Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Τραμπ - Brexit η ευκαιρία της Ευρώπης;

«Η Ε.Ε. βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με ενότητα», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ.



Λίγες ημέρες νωρίτερα, η ίδια είχε ισχυριστεί ότι «οι Ευρωπαίοι κρατούν τη μοίρα τους στα χέρια τους, μια θέση την οποία επανέλαβαν έκτοτε αρκετοί πολιτικοί και αναλυτές -ανάμεσά τους και ο φέρελπις υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μοιάζει να κερδίζει πόντους για να βρεθεί αντιμέτωπος με τη Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο.

Μήπως, λοιπόν, το Brexit και η εκλογή του Τραμπ στις ΗΠΑ αποτελούν τη μεγάλη -ίσως και την τελευταία- ευκαιρία για την Ευρώπη να ρεφάρει και να γυρίσει την παρτίδα; Να βρει τη χαμένη της ενότητα και να αναβαπτιστεί στα μάτια εκατομμυρίων πολιτών της, που της έχουν γυρίσει την πλάτη στα χρόνια της κρίσης; Όσο κι αν δεν το παραδέχεται επισήμως η Γερμανίδα καγκελάριος και όσοι συμφωνούν μαζί της, αυτό ακριβώς έχουν στο μυαλό τους, δύο μήνες πριν από την επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυση της ΕΟΚ.

Γι' αυτό, θα μας παρουσιάσουν το εξής «αφήγημα»: Κάναμε λάθη, υπήρξαμε σκληροί, αλλά τώρα πρέπει να μπείτε κάτω από τη σκέπη μας, ώστε να μην πέσετε στα δόντια του ακραίου και απρόβλεπτου Τραμπ, της νέας Θάτσερ και των κάθε λογής εθνικιστών και λαϊκιστών. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια παραλλαγή του γνωστού εκβιαστικού διλήμματος του Μπους -«εάν δεν είστε μαζί μας, είστε εναντίον του ελεύθερου κόσμου». Δεν αποκλείεται μάλιστα να πιάσει τόπο, μιας και οι κατηγορίες σε βάρος των «άλλων» ευσταθούν. Μόνο που έτσι, οι πραγματικές αιτίες και οι ευθύνες της Ε.Ε. θα μπουν (ξανά) κάτω από το χαλί και η κρίση θα πάρει απλώς αναβολή. Μέχρι να επιστρέψει, πιο βίαιη...

 
website counter
friend finderplentyoffish.com