεναρίου, στη λογική της αναμενόμενης οικονομικής ανάπτυξης με τις υπάρχουσες συνθήκες και ένα AI σενάριο, το οποίο υπολογίζει την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη, με την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην οικονομία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι ΗΠΑ είναι η χώρα που θα επωφεληθεί περισσότερο από την τεχνητή νοημοσύνη, αυξάνοντας τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξής της από 2,6% σε 4,6% το 2035, κάτι που μεταφράζεται σε επιπλέον 8,3 τρισ. δολάρια, σε όρους ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας.

Η Βρετανία μπορεί να αποκομίσει επιπλέον 814 δισ. δολάρια μέχρι το 2035, αυξάνοντας έτσι το ρυθμό αύξησης της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας από 2,5% σε 3,9%. Η Ιαπωνία μπορεί ακόμα και να τριπλασιάσει το ρυθμό αύξησης της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της μέχρι το 2035, ενώ οι Φινλανδία, Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία και Αυστρία μπορούν να τον διπλασιάσουν.

Η Accenture πάντως προτείνει ότι θα πρέπει να υπάρξουν αρκετές κινήσεις όπως είναι η προετοιμασία της επόμενης γενιάς μηχανημάτων, η ρύθμιση του κανονιστικού πλαισίου και η υιοθέτηση ενός κώδικα δεοντολογίας και ηθικής για την τεχνητή νοημοσύνης όπως και η αντιμετώπιση των ζητημάτων αναδιανομής εργασίας.

Gadgets

Xiaomi Redmi Note 3
Εξαιρετική σχέση τιμής με επιδόσεις

Την είσοδό της στην ελληνική αγορά πραγματοποιεί η κινεζική Xiaomi, ένας από τους πλέον καινοτόμους κατασκευαστές παγκοσμίως. Συνεργάτης στην Ελλάδα είναι η Info Quest Technologies και μία από τις δύο συσκευές με τις οποίες ξεκινά η συνεργασία είναι το Redmi Note 3, ένα smartphone που προσφέρει εξαιρετική σχέση τιμής - απόδοσης. Συγκεκριμένα, η συσκευή κοστίζει 229 ευρώ και έρχεται με οθόνη 5,5 ιντσών με ανάλυψη πλήρους υψηλής ευκρίνειας (1080p), τον εξαιρετικά γρήγορo επεξεργαστή Snapdragon 650 της Qualcomm, αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος, μπαταρία 4050 mAh, μνήμη 3GB, εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο στα 32 GB αλλά και κάμερα με ανάλυση στα 16 megapixel. www.xiaomi-greece.gr

LG 32UD99
4Κ και HDR οθόνη

Λίγο πριν την CES και οι κατασκευαστές έχουν αρχίσει ήδη να ανακοινώνουν τα νέα προϊόντα τους, όπως, για παράδειγμα, η LG Electronics, η οποία παρουσίασε μία νέα οθόνη (32UD99) που υποστηρίζει τόσο την αναπαραγωγή περιεχομένου 4Κ (ανάλυση 3840x2160 pixels) όσο και το νέο πρότυπο HDR10. Η συμβατότητα με το πρότυπο HDR10 αυξάνει τη μέγιστη φωτεινότητα της οθόνης, η διαγώνιος της οποίας είναι στις 32 ίντσες, επιτρέποντας στους χρήστες να επεξεργαστούν ταινίες και φωτογραφίες πολύ πιο άνετα. Επιπλέον, η 32UD99 είναι εξοπλισμένη με πάνελ IPS και εμφανίζει πάνω από το 95% του χρωματικού χώρου DCI-P3, καθιστώντας την ιδανική για τους δημιουργούς περιεχομένου.www.lge.com/gr

HP Z2 Mini
Μίνι σταθμός εργασίας

Υψηλή ισχύ και ευελιξία προσφέρει ο νέος σταθμός εργασίας Ζ2 Mini που παρουσίασε πρόσφατα η ΗΡ και είναι ειδικά σχεδιασμένος για χρήστες CAD και άλλων απαιτητικών προγραμμάτων. Mε ύψος μόλις 5,8 εκατοστά είναι 90% μικρότερος από έναν παραδοσιακό πύργο2 επαγγελματικής χρήσης, ενώ προσφέρει εξαιρετική απόδοση, κομψότητα και αποτελεσματικότητα. Ο Z2 Mini της HP είναι δύο φορές πιο ισχυρός από οποιοδήποτε άλλο mini υπολογιστή της αγοράς σήμερα3 και έχει τη δυνατότητα να υποστηρίζει έξι οθόνες εκτός της συσκευής. www.hp.gr

Sony MDR-XB80BS
Ακουστικά για άθληση

Τα MDR-XB80BS απευθύνονται σε όσους αθλούνται καθώς τα συγκεκριμένα ακουστικά της Sony υποστηρίζουν το πρότυπο IPX5 που σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις καιρικές συνθήκες, αλλά και να πλυθούν! Με 7 ώρες διάρκεια μπαταρίας και μόλις 27 γραμμάρια βάρος, τα MDR-XB80BS λειτουργούν πανεύκολα, ενώ με τα άγκιστρα αυτιών και τους ρυθμιστές καλωδίων είναι πιο εύκολες οι κινήσεις. Επίσης υπάρχουν διαφορετικά μεγέθη καλύμματος για τέλεια εφαρμογή σε κάθε αφτί.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com