Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Ερχεται το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών για αναδιαρθρώσεις δανείων

Τη νομοθετική προστασία των τραπεζικών στελεχών και των δημοσίων λειτουργών στις περιπτώσεις αναδιάρθρωσης δανείων υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, ώστε να μη κινδυνεύουν από ποινικές ευθύνες προανήγγειλε ο Σταύρος Κοντονής.



Όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «όσον αφορά το ζήτημα της ευθύνης των τραπεζών και εν γένει όλων αυτών οι οποίοι μετέχουν σε διαδικασίες διαμεσολάβησης και επίλυσης σε ένα πρώτο στάδιο των διαφορών. Υπάρχει πράγματι ένα ζήτημα ότι έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα, κάθε προσπάθεια διαμεσολάβησης να καταλήγει σε ένα πεδίο αντεγκλήσεων και αλληλοκατηγοριών. Θεωρώ ότι δεν είναι ηθικό να βάζουμε κάποιους ανθρώπους υπεύθυνους για αυτήν τη δουλειά και μετά όταν την ολοκληρώνουν να τους πυροβολούμε. Επομένως, εδώ πρέπει να δοθεί μία λύση και μία νομική κάλυψη… Για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό το νομοσχέδιο προχωρά σε όλα τα επίπεδα, είναι στο πλέγμα των υποχρεώσεων μας. Εμείς είμαστε έτοιμοι από άποψη νομοθετικού κειμένου, αναμένουμε τη τελευταία έγκριση για να προχωρήσουμε και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο από τη Βουλή».

Αναφερόμενος στους Τούρκους αξιωματικούς ο κ. Κοντονής σημείωσε ότι «εάν η Τουρκία αντιλαμβάνεται τη λειτουργία του κράτους δικαίου στην Ελλάδα υπό αυτούς τους όρους δεν εκτιμά σωστά την κατάσταση. Εδώ είχαμε μία απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου επί του ζητήματος αυτού, είχε κατεπανάληψη δηλωθεί ότι στην Ελλάδα θα ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες είτε διοικητικές είτε ποινικές. Οπότε δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μας κάποιο θέμα περαιτέρω να συζητήσουμε. Ο κώδικας ποινικής δικονομίας δίνει περαιτέρω δυνατότητες.

Έχω στα χέρια μου μία ρηματική διακοίνωση που μας παραδόθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, την επεξεργαζόμαστε σήμερα. Η ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας, η οποία δηλώνει ότι θα σεβαστεί απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δίκαιη δίκη την οποία δικαιούται ο κάθε πολίτης στο έδαφος της» σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και πρόσθεσε:

«Ο υπουργός Δικαιοσύνης εμπλέκεται όταν το δικαστήριο του Αρείου Πάγου αποφασίσει αμετακλήτως την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών. Είχα τονίσει ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί απολύτως τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Διότι η εμπλοκή του υπουργού Δικαιοσύνης δεν γίνεται για να κρίνει τα νομικά ζητήματα που έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο, ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν είναι εφετείο στις αποφάσεις του Αρείου Πάγου. Εξετάζει πολιτικά θέματα τα οποία άπτονται των διπλωματικών σχέσεων της χώρας. Είπαμε λοιπόν από την αρχή ότι όποια είναι η απόφαση εμείς θα τη σεβαστούμε.»

Για τις φυλακές

Σχετικά με την κατάσταση των φυλακών ο κ. Κοντονής δήλωσε ότι «η κατάσταση στις φυλακές δεν είναι η καλύτερη δυνατή εξαιτίας των δημοσιονομικών περιορισμών που υπάρχουν στη χώρα εδώ και αρκετά χρόνια. Πετύχαμε όμως φέτος την αύξηση κατά 3 εκατ. του προϋπολογισμού του υπουργείου Δικαιοσύνης και δήλωσα ότι αυτό το ποσό των 3 εκατ. θα κατευθυνθεί αποκλειστικά στις φυλακές για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και των κρατουμένων αλλά και της λειτουργίας συνολικά της φυλακής. Είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί, το παρατηρούμε συνεχώς.»

Αναφερόμενος στην πορεία της αξιολόγησης ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η ελληνική κυβέρνηση δίνει μία μεγάλη μάχη, κάνει μία μεγάλη προσπάθεια πάνω σε αυτά τα οποία ήταν το πλαίσιο συμφωνίας του Αυγούστου του 2015. Επομένως, οποιαδήποτε άλλη συζήτηση αυτήν τη στιγμή ή σχολιασμός θεωρώ ότι περιττεύει. Γίνεται προσπάθεια να μείνουμε σε αυτά που είχαν συμφωνηθεί και θεωρώ ότι το σύνολο των υπουργείων έχει ανταποκριθεί απολύτως στις απαιτήσεις που είχαν τεθεί. Όσον αφορά το υπουργείο Δικαιοσύνης, είμαστε έτοιμοι άμεσα, δηλαδή στις επόμενες ημέρες, να ψηφιστούν και τα νομοσχέδια τα οποία είχαν μείνει σε εκκρεμότητα όχι εξαιτίας μας αλλά λόγω κάποιων βελτιώσεων που ήθελαν οι θεσμοί επί των κειμένων τα οποία είχαμε εμφανίσει».



 
website counter
friend finderplentyoffish.com