Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Ανάλυση για την Ελλάδα: Ο «δούρειος ίππος», ο Τραμπ και το ΔΝΤ

Μια ιδιαίτερα ανησυχητική ανάλυση για την ελληνική κρίση, το ρόλο Τραμπ και τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ, δημοσιεύει ολλανδική εφημερίδα και προκαλεί... ρίγη.



“Ιδανικό εργαλείο ώστε ο Τραμπ να πλήξει την Ευρώπη” βλέπει το ΔΝΤ η εφημερίδα Financieele Dagblad, σε ανάλυσή της υπό τον τίτλο “Ο Trump μπορεί να αναζωπυρώσει εκ νέου την ελληνική κρίση”.

Η ολλανδική εφημερίδα, αναφέρει συγκεκριμένα πως ο Λευκός Οίκος είναι σε θέση, να “κινεί τα νήματα από το παρασκήνιο επηρεάζοντας καθοριστικά τη γραμμή που ακολουθεί το Ταμείο”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση Obama δίσταζε να δώσει το πράσινο φως για την συνέχιση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα επειδή θεωρούσε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Ωστόσο κράτησε την πόρτα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ανοιχτή προκειμένου να μην εγκαταλειφθεί η Ελλάδα στην μοίρα της.

Ο Τραμπ δεν έχει παρά να τραβήξει την πρίζα, παρατηρεί ο αρθρογράφος, και η ελληνική κρίση θα επανεμφανιστεί στον ορίζοντα κάνοντας την ζωή δύσκολη στους Ευρωπαίους ηγέτες. Σημειώνεται πως εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο το ΔΝΤ ταλανίζεται από το ερώτημα κατά πόσον θα λάβει μέρος ή όχι το ελληνικό πρόγραμμα, γεγονός που αντανακλά το μεγάλο χάσμα απόψεων που το χωρίζει από την ΕΕ σε ό,τι αφορά τους τρόπους επίτευξης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ενώ δηλαδή το ΔΝΤ θεωρεί το χρέος αυτό «μη βιώσιμο» εάν οι ευρωπαϊκές χώρες δεν προχωρήσουν σε μια σημαντική αναδιάρθρωση ή και κούρεμα του ελληνικού χρέους, οι ευρωπαϊκές χώρες κωφεύουν. Σύμφωνα με την μακρά εμπειρία που έχει το ΔΝΤ, δεν είναι δυνατό μια χώρα να συνεχίσει να εφαρμόζει επί μακρόν μια πολιτική σκληρής λιτότητας. Προκειμένου να εντείνει τις πιέσεις του το ΔΝΤ άφησε να διαρρεύσει την παραμονή του Eurogroup η έκθεσή του για την βιωσιμότητα του χρέους, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό χρέος μπορεί να φτάσει στα «αστρονομικά» επίπεδα του 275% του ΑΕΠ μέχρι το 2060.

Το κεφάλι στην άμμο

Από την πλευρά τους οι χώρες της ευρωζώνης εμφανίζονται λιγότερο απαισιόδοξες ή στην πραγματικότητα προτιμούν ‘να βάζουν το κεφάλι τους στην άμμο’ προκειμένου να μην επωμιστούν το πολιτικό κόστος. Τόσο ο Γερμανός όσο και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών αντιμετωπίζουν σε λίγους μήνες εκλογικές αναμετρήσεις και δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να δώσουν την εντύπωση στους φορολογούμενους ότι ένα κομμάτι των δανείων προς την Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να επιστραφεί.

Προκειμένου να πειστεί και το ΔΝΤ, οι ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν να εγκρίνουν τα λεγόμενα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που μπορούν να μειώσουν το ελληνικό χρέους έως και 20% του ΑΕΠ. Εάν η ελληνική κυβέρνηση συμφωνήσει να συνεχίσει μια πολιτική αυστηρής λιτότητας πετυχαίνοντας πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5%, εμφανίζονται έτοιμες να προχωρήσουν και σε επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ενόσω αυτό κριθεί απαραίτητο. Όλα αυτά όμως μετά τις γερμανικές εκλογές.

Από την πλευρά του πάντως ο Πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι διαπραγματεύσιμη, διαμηνύοντας προς την Αθήνα ότι δεν θα μπορέσει να υπολογίζει στην βοήθεια του EMS τον Ιούλιο προκειμένου να αποπληρώσει τις οφειλές της. Ο χρόνος όμως κυλά και για το ΔΝΤ, το οποίο στις 6 Φεβρουαρίου καλείται να αποφασίσει εάν θα λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα. Θα είναι λοιπόν μια ιδανική ευκαιρία και για τον Τραμπ να κάνει γνωστές τις πιθανότατα «εκρηκτικές» του απόψεις, καταλήγει η εφημερίδα.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com