Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Ο Τραμπ, το ΔΝΤ και το δίλημμα της Αθήνας

Ενα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές, ανοίγει η ορκωμοσία του Ντ. Τραμπ.



Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ προετοιμάζει το έδαφος για μια ολομέτωπη σύγκρουση με την Ευρώπη, κάτι που απέδειξε με τις δηλώσεις του κατά της Γερμανίας και την πρώτη, νευρική απάντηση του Β. Σόιμπλε.

Η νέα τάξη πραγμάτων στην Ουάσιγκτον και η πολιτική που θα ακολουθήσει πρέπει να απασχολήσει ιδιαίτερα το ελληνικό πολιτικό σύστημα, καθώς μπορεί να σηματοδοτήσει μεγάλες ανατροπές στο status quo των δανειστών.

Εφόσον ο Ντ. Τραμπ επιλέξει τη ρήξη με τη Γερμανία, ενδεχομένως θα θελήσει να αφήσει και την Ευρώπη να λύνει μόνη της τα προβλήματα. Κι ένα από αυτά είναι η ελληνική κρίση. Θα μπορούσε να σημάνει «σάλπισμα υποχώρησης» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κάτι που θα επηρεάσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς.

Η Αθήνα εκτιμά ότι η αποχώρηση του ΔΝΤ θα ήταν θετικό γεγονός, θα οδηγούσε σε άρση του αδιεξόδου. Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι οι «σκληροί» του Ταμείου είναι αυτοί που μπλοκάρουν τις διαπραγματεύσεις, αντιλαμβανόμενοι διαφορετικά και τις δηλώσεις του Β. Σόιμπλε, ο οποίος μιλά ξεκάθαρα για μια νέα συμφωνία.

Χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε την Αθήνα ότι δεν πρέπει να αποζητά την αποχώρηση του ΔΝΤ γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε μια νέα συμφωνία, η οποία πρέπει να περάσει από τη γερμανική Βουλή, κι όχι μόνο απ’ αυτήν.

Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα: Να αποδεχθεί την παραμονή του Ταμείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ή μήπως να εύχεται την αποχώρησή του (δια χειρός Ντ. Τραμπ), ελπίζοντας και σε αλλαγή συσχετισμών στην Ευρώπη μετά τις εκλογές στη Γερμανία;

Παρακινδυνευμένες και οι δύο επιλογές, με τα θετικά αλλά και τα αρνητικά τους. Ομως, η κυβέρνηση είχε προειδοποιηθεί ότι πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση πριν την πολιτική ανατροπή στις ΗΠΑ. Τώρα, θα πρέπει να πορεύεται με βάση την απρόβλεπτη στρατηγική του Ντ. Τραμπ κι όχι με τη σταθερή θέση της κυβέρνησης Ομπάμα για λύση του ελληνικού προβλήματος με τις λιγότερο επώδυνες επιπτώσεις.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com